TUROBNA HRVATSKA ZBILJA?! Policija ne istražuje detalje afere nego traži autora polemičkog članka?

Prenosimo zanimljiv, a možda i prilično znakovit članak s portala HRsvijet.net

“Serija istraživačkih članaka, i reakcije čitatelja kao njihova izravna posljedica o iznimno kontroverznim aktivnostima vladajuće političke vrhuške u Umagu, kao i suodnos istih struktura s različitim političkim subjektima na području Istre i Republike Hrvatske ali i određenim gospodarskim subjektima u zemlji i inozemstvu, objavljene na portalu HRsvijet.net, zagolicala je pažnju javnosti.

Sudeći prema informacijama koje svakodnevno do nas dolaze za ove napise zainteresirale su se i političke strukture, kako vladajuće, tako i oporbene. Naravno, temeljni cilj objavljivanja je ispunjen. Dok od običnih građana, pa i određenih političkih subjekata, svakodnevno stižu različite vrste potpore, od vladajućih struktura u Umagu i Istri, nakon početne šutnje, počele su stizati poruke u vrlo oštrom tonu. Čak na granici dobrog ukusa i s elementima otvorene prijetnje.

Naravno, možemo razumjeti i to ali ne i naći riječi opravdanja. Ovih dana ostali smo šokirani “nemoralnom” ponudom od izvjesnog gospodina, bliskog političkim strukturama u Umagu (ime poznato redakciji), koji je spreman pregovarati “s ciljem prestanka objavljivanja tekstova o Umagu”.

“Znate, predizborna je kampanja i nije baš ugodno istrpiti ovo što vi mediji radite”, pojasnila je osoba, istovremeno zaprijetivši kako će, ukoliko ne pristanemo na takvu ponudu, angažirati policiju i Sud.

Naravno, ni na kraj pameti nam nije bilo odgovarati na takvu ponudu. Međutim, da dotični gospodin koji je otvoreno naglasio kako ima “mandat za postizanje dogovora” misli ozbiljno stigao je nepuna 24 sata kasnije. Riječ je o poruci koja je pristigla na službenu redakcijsku mail adresu.

“Poštovani, policijska postaja Umag provodi izvide u svezi postojanja elemenata kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. KZ-a u tekstu kojeg ste objavili dana 10.03.2017. godine pod nazivom „izdajnička politika prema Umagu i istarskome rodu“ . Za potrebe daljnjeg kriminalističkog istraživanja molimo vas da nam dostavite osobne podatke autora navedenog teksta. Ukoliko vam je potreban i službeni dopis, molimo vas da mailom izvijestite”, stoji u mail poruci koju smo dobili od pomoćnika načelnika za kriminalističku policiju PP Umag.

Naravno, niti smo na platnom popisu policije, niti smo uopće smatrali potrebitim odgovarati na ovaj dopis, svojstven nekadašnjim sustavima “iza željezne zavjese” koji su uvjek bili u službi vladajućih struktura a ne vladavine zakona.

Podsjećanja radi, spomenuti članak, sporan za vladajuće političke strukture i policiju u Umagu, objavljen je u rubrici Glas HRsvijete (što je rubrika rezerviranja za polemička promišljanja naših čitatelja po određenim temama koje redakcija ne mora podržavati) i predstavlja osobne stavove autora. Ukoliko netko, uključujući gradonačelnika Umaga, njegove simpatizere ili PP Umag, ima neka drugačija gledišta, neka ih uobliči u tekst i pošalje. Rado ćemo to objaviti, bez obzira slagali se s navedenim tvrdnjama ili ne.

Policijskoj postaji u Umagu, odnosno njezinom Odjelu za kriminalističku policiju, bilo bi puno priličnije detaljnije istražiti navode do kojih su došli naši istraživački novinari, kao i čitatelji u svojim pismima, te provjeriti ima li elemenata za ozbiljnije istrage i uključivanje DORH-a.

Međutim, policija po tome nije reagirala, nego lokalne policijske dužnosnike zanima tko je autor teksta, kako bi na temelju toga utvrdili “ima li elemenata za dalje kriminalističko istraživanje”. Sapienti est!

Nedvojbeno, riječ je o klasičnom primjeru zamjene teza kojim se pokušavaju zamjeniti uloge i odgovornih i glasa javnosti koji upozorava na određene anomalije. To samo po sebi sasvim dovoljno govori o razini demokratskog razvoja društva države koja se velikom žrtvom uspjela izvući iz jugoslavenske tamnice naroda. Danas je Republika Hrvatska punopravna članica EU-a i NATO-saveza ali razina svijesti i društvene odgovornosti ostala je na razini nekadašnjeg totalitarnog jednopartijskog sustava.

Političkim i policijskim dužnosnicima, uz dužno poštovanje prema poslu koji obavljaju, predlažemo da se prisjete ‘afere Watergate’ iz 1972. godine koja je dovela do ostavke američkog predsjednika, Richarda Nixona, temeljene na istraživanju pokušaja prikrivanja skandala od strane vladajuće elite i učinaka koje je ona polučila.

Na koncu, medij koji je objavio ove članke, a objavljivat će ih i dalje, nije pravni subjekt na prostoru Republike Hrvatske i na njega se ne mogu primjenjivati tamošnji pravni propisi ali niti poluprikrivene prijetnje. Stoga, policiju pozivamo da radi svoj posao sukladno zakonu i istraži cijeli niz anomalija o kojima smo pisali ali i cijeli niz nerješenih slučajeva poput svastike u Poljudu ili pljačke policije u Zagrebu.

Novinarima neka ostave mogućnost da, radeći svoj posao, ukazuju i na anomalije u režiji vladajućih struktura bez obzira na njihov ideološki predznak.

Uz pozdrav!

Robert Horvat

Izvor: hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content