MEMENTO BOJNI BLAŽENIKA NA NEBESIMA 4.GARDIJSKE BRIGADE – U SPLITU, 24. TRAVNJA 2023

  • Written by:

  U SPLITU, 24. TRAVNJA 2023. „Trideset i drugo minu ljeto od prisege naše dok svi bijasmo na broju, a onda smo poletjeli kao sokolovi  po raznim bojišnicama, a 200 naših suboraca i prijatelja položiše život na oltaru domovine…“ zapisao je u uvodniku jednog od zbornika “Bojni blaženika na nebesima” njegov autor i pjesnik, pukovnik u miru, dozapovjednik  1.samostalne satnije Četvrte brigade i naš večerašnji voditelj programa,  Mate Buljubašić.

Želja mu je uvijek  osvježiti naše pamćenje i zadržati nezaborav.  Ista želja nas je,   24. travnja,   dovela  brigadi  slavnih Pauka, uočnici njihove 32.  obljetnice. Za  razliku od prethodnih godina program je nešto drugačiji.  Povezat će se pjesnički recital i živa glazba u skladnu melodiju ljubavi i zahvalnosti za prinesenu žrtvu  u obrani domovine i darovane nam slobode.  Putem sam uživala u atmosferi veselja i neskrivene radosti u isčekivanju prijenosa utakmice Hajdukovih juniora  u finalu prvenstva Europe.

Dobrog  raspoloženja nije nedostajalo ni  u dvorani pjesnika,  glazbenika i njihovih prijatelja  iako  se  nije tražila stolica više, ali vidljiva radost susreta čitala se u pogledu i osmjehu na licima prisutnih. Radost je neizostavna u društvu mladih glazbenika VIS Gospe od Zdravlja koji su himnom domovini  započeli program večeri.

Uslijedila je  dostojanstvena minuta u tišini, potom riječ pozdrava voditelja  i kratak vrlo emotivan tekst iz  odabranog  uvodnika iz  prethodnih deset objavljenih zbornika. Riječi zahvalnosti  upućene su  g. Damiru Gabriću, pročelniku Upravnog odjela za hrvatske branitelje, na iskazanoj  pažnji dolaska i uvijek spremnoj  podršci. Dopredsjednik Udruge veterana  4. gardijske brigade, g.Mirko Ivančić   uputio je čestitku uloženom  trudu marnih pjesnika koji  nas neumorno potiču na veličinu žrtve  bojne  blaženika u vječnosti.

Izmjenjivali su se pjesme domoljubnih nota  sa stihovima koje su pročitali njihovi autori.  Sve se  stapalo u ljepotu koja nas je ostavljala u tišini, jer se bol srca  nije mogla izraziti  i suza u oku sakriti. Pjesnikinja krasnih stihova i velikih poruke, Branka Mlinar  u pjesmi „Pjevaju bijeli križevi“  gordo diže stijeg slobode i poručuje: “Pjevaju križevi bijeli/istina zbori u njima/da se nikad ne zaboravi/kako se branila Domovina/.

Pjesnik Zoran Jurišić u  svojim emotivnim stihovima  još uvijek sanja Hrvatsku:…“ radost na licima djece/ponos na staračkim borama/ljubav i zajedništvo/ispečenu pogaču na ognjištu/blagoslov vina kao zalog i znamen budućim pokoljenjima..“. Nađan Dumanić u svojoj  dojmljivoj čakavici  dijaloga dida i unuka zapisuje:“ ….. Diko moja, srićo moga roda /pokloni se podan Božjeg znaka /nek je vična hrvatska sloboda /natop’jena u krvi junaka…“.

Pjesnik Ilija Protuđer  svojim stihovima tuguje za dječacima koji nisu dočekali biti očevi ili djedovi jer njih više nema“… potjerali ih, poubijali i uzeli njihovo..“

Zvonimir Hazdovac svoju Hrvatsku uspoređuje s feniksom, neunišivom pticom koja se iz zgarišta i pepela ponovno rađa, a  vješti guslar i pjesnik  Zvonimir Šipić sve nas je podigao na noge dugim potresnim stihovima uz vlastiitu pratnju na guslama,  na završetku ove lijepe tradicijske svečanosti.

„I sa’ čujen di Andrija zove
Pobjedničkin glason, kada himnu svira
On po nebu vodi svoje paukove
To nam daje vire, nade i mira …

Nađan Dumanić

HUB/Margita Vučetić

Skip to content