IVAN UGRIN: Kršćani su najugroženiji

FOTO REUTERS

Jedan od rijetkih koji je dizao glas u prilog progonjenih, i to ne samo kršćana, već svih koji su ugroženi ratovima, bio je papa Frane, iako mu neki zamjeraju da se mogao i više zalagati za progonjene kršćane u islamskim zemljama kao što često proziva formalno kršćansku Europu da prihvati sve izbjeglice

Čak osamdeset posto vjerskih ubojstava diljem svijeta počinjeno je nad kršćanima, zbog čega su oni “najugroženija” vjerska zajednica, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijarto, na marginama zasjedanja UN-ova vijeća za ljudska prava u Ženevi. Šef mađarske diplomacije za nacionalnu novinsku agenciju kazao je da “Zapad to ne želi javno reći iz nekih licemjernih razloga i nisu poduzete nikakve mjere za zaštitu kršćana” progonjenih u svijetu.
“Hrvatska se zauzima za zaštitu kršćana i svih vjerskih manjina u svijetu, a po integriranosti islamske zajednice može biti primjer ostalim europskim državama”, izjavio je istom prigodom u Ženevi hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Vjerske slobode

Panel o međureligijskom dijalogu, miru i zaštiti kršćana i ostalih vjerskih manjina na marginama zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a organizirali su Vatikan, Rusija, Armenija i Libanon, a među nekoliko država kosponzorirale su Hrvatska i Srbija, što je, prema Stierovim riječima, “poruka koja ima dodatnu vrijednost”.
“Istaknuli smo potrebu da se zaštite kršćani, ali i sve vjerske manjine u državama u kojima se ne poštuju vjerske slobode”, rekao je Stier.

Međutim, za razliku od primjerice Hrvatske, gdje je islamska zajednica nedavno obilježila stotu obljetnicu suživota s kršćanskom većinom, kršćanske manjinske zajednice u Egiptu, Iraku, Siriji… proteklih su godina i još su uvijek česte mete džihadističkih skupina predvođenih ISIL-om koje ih ubijaju ili protjeruju s područja pod njihovom kontrolom, budući da su za cilj imali uspostavu tzv. kalifata Iraka i Levanta.

Prizori dekapitiranja “kršćanskih neprijatelja” prestravili su svijet i na tome se uglavnom stalo, osim što su u ratnim sukobima snage Zapada i Rusije, zbog svojih vlastitih interesa (uglavnom se radi o naftnim poljima punim “crnog zlata”), potisnule isilovce s područja koja su oni držali pod svojom kontrolom. Jedan od rijetkih koji je dizao glas u prilog progonjenih, i to ne samo kršćana, već svih koji su ugroženi ratovima, bio je papa Frane, iako mu neki zamjeraju da se mogao i više zalagati za progonjene kršćane u islamskim zemljama kao što često proziva formalno kršćansku Europu da prihvati sve izbjeglice, među njima i brojne muslimane koji iz zona ratnog razaranja na Bliskom istoku traže spas na Starom kontinentu.

Bijeg sa Sinaja

Najnoviji progon kršćana događa se na Sinaju u Egiptu. Otkad su džihadisti samozvane Islamske države ubili sedmoricu kršćana Kopta, ne zaustavlja se bijeg kršćana sa Sinajskoga poluotoka. Govoreći o stanju kršćana u Egiptu za Radio Vatikan, isusovac pater Samir Khalil Samir, Egipćanin i profesor islamistike na Papinskom istočnom institutu u Rimu, ustvrdio je da su posljednjih mjeseci pojačani napadi na kršćane.

“Džihadisti žele potjerati kršćane sa Sinajskog poluotoka i pretvoriti ga u svoje uporište jer gube položaje u Siriji i u Iraku, stoga traže utočište na Sinaju kako bi mogli nastaviti oružanu borbu. Budući da na poluotoku ima mala skupina kršćana, džihadistima se ukazala prigoda da jednim pothvatom ostvare dva cilja. Neki zadrti muslimani misle da kršćani imaju pravo živjeti zajedno s muslimanima samo ako prihvate islamski sustav i plaćanje dažbine. Džihadisti ni to ne prihvaćaju, oni kršćane smatraju neprijateljima” – istaknuo je profesor Samir.

U 2016. godini više od 215 milijuna kršćana u svijetu bilo je izloženo nekom obliku nasilja i progona, a oko 1200 crkava je uništeno ili oštećeno, pokazuju zabrinjavajući podaci međunarodne nevladine organizacije Open Doors, predstavljeni polovinom siječnja u Europskom parlamentu.

Najgore u Koreji

“Najgore mjesto na svijetu za život kršćana” već 16. godinu zaredom je Sjeverna Koreja, slijedi je Somalija, u kojoj se stanje u odnosu na godinu prije drastično pogoršalo zbog djelovanja islamskih militanata koji u “Somaliji nalaze sigurno utočište”. U prvih deset na popisu onih u kojima se provodi najizraženije nasilje i diskriminacija nad kršćanima nalaze se još Afganistan, Pakistan, Sudan, Sirija, Irak, Iran, Jemen i Eritreja. Prema podacima više organizacija koje se bave vjerskim slobodama, naše vrijeme obilježeno je najvećim progonima kršćana u dvomilenijskoj povijesti, podaci se ponešto razlikuju, ali sežu čak do 90 tisuća ubijenih kršćana u 2016. godini.

“U dva tisućljeća postojanja kršćanstva zbog vjere ih je ubijeno sedamdeset milijuna, no od ukupnog broja ubijenih, 45 milijuna (oko 65 posto) su mučenici dvadesetog stoljeća”, ističe talijanski novinar i publicist Antonio Socci. “To bi značilo kako su najpoznatiji progoni Isusovih sljedbenika, oni u doba Rimskog Carstva kad ih je pobijeno nekoliko desetaka tisuća, gotovo zanemarivi prema sadašnjim maltretiranjima, koji, čini se, ipak toliko ne zabrinjavaju zapadni svijet!”, napisao je o toj temi kolega Damir Šarac.

“Nad kršćanima se provodi genocid. Ne smijemo to prestati ponavljati. Europska unija ima obvezu i odgovornost učiniti sve kako bi spriječila daljnje zločine na područjima Bliskoga istoka te drugim područjima”, naglasila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

No, s obzirom na njezino mišljenje, kao i ono s početka teksta istaknutog mađarskog ministra vanjskih poslova, zašto je Zapad licemjeran i zašto gotovo ništa ne poduzima glede zaštite progonjenih kršćana, odgovor se krije u navedenom izvještaju Open Doorsa po kojemu se ove godine na popisu zemalja koje najviše progone kršćane našao i SAD u kojemu su progoni povećani za više od 100 posto u samo godinu dana.

Razlog tome je sve snažnija netrpeljivost prema kršćanima od strane LGBTQ zajednica te drugih “open mind” organizacija za ljudska prava. U Francuskoj se pripremaju zakoni protiv pobornika prava na život. U Velikoj Britaniji možete ostati bez posla ako na radnome mjestu nosite križić oko vrata. A sve zbog toga što se oni koji drugačije misle od kršćana osjećaju diskriminirani. Da čovjek ne povjeruje!

PIŠE IVAN UGRIN/MISIJA

Odgovori

Skip to content