Šerbedžija i Dežulović guraju ‘regionalni’ umjesto hrvatskog jezika

U četvrtak 30. ožujka javnosti će u Zagrebu, Beogradu, Podgorici i Sarajevu biti predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku.

Za sada se ne zna kakav je točno sadržaj Deklaracije, ali se svakako navodi da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski četiri varijante zajedničkog standardnog jezika.

Radi se o Inicijativi 220 intelektualaca iz ‘regije’. Radi se o glumcima, redateljima, umjetnicima, profesorima…

Potpisnici Deklaracije među ostalima su Boris Dežulović, Dragan Markovina, Rade Šerbedžija, Rajko Grlić, Damir Karakaš, Edo Popović, Roman Simić, Vedrana Rudan, Zdravko Zima, Daša Drndić i drugi.

U Hrvatskoj je tek nedavno obilježeno pola stoljeća od objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, a sada će hrvatska javnost uskoro doznati i što se nalazi u ovoj ‘regionalnoj Deklaraciji’.

“Deklaracija o zajedničkom jeziku, koju doduše uopće nisam vidio, no prema samome nazivu i onome što se o njoj može pročitati mogu reći da također ide u red nepotrebnih akcija koje ne mogu imati ozbiljnijih utjecaja na hrvatski, srpskim bošnjački i crnogorski jezik. Pogotovo to ne može utjecati na hrvatski – 24. službeni jezik Europske Unije”, rekao je o ovoj inicijativi Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a prenosi Večernji list.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content