EDUARD PETRANOVIĆ: Pupovčeve ‘Novosti’ godinama su breme srpskoj nacionalnoj manjini

Izvor slike: fah

U zadnje vrijeme sve se više pokušava probuditi novu revoluciju i započeti neke nove narodnooslobodilačke borbe. Zašto? Zato što se od 2016. sve više počelo kucati na vrata rupama bez dna, bezobraznim trošiteljima novca poreznih obveznika čija je društvena korist gotovo nevidljiva.

Nakon pokušaja zamagljivanja i relativiziranja kriminala u Hrvatskom audiovizualnom centru od strane glavnih perjanica hrvatske filmske scene, zadnji u nizu koji su podigli svoj glas protiv svih neistomišljenika su oni koji bi trebali biti jedni od zaštitnika demokracije, svih vrsta sloboda pa i kontrole (zlo)upotrebe javnog novca. Radi se, dakako, o medijima. Srpski tjednik „Novosti“ danima vodi bitku protiv inicijative Željke Markić koja je odlučno krenula u pokušaj stvaranja agende u mainstream medijima o evidentnim činjenicama kako taj tjednik u vlasništvu saborskog zastupnika Milorada Pupovca i Srpskog narodnog vijeća već godinama provodi antihrvatsku kampanju, ruši sve temelje novinarske etike i struke općenito, a sve to na račun poreznih obveznika.

Tekst oko kojeg su se počela lomiti koplja je onaj Nikole Bajte iz sad već davne 2015. naslova „Lijepa naša haubico“ koji i danas stoji na web stranici izdavača. Tekst glasi: „Lijepa naša haubico, Oj ti švapska cijevi mila, Stare salve djedovino, Da bi vazda sve pobila, Mila, kanonado slavna, Sila si nam ti jedina. Mila, kuda si nam ravna, Mila si neselektivna! Držićevom, Savskom teci,Vukovarskom asfalt dubi, Pred Lisinskim svijetu reci, Da topništvo Hrvat ljubi. Dok mu Meron suce sije, Dok mu ni Haag prijetnja nije, Dok mu Srbe grobak krije, Haubica nek’ sve bije!

Zaista je ispod svake novinarske, etičke, kulturne, domoljubne i ine prakse ovakav tekst objaviti i zatim ga braniti zloupotrebom slobode govora. No, tjednik „Novosti“ godinama zloupotrebljama sve moguće slobode, prava srpske nacionalne manjine te pljuje po svemu s čime se ne slaže. Tanka je granica između govora mržnje i slobode govora, a ovaj tjednik je sve moguće granice već davno porušio. I upravo na tim temeljima nastala je inicijativa Željke Markić i Udruge U ime obitelji, koji su između ostalog već duže vremena žrtve medijskog nasilja spomenutog tjednika.

Veliku ulogu, naravno, ima HND koji čvrsto stoji iza Pupovca i „Novosti“, dok je s druge strane HNiP uputio priopćenje te se zalaže za sustavno pravosudno raščišćavanje problema u medijskom prostoru. Osim toga, HNiP je poslao dopis i državnom odvjetniku Cvitanu s upitom „Zbog čega prema Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te o zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske nije automatski pokrenut postupak protiv Srpskog narodnog vijeća, nakladnika tiskovine srpske nacionalne manjine „Novosti“, zbog objave uvredljivog prepjeva hrvatske himne pod nazivom “Lijepa naša haubico” 7. kolovoza 2015. godine?“ „Novosti“ su ovaj tjedan otišle i korak dalje te su na naslovnici objavile fotografiju koja je ispod svake razine, profesionalne i kulturne, a ponovno je na njoj Željka Markić.

No, ono zbog čega ova inicijativa Ž. Markić također ima određenu težinu, jest upravo što se na drugoj strani nalazi Milorad Pupovac koji od „Novosti“ radi novi „Feral Tribune“ kako je to nazvao novinar Ivan Hrstić. Pupovac je danas i „podupiratelj“ vladajuće većine koji je javno napomenuo kako srpska manjina mora imati svoje ljude u državnim tvrtkama samo zato što su Srbi i čije su ruke u Saboru Plenkoviću još uvijek važne i potrebne, kao što su nekada bile Ivi Sanaderu. Sva ta elita i njihova novinarska pera koja pljuju po svemu hrvatskom i zloupotrebljavaju sve moguće slobode i vrijednosti koristeći za to novce poreznih obveznika, rade to bez imalo srama i uz dugogodišnju podršku svih Vlada, ministara i svih koji su to dozvoljavali.

Zato svaku ovakvu inicijativu, vodila ju Željka Markić ili netko drugi, treba podržati i pokušati stati na kraj zloupotrebi novaca poreznih obveznika koju viđamo svakodnevno! Na koncu, naslovi koji svakog tjedna izlaze u tom tjedniku, kao i sav lik i dijelo etnobiznismena koji ga vodi, samo štete društveno-političkim odnosima Hrvata i srpske nacionalne manjine te su breme koje poštena i integrirana srpska nacionalna manjina mora nositi dok se ne suprostavi zloupotrebi iz vlastitih redova.

Autor: Eduard Petranović/direktno.hr

 

Odgovori

Skip to content