Jesu li hrvatski političari uopće svjesni tko je Pupovac i što mu je cilj

Milorad Pupovac već godinama vrijeđa osjećaje mnogih Hrvata i nitko za to ne mari

Nedavno je u jednoj televizijskoj emisiji dr. Milorad Pupovac žestoko reagirao na stavove saborskoga zastupnika i bivšega ministra Bošnjakovića koji je imao razumijevanje za podizanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a na području Jasenovca.

Pupovac je otprilike rekao: ‘Shvaćate li vi, gospodine, da ovdje sjedi netko čije osjećaje vrijeđate.’

Ne čudi Pupovčeva reakcija, njegovi su osjećaji stvarno mogli biti povrijeđeni. Ono što brine izostanak je bilo kakvih reakcija na Pupovčevu ‘ljutnju’. Ali to na hrvatskoj političkoj sceni nije neuobičajeno: Pupovac već godinama vrijeđa osjećaje mnogih Hrvata i nitko za to ne mari, posebno hrvatski političari svih svjetonazora, i desni i lijevi, plavi i crveni, žuti i zeleni i crni. Pupovac je svima potreban za političke kombinatorike!

U hrvatskim je medijima ostao gotovo nezabilježen događaj iz pravoslavnoga manastira na Krki u Dalmaciji. Ondje je prije mjesec dana Pupovčev intimus dr. Vojislav Stanimirović odlikovan najvišim odličjem koje dodjeljuje pravoslavna Eparhija dalmatinska – Ordenom Nikodima Milaša. Da je dr. Stanimirović u Domovinskome ratu na području Vukovara bio pripadnik četničkih postrojba, općepoznato je, jednako kao što je poznato njegovo djelovanje u poratnome razdoblju.

No manje je poznato tko je bio Nikodim Milaš po kojemu je odličje nazvano. Iako je rođen u Šibeniku, njegovo je podrijetlo s izvora Cetine. Školovao se u katoličkim školama u Šibeniku, o čemu je sam svjedočio: ‘Prvih osam godina svoga školovanja ja sam proveo kod rimokatoličkih sveštenika: franciškanaca, dominikanaca i jezuita. Svi ti bili su svagda dobri i pažljivi prema meni, starajući se da čim više znanja dobijem u njihovim školama. O mojoj vjeri nije mi nikada ni jedan ni riječi proslovio, niti spomenuo, da bi njihova vjera bila bolja od moje. Možda su mislili da će me takvim svojim postupanjem lakše k sebi privezati, te su me radi toga često darivali raznim latinskim ikonicama i molitvenicima; ali ponavljam, nikada ni riječi nijesam čuo od njih protivu pravoslavne vjere.’

Milaševo protuhrvatsko djelovanje

Kasnije Milaševo djelovanje bilo je izrazito protukatoličko i protuhrvatsko. Bio je jedan od nositelja velikosrpskih stremljenja na području Dalmacije, koju je smatrao srpskom zemljom. Početkom dvadesetoga stoljeća objavio je knjigu ‘Pravoslavna Dalmacija’ u kojoj je iznio niz povijesnih krivotvorina, što je mnogo godina kasnije dokazao fra Stanko Bačić u osvrtu na tu knjigu. Da se radilo o svojevrsnome ‘pravoslavnom velikosrpskom manifestu’, pokazuje i činjenica objave reprinta toga djela 1989. kako bi poslužilo kao dokaz srpskoga prava na hrvatske zemlje te je distribuirano u pravoslavnim sredinama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. O Milaševoj mržnji prema svemu katoličkome i hrvatskome postoji niz dokaza u tiskovinama s kraja devetnaestoga i početka dvadesetoga stoljeća.

Eparhija dalmatinska nije samo svoje najviše odličje nazvala imenom toga mrzitelja katoličanstva i hrvatstva nego je pokrenula postupak proglašenja Milaša svetcem srpske crkve! Pupovčevo Srpsko narodno vijeće uvrstilo ga je u red znamenitih Srba u Hrvatskoj. I nikome ništa! Nema zahtjeva za nekakvim zajedničkim povjerenstvima koja bi potvrdila ili osporila Milaševu svetost. To jedino treba učiniti u slučaju blaženoga Alojzija Stepinca. Jer to vrijeđa nečije osjećaje! Što je s mojim osjećajima, vašima, našima? Brine li netko o njima, ili je važna samo politička kombinatorika?

Zar hrvatski političari stvarno ne vide tko je dr. Milorad Pupovac i što mu je cilj. Jesu li svjesni zašto mu osiguravaju golemu novčanu potporu. Zar ne vide što je cilj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zar ne vide da su dalmatinski pravoslavni manastiri i dalje svojevrsne političke i vojne „karaule“ velikosrpstva, iako su malobrojni kaluđeri u njima. Nadajmo se da će barem netko od naših slijepaca progledati na vrijeme.

Autor: Ivan Kozlica/Hrvatski tjednik/hkv.hr

4 comments

  1. Vadlja Branko

    Postavlja se ozbiljno pitanje, Zašto je Plenković na odgovorna mjesta postavio pupovčeve jugocrvene, a uklonio one kojima su birači na izborima dali povjerenje sa velikim brojem glasova,
    Nalnoviji, opotez mu je, da u svoje Vijeće Za istraživanja prošlosti, uveo nekoliko bezskrupoloznih mrzitelja svega što je hrvatsko, na čelu sa Goldsteinom, Oni su uvjetovali za ulazak u to Vijeće, MI ILI HASANBEGOVIČ Plenković se na to odrekao Hasanbegovića., i njih prihvatio.

Odgovori

Skip to content