SRBI O AGRESIJI NA HRVATSKU: ‘Srbija je vodila isključivo oslobodilačke ratove i uvijek je pobijedila’

Čak 70% ispitanika smatra da je Srbija vodila isključivo oslobodilačke ratove

ZAGREB – Tko je granatirao Dubrovnik? Točno 40 posto ispitanih kaže da ne zna, a 14 posto misli da Dubrovnik nikad ni nije bio pod granatama, a kad se zbroji i one koji misle da su Hrvati granatirali sami sebe, ukupno 79 posto Srba ne zna tko je granatirao Dubrovnik. Što se točno dogodilo na Ovčari ne zna 91 posto ispitanih, a petina ih misli da Sarajevo nikad nije bilo pod opsadom.

Uvijek pobjednici

Samo 13 posto građana Srbije zna da je Sarajevo bilo pod opsadom više od tri godine, pokazalo je veliko istraživanje koje je ugledna agencija Ipsos Strategic Marketing u ožujku i travnju na 1066 punoljetnih građana provela za Beogradski centar za ljudska prava.

Istraživanje javnog mnijenja o poznavanju povijesti (znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba povijesti) dio je projekta koji financira izaslanstvo EU u Srbiji.

Na pitanje tko su bili suradnici okupatora u Drugom svjetskom ratu, samo 33 posto će ih reći da su to bili četnici.
Njih 40 posto smatra da su četnici bili – antifašisti. Ali na direktno pitanje jesu li četnici Draže Mihajlovića činili ratne zločine nad civilima, 65 posto će ih priznati da je tako.

Židovi su pobjegli

Pola ih ne priznaje da je većina Židova iz Srbije stradala u Drugom svjetskom ratu, nego vole vjerovati da su ili pobjegli ili su ih Srbi spasili.

Rezultati istraživanja pod nazivom “Novosti iz prošlosti” pokazuju da 68 posto Srbije vjeruje u povijesnu nadmoć svoga naroda u odnosu na druge narode.

Najviše ili 39 posto Srba kao da nikad nije išlo u školu, jer misle da su Srbi oduvijek na Balkanu, a 29 ih je sigurno da su došli prije Hrvata. Dvojku bi dobilo samo njih 22 posto koji znaju da su oba naroda stigla zajedno s Karpata. Samo 27 posto Srba zna da je Hrvatska imala svoju državu u srednjem vijeku.

Žale za Jugoslavijom

Barem po ovom istraživanju, Srbi žale i za raspadom Jugoslvije i za tim što su je uopće stvarali.

Njih 49 posto izrijekom kaže da je stvaranje zajedničke države bila srpska greška, no istodobno 69 posto ih žali što se raspala Jugoslavija, a čak 82 posto vjeruje da su bolje živjeli u bivšoj Jugoslaviji.

Zato nije čudno što je Josip Broz Tito prilično omiljen, i što od svih povijesnih činjenica najbolje pamte baš datum njegove smrti.

Samo 14 posto ih zna da su u Jasenovcu, pored Roma, Srba i Židova, stradali i Hrvati.

Tito: Veliki državnik (64%), neprijatelj Srba (16%) ili strani agent (12%)

Samo 36 posto građana Srbije ne slaže se s tezom da je Srbija u svim ratovima koje je vodila u posljednjih 200 godina bila na pobjedničkoj strani.

Iako ih većina misli da su pobijedili u ratu, Slobodan Milošević ipak nije omiljena ličnost. Samo 26 posto ih je Miloševićev dolazak na vlast ocijenilo pozitivnim, a 58 posto misli da je to bila negativna promjena za njihovu zemlju.

O Titu 64 posto misli da je bio veliki državnik, a malih 16 posto smatra da je bio neprijatelj srpskog naroda, odnosno strani agent (12 posto). Tesla je ipak broj jedan: na pitanje tko je najznačajnija ličnost u povijesti svijeta, Churchill, Staljin i Kennedy dobili su po jedan posto, ali je zato prvi Tesla, drugi Tito, a treći – Hitler.

Na pitanje tko je najveća ličnost u povijesti Srbije, Tito je opet prvi sa 19 posto glasova, slijede Karađorđević, Tesla i Sveti Sava. Milošević je tek iza Vuka Karadžića i Zorana Đinđića.

Tko je najveći krivac za raspad Jugoslavije? Međunarodna zajednica!

Tko je najodgovorniji za raspad Jugoslavije? Međunarodna zajednica, smatra njih 35 posto. Njih 32 posto smatra da su najodgovorniji pojedini političari: pola takvih ili 16 posto svih ispitanih smatra da je za rat najodgovorniji Milošević, a 15 posto misli da je to bio Tuđman. Stipe Mesić dobio je jedva par postotaka.

Koji je najveći zločin počinjen u ratovima devedesetih? Samo 21 posto ispitanih odgovorilo je da je to zločin u Srebrenici, gdje su srpske snage ubile oko 7000 Bošnjaka, što je Međunarodni sud pravde osudio kao genocid. Čak 30 posto ih ne zna odgovor na to pitanje. Za sedam posto građana Srbije najveći zločin u prošlom ratu bila je akcija Oluja, a za isti postotak to je NATO-ovo bombardiranje Srbije.

Izvor: krugovaldomovina.info

4 comments

  1. Vera Lubicic

    Jedino sto priznam da su Srbi najveci lazovi,lopovi,varalice,izrabljivaci, nacisti koljaci.Jer samo kad spavaju onda im vjerujem jer nista ne govore sam njihov COSIC je rekao (mi Srbi samo uspjevamo kad lazemo) To je jedini narod u svijetu sto znam da slave poraze kao neku vrstu pobjede,da nije istinito to bi bilo smijesno

  2. Ante Velebit

    Srbi su zločinački narod ,sve su zemlje oko sebe oštetili i uzele im dio teritorija a četnik pupavac traži da Hrvatska obešteti četnike po Hrvatskoj koji su palili ,rušili i ubijali Hrvatski narod.Toga štakora treba protjerati iz naše zemlje.

  3. Sidland

    Sve su to suludi mitomani, svetosavci i treba bjezati što dalje od bilo kakvih dogovora s njima , do 2000 bilo je idalno , no tada strani agenti rtl nova počimaju pisati o penzija ma u Srbiji, i bla bla bla bla. Srbija ne treba u EU i to mora biti jasno svim Hrvatskim političarima i onima koji se tako osjećaju.

  4. Šimun Matković

    I kada netko kaže kako se sa srbima treba pomiriti!? To nikada neće biti moguće, i što prije shvate naši političari i okrenu se sebi, prije ćemo krenuti naprijed! Uostalom, kome trebaju ovakvi narodi, za susjede ili prijatelje?

Odgovori

Skip to content