VIDIK FEST Hrvatske udruge Benedikt (Split, 8.05.-12.05.2023.)

  • Written by:
Uskoro počinje s programom Vidik fest 2023 koji ove godine po prvi put vrata otvara Međunarodnom znanstvenom simpoziju u Sveučilišnoj knjižnici. Program Međunarodnog znanstvenog simpozija od 8. svibnja do 10. svibnja 2023. organizira se na inicijativu udruge DoCeSt na temu ”Politička perspektiva općeg dobra” (Political perspective of the Common Good) voditelja dr.sc. Bruna Petrušića.

Među sudionicima simpozija najavljeni su brojni predavači i gosti; Rafal Wos (poljski novinar i ekonomski analitičar), Elena Šiaudvytine sa Sveučilišta Vytautas Magnus u Kaunasu (Litva), Mariána Sekerák (Karlovo sveučilište, Prag), María Dolores Sánchez Galera (Madrid), Marijana Kompes (Hrvatsko katoličko sveučilište), Stjepo Bartulica (Hrvatsko katoličko sveučilište), Vladimir Dugalić (KBF Đakovo), Bruno Petrušić, Helen Alford (Papinsko sveučilište Angelicum, Rim), Maja Grubišin Cvitan, Jakov Žižić (Hrvatsko katoličko sveučilište) i Darko Rapić.

Kao poseban gost simpozija dolazi američki akademik Joseph Weiler iz New Yorka koji će održati predavanje na temu A non-Christian Europe – is it possible?. Uz predavanja i panel rasprave u sklopu simpozija organiziraju se fokus radionice na temu Ruska agresija na Ukrajinu i opće dobro, Pravedna tranzicija, Načela socijalnog nauka Crkve i suočavanje s krizama. Pored ovih tema na simpoziju će se govoriti o ilegalnim migracijama, woke ideologiji, pravnoj perspektivi, socijalnim temama kod Željka Mardešića i Špire Marasovića.

Nakon simpozija u četvrtak,11.05.2023. na programu Vidik festa 2023 gostuje saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora Marijana Petir u Palači Milesi Zavoda HAZU Split, a u petak, 12.05.2023. u Kući jezika i kulture na Peristil planiran je okrugli stol o benediktinskoj kulturnoj baštini u europskom kontekstu na kojemu će govoriti prof. dr. sc. don Mladen Parlovprof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol i Ljubomir Gudelj Velaga.

O detaljnom programu simpozija više na www.docatsplit.com i na službenoj stranici Vidik festa www.vidik-fest.org i Hrvatske udruge Benedikt www.hu-benedikt.hr. Ulaz na sve aktivnosti simpozija i manifestacije je besplatan.

Silvana Dragun

Skip to content