Tko je Arsen Bauk, saborski zastupnik koji je prevario birače?

Foto: fah

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk bit će kandidat ove stranke za splitsko-dalmatinskog župana i na svibanjskim izborima suprotstavit će se Zlatku Ževrnji (HDZ) i Miri Bulju (Most).

Arsen Bauk saborski je zastupnik i bivši ministar uprave u Vladi Zorana Milanovića. Profesor je matematike i informatike, u šestom sazivu Sabora bio je potpredsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), a u Vladi Ivice Račana pomoćnik ministra obrane.

Rođen je 7. veljače 1973. u Supetru na Braču. Matematičko-informatički obrazovni centar (MIOC) završio je u Splitu, a Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu gdje je 1997. stekao zvanje profesora matematike i informatike.

Bauk je profesionalnu karijeru započeo 1998. kao voditelj natjecanja i statističar u HAKL-u. Od 2000. do 2002. bio je pomoćnik ministra za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju Ministarstva obrane RH. U istom je ministarstvu obnašao dužnost pomoćnika ministra za materijalne resurse.

U SDP se učlanio 1991. Od 2000. do 2004. bio je član Glavnog odbora SDP-a, s od 2004. do 2008. član stranačkog Izvršnog odbora, da bi 2010. postao predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije.

Od 2008. do 2011. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, a osim dužnosti potpredsjednika MIP-a bio je i član nekoliko saborskih odbora: Odbora za obranu, Odbora za pomorstvo, promet i veze.

Referendum o promjeni izbornog sustava: Baukove manipulacije brojem birača

Važno se prisjetiti kako je za vrijeme njegova mandata u Ministarstvu uprave “U ime obitelji” prije dvije godine prikupila više od 380.000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Tada je ministar Bauk tvrdio da u Hrvatskoj ima nešto više od 4 milijuna birača te da zbog toga Inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa – 10% od 4 milijuna.

Na taj način je spriječio održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava kojim bi se omogućilo da građani biraju sposobne, a ne podobne zastupnike – između ostalog, da s 3 preferencijalna glasa određuju poredak izbornih lista, da se koalicije mogu sklapati tek nakon izbora i da glasovi u svim izbornim jedinicama vrijede jednako. Ustavni sud je prihvatio takvo tumačenje SDP-ovog ministra Arsena Bauka, iako su podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokazivali da je u tom trenutku u Hrvatskoj prebivalište imalo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, a samim time i mogućih birača.

Zanimljivo je da Ministarstvo uprave i dalje ima dva sustava za vođenje evidencije o broju birača (registar birača i popis birača), što je suprotno standardima Europske unije, i barata sa čak 7% “birača duhova”.

U kolovozu 2015. godine tadašnji ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je kako u Hrvatskoj imamo 3,5 milijuna birača:

“Po popisu stanovništva u Hrvatskoj imamo 3,5 milijuna punoljetnih stanovnika, a tu je još oko 100 tisuća ljudi koji su prijavili boravište u inozemstvu, a i dalje imaju prebivalište u Hrvatskoj. To je ona logična, legitimna razlika. Povrh toga imamo još otprilike 150 tisuća građana koji nisu bili obuhvaćeni popisom stanovništva i u njemu nisu registrirani, ali se ipak nalaze u evidenciji o prebivalištu, različito raspoređeni po Hrvatskoj”, rekao je Bauk za Nacional.

Bauk o istospolnim “brakovima”: “Htjeli smo biti prvi u regiji”

2015. godine Bauk je sudjelovao na trećem međunarodnom forumu IDAHO 2015. naziva “Suzbijanje zločina iz mržnje i nasilja”. Tamo je priznao da je Kukuriku vlada status homoseksualnih parova htjela regulirati putem Obiteljskog zakona, ali ih je u tome spriječio referendum, pa su morali ići na Zakon o životnom partnerstvu. “Htjeli smo biti prvi u regiji”, izjavio je tada Bauk.

“Tijekom 2014. godine donijeli smo Zakon o životnom partnerstvu. Izjednačili smo sve što smo mogli osim samog naziva brak i prava na posvajanje djece u istospolnim zajednicama. Dok smo pripremali zakon imali smo i referendumsku inicijativu koja je tražila da se u Ustavu RH brak definira kao zajednica muškarca i žene. Ipak, nisu uspjeli spriječiti Zakon o životnom partnerstvu. Zbog građanske inicijative, referenduma o braku i toga što je u Ustavu brak definiran kao zajednica muškarca i žene, nismo imali mogućnost životno partnerstvo uključiti u Obiteljski zakon, ali smo donijeli Zakon o životnom partnerstvu”, javno je obzanio bivši ministar Bauk.

Inače, Arsen Bauk je tijekom prikupljanja potpisa i referendumske kampanje u mnogo navrata tvrdio kako nije bilo nikakve namjere aktualne vlade da izjednači istospolnu vezu i brak.

Izvor: narod.hr

9 comments

  1. Miro ćurić

    Možeš zamisliti monstruma koji se 1991 išao učlaniti u SDP. DOSTATI JE SAMO TO DA VIDIŠ TKO JE I ŠTO JE!!

  2. Vera Lubicic

    Ja nemogu razumjeti vas sistem .Ako ministar u jednoj vladi govori jedno, pa onda u drugom slucaju drugacije jer to njemu ide u korist onda je on sam sebe kompromitirao on nema vise sanse da se odrzi u toj vladi itoje kaznjivo u demokraciji itd.Taj Bauk( spider) idrugi iz crveni/fasista bili su dovoljno stari da idu u domovinski rat ali ne,ne,ne oni suse skrivali dok sve prodje pa sada da vam takvi proleteri kroje pravdu.SRAMOTA…ZDS

  3. Ante Prgesa

    Jebe se njega,on je uvik na dobitku.Ovu drzavu nikad nije imao za svoju ni kad mu placu za nerad dolazi.Oni mole boga da u Srbiji kisa pada a ovdje da sve propada.

Odgovori

Skip to content