Ustaške mirovine i antifašističke mirovine – što znamo o njima?

Foto: Fah

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH najavili su “pokretanje inicijative za ukidanje naziva ‘domovinska vojska’, kako se još uvijek službeno nazivaju borci NDH, kao i mirovina za ustaše i druge pripadnike oružanih snaga te kvislinške tvorevine”, zaključili su 13. prosinca na okruglom stolu na kojem su sudjelovali povjesničar Slaven Ružić, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, član predsjedništva SABA-e Jovan Vejnović, Ivan Fumić, povjesničar Branko Dubravica i Daniel Ivin.

Predsjednik Savjeta antifašista Hrvatske, Daniel Ivin, mlađi brat Slavka Goldsteina, koji se u svibnju ove godine proslavio i izjavom da je Tito jedan od najvećih ljudi 20. stoljeća i da nije počinio nikakve zločine, na okruglom stolu iskoristio je priliku optužiti i hrvatske branitelje za korištenje privilegija.

“Naši dragovoljci i branitelji ističu da im je primjer Izrael. Ta država je vodila sedam ratova za nezavisnost, a u njoj nema nijedne braniteljske udruge, a kamoli da je borcima nešto plaćeno kao što naši naplaćuju svoje ratovanje. Druga laž je izjednačavanje fašizma, nacizma i komunizma. To se ne dešava ni u jednoj normalnoj zapadnoj zemlji, već eventualno u Poljskoj i u baltičkim zemljama. Uostalom, mnogi filozofi i drugi stručnjaci ističu da je komunizam ideologija, a fašizam zlo i bolest društva. Još jedna od laži je i nazivanje jugoslavenskog režima totalitarnim”, ocijenio je Ivin, kako prenosi portal Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće.

Članovi antifašista, najčešće sami korisnici povlaštenih mirovina, opet su potegnuli pitanje mirovina “pripadnika domovinske vojske”, ali i braniteljskih mirovina, koje lijevo-liberalni mediji redovito ističu kao povlaštenu skupinu.

Od prošle godine kada je Efraim Zuroff, direktor odjela za istočnu Europu Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, specijaliziranog za otkrivanje i progon nacističkih ratnih zločinaca zatražio od bivšeg premijera Zorana Milanovića da ukine mirovine ustašama koje im je hrvatska država dodijelila od osamostaljenja, svako toliko pripadnici antifašističkih udruga, kojima se pridružuju srpski mediji traže “ukidanje ustaških mirovina”.

“Među njima nema ustaša” rekao je pak za Novu TV bivši predsjednik RH Stjepan Mesić nakon zahtjeva Efraima Zuroffa. “To možete vidjeti u saborskim dokumentima obrazloženje za taj zakon je bilo da mirovine trebaju dobiti preživjeli domobrani jer oni su bili mobilizirani u NDH-zijsku vojsku i na njih se to odnosilo na one koji su mobilizirani a ustaše su bili stranačka vojska i na njih se to ne odnosi”, potvrdio je Stjepan Mesić, koji je u vrijeme donošenja zakona koji to regulira bio predsjednik Sabora, a Tportal je od Sabora dobio obrazloženje na koje se Mesić poziva i u njemu stoji kako on navodi da se to odnosi samo na domobrane.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content