NIŠTA OD POVLAČENJA Svrati na kavu, tu i tamo na odbor: što Lalovac (još) radi u Saboru?

Boris Lalovac, saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar financija, povukao se prije otprilike dva mjeseca iz dnevnog političkog života Hrvatske zbog afere s obiteljskim nasiljem, bar je tako tada najavio. Svojoj stranci poslao je zamolbu za isključenje iz političkog života. Na pitanje hoće li Lalovac nastaviti rad u Saboru, Rajko Ostojić, član predsjedništva SDP-a, odgovorio je tada da se s tim treba pričekati još nekoliko dana. Čekali smo dva mjeseca. A onda je viđen na kavi u saborskom kafiću. Ležerno razgovara s kolegama, ali – što zapravo u Saboru radi? Ne može ga se to pitati – jer je odlučio javno ne istupati.

Istražili smo javno dostupne podatke o prisutnosti zastupnika u Hrvatskome saboru i one o aktivnosti zastupnika na sjednicama Hrvatskoga sabora.

Lalovac od najave o povlačenju iz dnevnog političkog života Hrvatske zaista prema podacima nije sudjelovao u raspravama na 3. sjednici Hrvatskog sabora (od 17. siječnja), no u Sabor je ipak dolazio.

U Sabor je od najave da se povlači došao 13 puta, a iz saborske službe za medije odgovorili su nam da prema raspoloživim informacijama nazoči plenarnim sjednicama, sudjeluje u glasovanju te u radu sjednica odbora čiji je član kao i na sjednicama Kluba zastupnika SDP-a.

U cca 150 dana koliko traje 9. saziv Sabora Lalovac se u Saboru registrirao 22 puta. I dalje prima finu plaću od cca 16 tisuća kuna neto mjesečno.

Je li Lalovac stavio mandat na raspolaganje? Je li primjereno da saborski zastupnik odluči ne djelovati javno te da za to dobiva punu plaću? Koliko će takvo stanje trajati? Ovo su pitanja koja smo uputili Uredu Predsjednika Sabora Bože Petrova.

‘’Zastupnik Boris Lalovac svoj zastupnički mandat nije stavio na raspolaganje, a prema raspoloživim informacijama redovno dolazi u Hrvatski sabor, nazoči plenarnim sjednicama, sudjeluje u glasovanju te u radu sjednica odbora čiji je član kao i na sjednicama Kluba zastupnika SDP-a.

Elektronička evidencija zastupnika, koja je dostupna na našim mrežnim stranicama, nije pokazatelj aktivnosti zastupnika niti je pokazatelj prisutnosti zastupnika na plenarnim sjednicama, budući da je riječ o evidentiranju prilikom ulaska u zgradu Hrvatskoga sabora, s tim da su nove iskaznice zastupnika za 9. saziv u cijelosti distribuirane tek 30. studenog 2016., a saziv je započeo 14. listopada.

Prema našoj evidenciji, zastupnik Boris Lalovac se na plenarnim sjednicama 9. saziva u različitim poslovničkim svojstvima i oblicima 49 puta javio za riječ, uz napomenu da pokazatelji aktivnosti na plenarnim sjednicama ne uključuju statistike aktivnosti zastupnika na radnim tijelima i u okviru kluba zastupnika. Javnosti radi potrebno je navesti kako su oblici i učestalost istupanja u javnost putem medija diskrecijska odluka svakog zastupnika’’, navode u Saboru.

No postavlja se pitanje koliko rad jednog zastupnika naroda uopće smisla ako taj uopće javno ne istupa. Ne mora to javno istupanje biti nužno za saborskom govornicom, može biti na bilo kojem drugom javnom mjestu, međutim, što kada zastupnik uopće nije prisutan u javnosti? Je li tada njegova uloga poslanika kojega je izabrao narod opravdana? Čini se da je u Lalovčevom slučaju riječ o svojevrsnom presedanu. A SDP se još uvijek o svemu ne oglašava.

”Lalovac još dobar u odnosu na Karamarka”

U neslužbenom razgovoru s jednim visokopozicioniranim SDP-ovcem doznajemo kako su u SDP-u stava da u Lalovčevom saborskom angažmanu nema ništa sporno.

”Dolazi na sjednice, sudjeluje u aktivnostima odbora, jedino što ne govori na presicama niti u medijima. Usporedbe radi, Karamarko za vrijeme svog zastupničkog mandata nije se uopće pojavljivao u Saboru”, komentirao je naš izvor.

Podsjetimo, afera Nasilnik nastala je nakon što je u TV emisiji “Bujica” emitiran zvučni prilog u kojem se čuje svađa između Lalovca i njegove sada bivše supruge Tončike Anastasije Lalovac. Tončika je tada ispričala kako je njezin bivši suprug bio fizički nasilan prema njoj i kazala da je o tim brutalnim napadima nekoliko tjedana prije izbora obavijestila vrh SDP-a, među njima i Milanku Opačić, ali i Zorana Milanovića, no, nitko joj nije nikada odgovorio na mail.

Također je ispričala da je policija njezinu prijavu predala DORH-u, no od njih nije dobila nikakvu obavijest. Suprug joj je, kazala je, rekao da nema izgleda protiv njega, a spomenuo je i da iza njega, po njegovim navodnim riječima, ”stoje Cvitan, Miljenić i sl”.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content