BANAC: Nisam za zabranu pokliča, Vijeće služi za odgađanje odluka

Gost autora i voditelja političkog talk-showa HRT-a “Iza zavjese” Tihomira Dujmovića, bio je povjesničar i politički analitičar profesor Ivo Banac.

Banac se osvrnuo na široku lepezu tema od Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, preko problema u Hrvatskoj pa sve do budućnosti EU.

Iako nije bio pozvan u članstvo Vijeća za suočavanje s prošlošću, Banac kaže kako ne bi htio ocjenjivati njegov sastav.

“Nije na meni da ga ocjenjujem, ali me zabrinjava to što je ovo pokušaj odgađanja nekih odluka”, kaže Banac.

Ako je pitati njega te odluke se moraju donijeti sada te je što prije potrebno otvoriti arhive.

“Postoje razlike između raznih nedemokratskih režima, ali ako je zaključak koje se želi izvući da je jedan gori od drugog, onda to nije u redu. Treba i jedan i drugi osuditi, ali nisam za zabranu pokliča i simbola. Ipak, ne možemo imati trgove, ulice i rive koje nose ime po Paveliću i Titu”, rekao je Banac.

Smatra kako je bitno da se određene stvari preciziraju zbog lakšeg rada sudstva, ali da se mora paziti na moguće oduzimanje slobode govora.

O sebi u diplomatskim vodama nije puno komentirao, već je samo kratko rekao kako ta ponuda nije na stolu. Isto tako nije pretjerano oduševljen Junckerovim planovima i vizijama EU.

“Najradikalniji scenarij govori o federalizaciji Unije. Nije realna centralizacija EU jer je to kontinent starih država koje se nadaju staviti pod istu kapu. Rješenje je stavljanje u regionalne skupine, ali za to EU nije ni potrebna”, kaže Banac.

Dujmović ga je pitao i o ulasku Srbije u EU te hoće li ih usporiti nasilna politika “šešeljevaca” koji su skloniji ruskoji nego zapadnoj politici.

“Ne mislim da si odmažu. Mogu oni zaključiti i da ‘jadnu’ Srbiju treba zaštiti od šešeljevaca. U Srbiji imate čudnu suradnju između opozicije i vlasti, potrebno je razbiti ideju da se Srbiju može uvesti u EU bez temeljne promjene”, smatra Banac.

Čudi se i optužbama State Departmenta na račun Hrvatske i napominje da nije toliko bitno što se reklo, već kako se tumači u pojedinim krugovima.

Nada se kako ćemo i mi napraviti rez prema Rusiji i okrenuti se pozitivnijoj politici bez konflikata. Kaže kako zapravo ni u Europi nema govora o konzervatizmu već samo nacionalizmu, a da će nam nadolazeći izbori u nekim europskim državama pokazati je li novi trend ljevica ili desnica.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content