Dvostruko zamračenje činjenica

Kao da nije dovoljno što se puku hrvatskomu laže od 1918. godine; k tomu dodati sva zamračivanja i laži o poraću Drugoga svjetskog rata, o zataškanim sudbinama i grobištima skoro pola milijuna ljudi, progonima, iskorištavanjima i protjerivanjima – narod kao da nije dovoljno neupućen (i naivan), nego se i 2017. godine pokušava zamračivati nedjela i kriminal pojedinih dužnosnika i političara.

Čini se da MOST tek sad shvaća što bi im se dogodilo da su ostvarili svoju ideju tripartitne vlade – ispostavili bi se nebitni i nepotrebni te bi se dvije (čini se) dosta srodne partije/stranke lako dogovorile i bez njih; dok je Vladimira Šeksa i njemu sličnih u HDZ-u, nisu potrebni nikakvi mostovi prema SDP-u. Programsko vijeće HRT-a je izabrano velikom koalicijom, Miro Kovač gostujući u “Bujici”, nakon puštene snimke na kojoj Vesna Pusić u Saboru tvrdi da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, govori da danas nitko u Saboru ne misli tako (zar Pusić nije u saborska zastupnica?!), Cvitan će ostati Glavni državni odvjetnik, a o odabiru ustavnih sudaca ne moramo ni govoriti…

No, sve je to manje važno. Prije sastavljanja vlade, Plenković je nerazumno ustrajavao na Nini Obuljen-Koržinek kao ministrici kulture unatoč upozorenjima mnogobrojnih udruga građana i branitelja. Nakon nalaza Državne revizije, Hribar je morao dati ostavku u HAVC-u. Ostavku se moralo odbiti i potom Hribara smijeniti, i taman kad se kriminalno multimilijunsko klupko HAVC-a trebalo početi odmotavati, eto ti ga na – pojavile se dnevnice dvaju političkih mrtvaca: Sauche i Milanovića – i to u subotu, 04. veljače “istaživačkim novinarstvom” Yutarnjeg lista te “mukotrpnim radom” Cvitanovog DORH-a. Vrijeme te afere je vrlo zanimljivo, budući da DORH već više od pola godine zna za sporne dnevnice.

I sad već više od deset dana slušamo o tim dnevnicama: prvo se radi o 300 000 kuna, pa par dana nakon o pola milijuna, pa intervju Zorana Milanovića, pa što misle odvjetnici uhićenog Tomislava Sauche, pa što misle drugi odvjetnici, kako se osjeća Sauchina žena, što o tomu misli predsjednik vlade, pa šef oporbe i tako do u beskraj.

Ipak, SDP-u je dozlogrdilo biti u središtu pažnje, pa su očito angažirali nekoga da baci suzavac u LGBTČŽŠ klub, što je istovjetno poljudskoj svastici (za koju i dalje nitko nije odgovarao, a sve je snimljeno nadzornim kamerama). Digli se na noge svi borci za prava ovakvih i onakvih, homoseksualaca, metroseksualaca, dinosaura i vrtnih patuljaka; javili se i pravobranitelji, oporba vrišti, goloruko srpstvo opet ugroženo i sad će se o tomu slušati žalopojke o ustaškoj vlasti u Hrvata idućih mjesec dana.

Da stvar bude bolja, za potrebe međunarodne diverzije, javili se revni prekodrinski ustašolozi Dačić i Vulin, upalih očiju od češnjaka kojim “teraju” sveprisutne povampirene ustaše predvođene blaženim Stepincem; i odmah odgovara Stier, oštro i nedvosmisleno kakvog ga već znamo, i svi pišu o novom srbijanskom bezobrazluku.

A sve je počelo činjenicom da je trenutna ministrica kulture neumitno i neopovrgljivo odgovorna za kriminal u HAVC-u, po samoj funkciji koju je u toj instituciji vršila. No, kako bi se to zamračilo, u dogovoru s Partijom žrtvovan je Tomislav Saucha, a kako bi se SDP zaštitio, bačen je suzavac u nekakav zagrebački klub, uz što se namignulo prekodrinašima da malo pojačaju ionako pojačanu četničku retoriku. Sve to podsjeća na partizanske diverzije, koje su, doduše, uspijevale samo u jugoslavenskoj kinematografiji i romanima o Mirku i Slavku – zašto netko misli da će stara fora proći, jer, hrvatski puk zaista nije toliko glup, a uostalom, zar se ne kaže – stara fora, nova budala?

Josip Gajski/hrsvijet.net

1 comment

Odgovori

Skip to content