ZVECKANJE ORUŽJA: Američki tenkovi uz samu rusku granicu, Putin iznenada dignuo na noge zračne snage

Foto: Pascal Rossignol / Maxim Shemetov / Sergej Karpukhin / Reuters

Vladimir Putin izdao je naredbu da hitno započne izvanredna provjera Zračno-svemirskih snaga, prenosi ruska državna agencija TASS. Pred novinare je stigao ruski ministar obrane Sergej Šojgu koji je naglasio da je glavni cilj vježbe dovođenje zračnih snaga u najviši stupanj ratne spreme.

– Posebni naglasak ćemo posvetiti stanju borbenog dežurstva, razmještanju protuzračne obrane u uvjetima rata i spremnosti zračnih snaga da odbiju agresiju – rekao je Šojgu istaknuvši da je naredio da se strogo poštuje zaštita oružja i streljiva, kao i utjecaj na okoliš.

U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno je nekoliko ovakvih iznenadnih vježbi, a pojačane aktivnosti ruske vojske najbolje dokazuju njihove akcije na samom Arktiku. Putin je prošli mjesec naredio da se prvi put nakon raspada SSSR-a neke vojne baze na samom sjeveru Zemlje ponovno vrate u funkciju. Također, procurio je plan da se 2017. ruska vojska znatno ojača kako naoružanjem, tako i ljudstvom.

Svi ovi potezi Moskve i ne čude previše s obzirom na događaje u njihovom susjedstvu. Naime, u sklopu akcije ‘Atlantska odlučnost’ NATO iz dana u dan gomila snage po Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji. Analitičari procjenjuju da se na Baltiku nalazi oko 1000 američkih vojnika.

– Atlantska odlučnost je dokaz kontinuirane predanosti SAD-a kolektivnoj sigurnosti putem niza akcija osmišljenih tako da uvjere saveznike u NATO savezu i partnere, da je Amerika predana trajnom miru i stabilnosti u regiji, u jeku ruske intervencije u Ukrajini – objasnili su ize američkog ministarstva obrane.

Mediji bliski ruskoj vlasti tvrde da je pješadijska četa Prvog bataljuna 68. oklopnog puka Vojske SAD-a već stigla u Estoniju, a da su u sastavu čete četiri tenka M1A2 ‘Abrams’ i 15 pješadijskih borbenih vozila ‘Bradley’.

– U tijeku je istovar – precizni su u Sputnjiku.

Američki vojnici tamo bi trebali ostati do proljeća kada će ih zamijeniti međunarodni NATO bataljun u kojem će biti oko 1200 vojnika, najviše njih iz Velike Britanije.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content