MALIĆ: Sve oko MIG-ova je kriminalno

Velika se bura podigla oko situacije u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, konkretno, vezano uz stanje u kojem se nalaze naši MIG-ovi 21. Načelnik Glavnog stožera OSRH-a tvrdi jedno, predsjednica Grabar-Kitarović i ministar obrane Krstičević drugo, piše direktno.hr.

Stanje s MIG-ovima, to je znano već i pticama na granama, nije dobro. Stari avioni, koji bi u nekim drugim državama već bili u ‘starom željezu’ i dalje se koriste.

Alarmantna su upozorenja koja su došla iz usta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra obrane Damira Krstičevića.

Grabar-Kitarović i Krstičević jedno, Šundov nešto sasvim drugo

“Ono što sam vidjela u izvješću je prilično zabrinjavajuće”, komentirala je Predsjednica novinarima situaciju s MIG-ovima.

“Što se tiče MiG-ova, stanje je zabrinjavajuće. Znate da imamo hrvatske pilote i i da su oni sjajni ljudi, odlično rade svoj posao. Možete samo zamisliti kako je tim ljudima svaki dan kada trebaju ući u MiG i izvršiti svoje zadaće, a ne znaju hoće li sletjeti”, dramatično je poručio ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak.

Neslužbene informacije govore da zbog učestalih kvarova od 12 MIG-ova koje HRZ ima u svojim redovima, let tek njih četiri.

Kvare se hidraulika, navigacijska i komunikacijska oprema, istječu gorivo i ulje, a gase se i motori u letu – što je i najnoviji slučaj.

Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH pak u Izvješću koje je podnio Predsjednici tvrdi da stanje nije tako grozno.

“Ne, situacija nije toliko zabrinjavajuća. Sigurnost letenja je uvijek najvažnija za naše pilote”, rekao je Šundov za Novu TV, dodajući da je o svemu informiran i Glavni inspektor OS-a.

“Imamo dovoljan broj MiG-ova da možemo izvršavati zadaće vezane za Air Policing i da sigurnost pilota nije dovedena u pitanje. Sve drugo je podatak s kojim ne mogu izlaziti”, rekao je Šundov.

Malić: Zašto se manipulira u službenim izjavama?

Istraživački novinar Gordan Malić, koji je prvi i otkrio aferu s MIG-ovima i njihovim remontom u Ukrajini, osvrnuo se na situaciju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu u razgovoru za Direktno.hr.

“Nedavni incident na MIG-u kojem je otkazala hidraulika, i jedno vrijeme je padao, predstavljen je kao manji incident na probnom letu, gdje se incidenti povremeno i događaju. To je čisti spin jer je let bio redovni, a ne probni i takav incident se nije smio dogoditi. Zašto se opet manipulira u službenim izjavama, ne znam. Ali to je samo nastavak krivotvorina koje prate ovaj slučaj od početka. Sve u vezi nabave i remonta MIG-ova u Ukrajini je kriminalno”, navodi Malić te dodaje da je cijeli posao očajno napravljen. Prstom upire u bivšeg ministra obrane Kotromanovića.

“Od raspisivanja natječaja, preko njegove provedbe do realizacije posla. Niti jedna faza nije prošla bez krivotvorenja. Avionima je falsificirano vlasništvo, ugrađeni su krivotvoreni dijelovi, a lete samo zahvaljujući kontinuiranom servisu, i najvišem stupnju mobilizacije tehničkog osoblja kao da se radi o nuklearnoj podmornici. Naravno, da su u mandatu ministra Kotromanovića svi znali da je to tako, upozoravani su na to, a svejedno su nadležna tijela donosilia odluke kojima se poticao i pokrivao kriminal.”

Umjesto da se cijeli slučaj dubinski istraži i u saborskim odborima, DORH-u i pred Vijećem za obranu i Vijećem za nacionalnu sigurnost, njim se tek povremeno bave mediji. DORH je optužio dvije osobe, jednu koja je navodno dala i jednu koja je navodno primila novac, da bi se realizirao posao. Dvoje optuženih, naravno, nisu mogli dogovoriti ništa, jer niti jedan od njih nije odlučivao, ali ako optužite samo dvoje onda nema zakonskih uvjeta za progon zlocinačke organizacije koju čine ‘najmanje tri osobe udružene u zločinački poduhvat’, uz što ide i ozbiljnija istraga. a i oštrije sankcije.

Dakle, sve je učinjeno da se ne sazna kako funkcionira MORH-ova nabava. Dramatične poruke ministra Krstičevića, zato, ne tumačim kao poziv na obračun s korupcijom, nego kao najavu novog pozivnog natječaja za kupnju borbenih aviona, možda najvećeg u povijesti hrvatske vojske. S obzirom da se u MORH-u ništa nije promijenilo Ukrajinski deal bit će skroman poslić u usporedbi s onim što slijedi”, navodi Gordan Malić u komentaru za direktno.hr.

 

Odgovori

Skip to content