OTVARANJE DRŽAVNOG ARHIVA Lučić: Dirnut sam brigom Nobila za Katoličku crkvu

Izvor slike: braniteljski-portal.hr

Inicijativa za otvaranje dokumenata Državnog arhiva za građu prije 22. prosinca 1990. godine pokrenula je niz reakcija u javnosti. Odvjetnik Anto Nobilo izjavio je kako bi osobni dosjei mogli naštetiti desno orijentiranim političarima ili čak vrhu Katoličke crkve – nekim biskupima, pa i kardinalima. Tko sve mora strahovati, a tko ne, upitali smo Ivu Lučića s Hrvatskog instituta za povijest.

“Dirnut sam brigom Ante Nobila za desne političare, svećenike i visoke dostojanstvenike Katoličke crkve. Također, razumijem i strah SDP-ove partijske strukture za kredibilitet HDZ-ovih kadrova, ali usprkos tome smatram kako arhivsko gradivo do Božićnog Ustava treba otvoriti”, rekao je povjesničar Ivo Lučić i dodao kako bi gradivo trebalo u potpunosti otvoriti istraživačima i novinarima, a ne ljudima s ulice.

“Treba pristup omogućiti ljudima koji imaju profesionalnu etiku jer neki to neće znati pročitati. Arhive treba znati interpretirati”, rekao je Lučić.

Na upit tko bi trebao biti u strahu zbog otvaranja Državnog arhiva, Lučić odgovara:

“Nije bitno tko će strahovati, kao što nije bitno o kome je riječ kada se istražuje bilo koje kazneno djelo, pogotovo udruženo kao što je ovo. Važno je kazniti počinitelje”.

Njegov stav prema otvaranju Državnog arhiva je jasan.

“Time će se smanjiti manipulacije dokumentima i njihovim interpretacijama. Neki tvrde da se ništa važno neće naći. No, napokon ćemo znati ima li ili nema nešto bitno u tim dokumentima. Iako je dio dosjea nestao, Državni arhiv treba otvoriti jer uvijek ostane nešto vrijedno”, zaključio je Ivo Lučić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content