LELJAK DAO SAVJET GRMOJI: Prijedlog Zakona za desetak dana ide u Sabor

Most u sklopu izmjena Zakona o državnom arhivu predlaže otvaranje tajnih arhiva komunističkih službi, pa je želio čuti Leljakova iskustva u vezi s otvaranjem slovenskih arhiva.

U utorak se vodeći slovenski publicist i istražitelj Udbinih arhiva u Sloveniji Roman Leljak u Saboru sastao s predstavnicima Mosta vezano uz najavu predsjednika Mosta Bože Petrova o potpunom otvaranju državnog arhiva do 22. prosinca 1990. godine. Prenio im je svoja iskustva vezana uz istraživanja arhiva u Sloveniji kako bi, kazao je, napravili što kvalitetniji prijedlog zakona.

”Prenio sam moja iskustva Mostu. Ne znam kakav je njihov prijedlog, sugerirao sam im da u njemu nositelje političkih dužnosti u Jugoslaviji izjednače s nositeljima političkih dužnosti u suvremenoj Hrvatskoj, tako da razina osobnih podataka bude jednaka za obje te kategorije, a ne da oni bivši budu više zaštićeni nego ovi danas”, rekao je Leljak.

Most u sklopu izmjena Zakona o državnom arhivu predlaže otvaranje tajnih arhiva komunističkih službi, pa je želio čuti Leljakova iskustva u vezi s otvaranjem slovenskih arhiva.

”Tema je bio naš prijedlog zakona. Treba čuti iskustva iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, posebno Slovenije, gdje je 2006. donesen jedan zakon koji je promijenjen 2014. godine. Gospodin Leljak nam je prenio svoja iskustva. Mi smo već većinu toga u izmjeni zakona uvažili, ostale sugestije ćemo uzeti u obzir”, rekao je Mostov Nikola Grmoja koji je otkrio i da je do sastanka došlo na prijedlog Bože Petrova te da se na zakonu radi dva mjeseca.

Novinare je zanimalo kako to da Most i Ministarstvo kulture ne rade zajedno na ovom zakonu, nego svatko gura svoju priču.

“Ne znam što Ministarstvo kulture radi, čuo sam da su nešto planirali za treći kvartal, to znači da su praktički sada krenuli u tom smjeru. Mi imamo prijedlog zakona, a sve sugestije koje će ići u smjeru da se arhivi otvore svima, m ćemo uvažiti”, dodao je Grmoja.

Mostov Grmoja je zaključio kazavši: “Mislim da nitko normalan ne bi trebao biti protiv ovog prijedloga zakona”.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content