Više od 30 tisuća sudionika na Susretu mladih katolika u Vukovaru

Na kraju plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, na koferenciji za novinare pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, koji je i predsjednik Odbora HBK za mlade, najavio je skorašnji, jubilarni, deseti susret Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru koji će se održati ovaj vikend pod geslom “Krist, nada naša”. “Vukovar je izabran kao mjesto susreta s tim geslom, jer ondje gdje je bilo najviše stradanja treba i nade”, napomenuo je.

Izvijestio je da se kroz sustav prijavljivanja dosad prijavilo više od 29 tisuća mladih, no očekuje ih se više od trideset tisuća, koji će većinom biti smješteni u obiteljima. “Slavonci su ponovno pokazali širinu duše i iako su sami pritisnuti oskudicom, velika srca primaju mlade”, istaknuo je.

U subotu, 29. travnja, za mlade je priređen duhovni program u župama. Dan poslije, oko deset tisuća mladih sudionika Susreta hrvatske katoličke mladeži smještenih u Osječkom,Vinkovačkom, Otočkom i Vukovarskom dekanatu sudjelovat će u nedjelju 30. travnja u 9 sati u molitvi na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Molitvu će predvoditi predsjednik Odbora HBK za mlade zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a sudjelovat će i drugi nad/biskupi. Nakon završetka molitve predstavnici biskupija upalit će svijeće kod središnjega križa.

Nakon molitve Križ SHKM-a će u procesiji do Dvorca grofova Eltz, mjesta misnoga slavlja, naizmjenično nositi predstavnici Udruge djece poginulih branitelja te mladi iz Vukovara. Tijekom procesije molit će se Slavna otajstva krunice.

Za vrijeme programa Susreta hrvatske katoličke mladeži u nedjelju 30. travnja promet u gradu Vukovaru neće biti zatvoren ni posebno reguliran, stoga za vozila ne trebaju posebne propusnice.

Iznimka je vrijeme od 9 do 11.30 sati kada će se održavati procesija od Memorijalnog groblja do prostora misnoga slavlja. Za to vrijeme promet u tome dijelu grada će biti privremeno obustavljen.

Program prije početka misnoga slavlja vodit će Marijana Ban i Zoran Goman iz Vinkovaca. Pozdravne govore uputit će: mons. Mijo Gorski, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Uz biskupe HBK i biskupe iz inozemstva te brojne svećenike, središnjim svečanim misnim slavljem u 11.30 sati predsjedat će i prigodnu propovijed uputiti đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

Liturgijsko pjevanje animirat će Zbor mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, sastavljen od 240 pjevača i pjevačica, pod ravnanjem prof. Želimira Sušića. Glazbeno će ih pratiti gudački orkestar Glazbene škole Franjo Kuhač, Osijek, Tamburaški orkestar Batorek, Glazbeni sastav Noel i Matej Šibalić na orguljama. Zbor je formiran za ovu prigodu početkom rujna protekle godine, kada su započeli susreti mladih po župnim zajednicama u Nadbiskupiji.

Kroz posljednje mjesece intenzivno su se susretali i vježbali, a održano je i nekoliko zajedničkih proba kako bi se što bolje uvježbale pjesme i slavlje učinilo što svečanijim.

Nakon misnoga slavlja uslijedit će podjela okrijepe za sve sudionike.

Program u centru Vukovara započinje u 14 sati. Nastupit će Grupa RiM; Mladi župe Gunja sa scenskim prikazima “Lifehouse” i “Set me free”, Zvonimir Kalić & band Noel i Adrijana Baković, učenici osječke Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića s dramsko-plesnom izvedbom „Moj život”, Zajednica mladih zagrebačke župe sv. Blaža s predstavom po knjizi Bog u metrou – “Učitelju, gdje stanuješ?” i Hrvatsko nadzemlje. Tijekom programa Umjetnička kolonija izrađivat će kipove u ledu o temi „Uspomene iz Vukovara” te će biti predstavljeni životi velikana Slavonije i Srijema.

Mladi će imati mogućnost razgledati grad autobusima za što će biti organizirane tri autobusne linije (linija 1 – Borovo naselje, linija 2 – Memorijalni centar Domovinskoga rata, linija 3 – Ovčara). Za posjet i molitvu otvorene će biti crkve grada Vukovara: Sv. Filipa i Jakova, Gospe Fatimske – Borovo naselje te BDM Kraljice mučenika. Moguće će biti posjetiti i znamenitosti grada: Mjesta sjećanja, Vukovarsku bolnicu, Gradski muzej, Muzej vučedolske kulture, voziti se brodom Bajadera te posjetiti kulturne znamenitosti grada.

U 18 sati započet će završni koncert SHKM-a na kojemu će nastupiti Alan Hržica, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Božja Pobjeda i Opća Opasnost.

Oltar na kojemu će se slaviti euharistija, kao i ambon i sedes, izrađeni su posebno za prigodu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Inspiracija za izgled oltara bio je logotip Susreta, čiji su motivi korišteni u dizajnu oltara. Na prednjoj ploči oltarne menze nalazi se simbol golubice, simbol mira i simbol povijesti Vukovara. Na suprotnoj strani nalazi se križ, simbol Kristove muke i žrtve, one žrtve koju kršćani slave na euharistijskoj gozbi.

Na ambonu, s kojega se čitaju biblijska čitanja, nalazi se prepoznatljivi obris vukovarskoga vodotornja, koji čini drugi dio logotipa Susreta. Sredinom ambona proteže se linija koja označava vode rijeka koje protječu kroz Vukovar i Nadbiskupiju, kao i vodu riječi Božje kojom se napajaju vjernici i koja se sa ambona navješćuje narodu Božjem.

Sedesi za predsjedatelja slavlja, kao i za koncelebrante, također su rađena za ovu prigodu. Korišteni su tradicionalni materijali ovoga podneblja: drvo hrasta, lipe i topole.

Oltar, ambon i sedesi nastavit će se koristiti za velika euharistijska slavlja u Nadbiskupiji, napose na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content