HNES Priopćenje za javnost: Utemeljeno Međunarodno vijeće za suočavanje s nasljeđem totalitarnih režima u Hrvatskoj

HRVATSKO NACIONALNO ETIČKO SUDIŠTE
Priopćenje za javnost
Utemeljeno Međunarodno vijeće za suočavanje s nasljeđem totalitarnih režima u Hrvatskoj

U subotu 4. ožujka 2017. održana je sjednica proširenog predsjedništva Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta (HNES). Na sjednici se raspravljalo o posebno aktualnoj društvenoj temi u Hrvatskoj; osnivanju Vladinog “Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima”.

Predsjedništvo HNES-a načelno je pozdravilo potrebu osnivanja državnog Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima. Istodobno su nazočni članovi HNES-a u opširnoj raspravi izrazili duboku zabrinutost i veliko nezadovoljstvo s načinom odabira i sastavom državnog vijeća.

Način odabira članova državnog Vijeća nije slijedio dosadašnja pozitivna europska i svjetska demokratska iskustva i standarde, nego se postupilo slično iskustvima iz hrvatske komunističke prošlosti, kada je totalitarni režim osnivao ideološki podobne komisije koje su imale zadaću ništa ne riješiti, ili su donosile odluke i zaključke prema diktatu komunističke partije. Tako se i u ovom državnom Vijeću većim dijelom nalaze strukovno nekompetentne osobe te osobe koje su u većoj ili manjoj mjeri istaknuti apologeti jugoslavenskog totalitarnog komunističkog režima.

Prema tome, logično je očekivati da ovako koncipirano i strukturirano državno Vijeće ne može pridonijeti suočavanju hrvatskoga društva s totalitarnom prošlošću na vrijednosni način koji je jasno i nedvosmisleno izražen u rezolucijama europskih integrativnih institucija, kao i u Deklaraciji Hrvatskoga sabora iz 2006. godine.

Stoga je prošireno Predsjedništvo HNES-a donijelo odluku o utemljenju Međunarodnog vijeća za suočavanje s nasljeđem totalitarnih režima u Hrvatskoj, u koje će biti uključeni strukovno kompetentni intelektualci iz Hrvatske i drugih zemalja. Za predsjednika Međunarodnog vijeća izabran je hrvatski povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević, koji je sa svojim brojnim znanstvenim knjigama i radovima te dugogodišnjim djelovanjem u civilnom društvu dao veliki prinos suočavanju s totalitarnom prošlošću.

U ime HNES-a su za članove Međunarodnog vijeća izabrani profesor emeritus Zvonimir Šeparović i prof. dr. sc. Zdravko Tomac, a za tajnika je izabran mr. sc. Antun Babić. Uskoro će javnost biti obaviještena o izboru ostalih članova Međunarodnog vijeća iz Hrvatske i drugih zemalja.

Zadaća Međunarodnog vijeća je – sukladno pozitivnim iskustvima i europskim dokumentima – oblikovati cjeloviti program suočavanja Hrvatske s totalitarnim nasljeđem, koji će istovremeno sadržavati i model za izgradnju nove humanizirane kulture sjećanja.

Predsjednik HNES-a
profesor emeritus Zvonimir Šeparović

4 comments

1. Zora Grossman

Presretna sam da postoji mekanizam zaustavljanja komunističkog divljanja po metodama prošlog stoljeća Puna podrška HNS. Neka Pravo, pravda i čovječnost nastavi biti vaša vodilja u svakom aspektu svakog pitanja.

2. Vadlja Branko

Potrebno je, osnovati pravo Vijeće. ili komisiju, jer ovo Plenkovićevo Vijeće,je benignio , ali jugocrveno .
    Imenovao je jugocrvene mrzitelje Hrvatske, sa Goldsteinom, koji još danas, u svojemu uredu u Parizu, na zidu ima sliku Tita
    Ti crveni postavili su mu ultimatum ,MI ILI HASANBEGOVIĆ, a Plenković se je, na to odrekao Hasanbegovića.
    Može se dogoditi, da će takovo vijeće čak lustrirati hrvatske branitelje.
    Kuda to Plenković vodi Hrvatsku..

3. Zvonimir Solc

Netko mora jer ova vlada ide suprotno od hrvatskih interesa.Samo jedna opaska ako je moguce malo vise promidzbe da bi neobavijesteni puk mogao prisustvovati ako je moguce.