KRIŽNJAČA – još jedna jama s potpisom komunističko-partizanskih zločina

U jami Križnjača u Zagori posmrtni ostaci žrtve partizanskog zločina

U jami Križnjača, između sela Gale i Gljeva u općini Otok u Dalmatinskoj zagori, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se vjeruje da je riječ o fra Jozi Olujiću, kojega su partizani ubili u jesen 1944.

Posmrtni ostaci, eshumirani ovog tjedna, premješteni su na obradu na Odjel za sudsku medicinu splitskog Kliničkog bolničkog centra.

Ekshumacija je na temelju naloga nadležnog suca istrage obavljena 8. veljače u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja.

Posmrtni ostaci pronađeni su u jami Križnjača na dubini od 38 metara. Vjerujemo kako je riječ o fra Jozi Olujiću, kojega su partizani u jesen 1944. godine s još trojicom fratara odveli iz sinjskog zatvora i ubili, rekao je umirovljeni profesor fra Norac Kljajo, koji se bavi istraživanjem žrtava komunističkih zločina.

Prema njegovim riječima mještani sela Gale i Gljeva svojedobno su blizu jame Križnjača pronašli ostatke fratarske mantije, što potiče vjerovanje kako je riječ o fra Jozi Olujiću.

Fra Jozo Olujić propovijedao je vjeru, a bio je i profesor sinjske Klasične gimnazije te se bavio prirodoslovljem, odnosno proučavanjem pužića, po čemu je tada bio poznat u svijetu. Prije nekoliko godina iz Sjedinjenih Američkih Država stigao je zahtjev da se pošalju radovi fra Joze Olujića o proučavanju pužića jer to zanima Amerikance, ali oni koji su mučki ubili fra Jozu uništili su i njegove knjige, odnosno zapise o proučavnjima kojima se bavio, rekao je fra Božo Norac Kljajo.

Procjenjuje kako bi otvaranje dosjea jugoslavenskog komunističkog režima moglo pomoći i u utvrđivanju razmjera zločina koji su počinjeni u Husinoj jami na prijevoju Vaganj, blizu granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, piše HRT.

Izvor: hkv.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content