Hoće li Andrej Plenković smijeniti ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek?

Andrej Plenković autonomno je, ne podlegavši pritiscima braniteljskih udruga i desnog spektra, izabrao Ninu Obuljen Koržinek za ministricu kulture. Kao mandatar odlučio je prilikom sastavljanja Vlade RH kako će sam birati svoj tim, što god o tome mislili u dijelu HDZ-a ili u izvanstranačkoj desnici.

Tko god je tada apelirao na nepravilnosti u HAVC-u, u čijem je Upravnom odboru faktički do “jučer” sjedila i Nina Obuljen, a protiv kojeg su braniteljske udruge podigle kaznenu prijavu optužujući članove Upravnog odbora za marifetluke bio je tada najveći neprijatelj naroda u očima mandatara s obzirom da je on to doživljavao javnim linčem.

Za pretpostaviti je kako je tada jedini prijatelj naroda u Plenkovićevim očima bio Milorad Pupovac koji nije želio bivšeg ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića iz Karamarkove vlade na mjestu ministra kulture u Plenkovićevoj vladi neovisno što je u drugoj izbornoj jedinici najviše glasova osvojio dr. Zlatko Hasanbegović (11.898 glasova), što je više od broja glasova koje je osvojila prva na listi Ivana Maletić (11.242 glasa).

Znakovit potez posljednjeg dana na mjestu ministra kulture povukao je dr. Zlatko Hasanbegović kada je na stranicama Ministarstva kulture objavio radi interesa javnosti izvješća o upravnim nadzorima u Hrvatskom audiovizualnom centru, te nad radom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, provedenim u srpnju i kolovozu prošle godine. Kao razlog bivši ministar kulture naveo je “da se javno vidi što se, među ostalim, radilo”.

Na kraju je izvješće potvrdio Državni ured za reviziju iz kojeg je očigledno kako je tijekom 2015. godine ravnatelj raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kn, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kn bez suglasnosti osnivača (Ministarstva kulture). U Izvještaju o obavljenom popisu imovine i obveza navedena je vrijednost nefinancijske imovine od 867.641 kn, a u Bilanci i poslovnim knjigama u iznosu od 563.868 kuna ili 303.773 manje.

Autorski honorari isplaćivani su dijelom i za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela. HAVC nema službenih vozila, ali je 12.000 kuna davao za parkirališno mjesto u vlasništvu privatne osobe u susjednom trgovačkom centru. Pet je rukovoditelja dobivalo uvećane plaće.

Rukovoditeljici Odjela MEDIA desk Hrvatske obračunavana je plaća od 2008. prema koeficijentu složenosti poslova 2,473, umjesto prema propisanom koeficijentu 1,940.

Sporan je financijski izvještaj za 2015., HAVC je u problemima s naplatom dugovanja, nema plana nabave za 2015., nema nacionalnog programa. Nisu osigurani pokazatelji na temelju kojih je moguće dati ocjenu mogu li i na koji način odabrani projekti i programi u 2015. na temelju javnih poziva pridonijeti razvoju hrvatske kulture, stoji, među ostalim u izvješću.

Nakon otkrivene interesne koruptivne mreže u HAVC-u čija je članica Upravnog odbora bila aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koju je premijer RH slijepo branio prilikom imenovanja iako su svi apelirali na kriminal u HAVC-u postavlja se retoričko pitanje osjeća li Andrej Plenković moralnu odgovornost smijeniti Ninu Obuljen Koržinek s mjesta ministrice kulture budući je ista propustila reagirati na nepravilnosti i štitila je Hribara do trenutka njegove ostavke?

Hoće li se miljenik medija ponašati prema načelu: premijer, to sam ja! Ostaje nam tek za vidjeti, jer jedino što je za sada sigurno je to da je i dalje Andrej Plenković prvo lice svih anketa iako mu šepa već treći ministar okrznut od afere odnosno potencijalni sukob interesa, a mediji ga toliko veličaju da mu čak dozvoljavaju zamjenu tezi ne vršeći pritisak na smjenu ministrice kulture, već izbacuju zaostale kosture iz ormara Zorana Milanovića.

Također, ne bi bilo loše ispričati se bivšem ministru dr. Zlatku Hasanbegoviću za kojeg je očigledno da je smijenjen kako bi se spriječila afera ispred koje su svi zatvarali oči, kao i ostali procesi koje je bivši ministar kulture zamislio sprovesti s riječi u dijela. Možete i dalje veličati Andreja Plenkovića, ali za otkrivanje ove afere zahvalite jednom od najuspješnijih ministara Karamarkove vlade koji je bio meta medijskih hajki kako se klupko ne bi krenuo razmotavati, a Zakon o lustraciji uputio u saborsku proceduru.

Sanjin Baković / Kamenjar.com

Odgovori

Skip to content