Papa Franjo naklonjen priznavanju Međugorja kao marijanskog svetišta?

Dolazak posebnog poslanika Franje za Međugorje nadbiskupa Henryka Hosera iščekuje se krajem ovog mjeseca koji bi ondje proučavao ”pastoralnu situaciju” i utvrdio potrebe hodočasnika. No, kako neslužbeno doznajemo, Međugorje je korak bliže priznavanju kao marijanskog svetišta.

Fenomen Međugorja nikoga ne ostavlja hladnim. Milijuni hodočasnika na godišnjoj razini koji dolaze u Međugorje moliti se Blaženoj Djevici Mariji pokazatelj je okrenutosti ljudi čudu.

Podsjetimo, u Međugorju (Čitluk, Bosna i Hercegovina) 24. lipnja 1981. šestero djece ukazala se Gospa i dala im poruku za poticaj vjernika da se posvete molitvi, a to su Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović.

Danas gotovo 36 godina iza nastaju prijepori oko Međugorja. Tome ne pomaže ni činjenica da se ispred crkve nalaze štandovi i trgovine te mnogi žive od prodaje raznih sitnica i suvenira do satova i zlata.

U dolasku posebnog izaslanika pape Franje za Međugorje poljskog nadbiskupa Henryka Hosera neki vide, kako neslužbeno doznajemo od dobro obaviještenog izvora, znak da se Sveti Otac priprema proglasiti Međugorje marijanskim svetištem. Naime, i sam sveti papa Ivan Pavao II. je u jednom razgovoru Mirjani Dragićević Soldo još 1987. rekao u jednom privatnom razgovoru: “Da nisam papa, već bih bio u Međugorju i ispovjedao bih”.

Budući da je nadbiskup Hoser Poljak također je znak da poljski papa i danas djeluje te odjekuje njegova ljubav prema Međugorju.

Henryk Moser, kako je najavljeno od strane Vatikana, kao poseban izaslanik pape Franje, krajem ožujka stiže u Hercegovinu kako bi proučio ”pastoralnu situaciju” i utvrdio potrebe hodočasnika.

I dok Međugorje iščekuje dolazak papinog izaslanika, mostarski biskup msgr. Ratko Perić ponovno je uznemirio duhove ustvrdivši kako se u Međugorju Gospa nikada nije ukazala. Perić smatra da je riječ o manipulacijama vidjelaca i svećenika, a naveo je i “dvoznačne pojave” s navodnim ukazanjima tvrdeći da se “ukazana žena” u Međugorju ponaša sasvim drugačije od istinske Gospe, Majke Božje, u ukazanjima koja je Crkva do sada priznala autentičnima.

Dalibor Tomas, hercegovački teolog, u razgovoru za Dnevnik.hr, poručio je kako dolazak poljskog nadbiskupa vidi kao poraz mostarskog biskupa msgr. Perića.

U razgovoru za poljske medije, kako donosi bitno.net, nadbiskup Henryk Hoser je rekao kako Međugorje vidi kao mjesto koje je više “kristološko nego marijansko” i koje ima “potencijal za evangelizaciju”.

“U Međugorju se neprestano klanja pred Presvetim sakramentom, redovito se ispovijeda, održava pobožnost Križnog puta, dakle događa se sakramentalna praksa koja je u većini župa zapadne Europe zanemarena ili nestala. U tom smislu to mjesto može biti jak poticaj za obnovu vjere u vjernika”, rekao je nadbiskup misleći očito na brojne hodočasnike koji tamo dolaze iz zapadnih zemalja. Njegov je zadatak saslušati “sva mišljenja, prikupiti ih i potom doći do nekih zaključaka”.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content