Amerikanci šalju specijalce na Kosovo; Avdagić: Ne treba paničariti

SAD su donijele odluku o slanju dodatnih snaga na Kosovo, a koje će biti podrška KFOR-u i NATO savezu.

Riječ je o pripadnicima američkih posebnih postrojbi koji su obučeni za hitne intervencije. U bazi Fort Hood 130 pripadnika obučava se za misiju na Kosovu.

Uče albanski i srpski jezik te o samom Balkanu na koji će doći kako bi bili raspoređeni u zračnu jedinicu i to na helikopterima ‘UH 60 Black Hawk’.

Neki srpski analitčari navode da je ovo potez kojim se želi poslati poruka neodgovornim političarima zbog njihove ‘ratnohuškačke retorike’. Tu se prvenstveno misli na srpske političare koji ne prezaju od prijetnji Kosovu i njihovom političkom establišmentu.

No vrlo cijenjeni stručnjak za geopolitička pitanja Denis Avdagić, u razgovoru za portal Direktno, odbacuje tezu da je američki potez zapravo poruka vođama na Balkanu.

“Nekoliko srbijanskih medija senzacionalistički je popratilo vijest o popuni broja pripadnika KFOR-a na Kosovu. Tako je vijest da 130 pripadnika američke vojske odlazi na Kosovo dobila puno širi format nego što ono doista predstavlja, s naslovima poput: ‘STIŽU NOVE TRUPE Amerikanci poručili Evropi i Turskoj da je Kosovo njihovo čedo’.

Na Kosovu se trenutačno nalazi 4.273 vojnika, od kojih 675 američkih. Usporedbe radi, 2002. tamo je bilo stacionirano 39.000 vojnika, a 2012. više od 5.500.

Sam NATO procijenio je kako bi na Kosovu trebalo biti oko 5.000 vojnika što znači da bi i povećanje od stotinjak vojnika i dalje bilo tek u službi popune preporučene prisutnosti.

Avdagić: Nema potrebe za paničarenjem

“Nažalost, iz svega se rađaju senzacionalističke priče, umjesto da se građane ispravno informira. Stoga je i više nego važno vijesti provjeravati sa stvarnim ekspertima i analitičarima nego ih prenositi kao što je to učinilo mnoštvo hrvatskih medija.

Jasno je da se ova popuna stacioniranih snaga radi zbog nešto usložene sigurnosne atmosfere na Kosovu i okruženju. Međutim, ne radi se o paničnoj reakciji niti ima mjesta, a svakako nema potrebe za paničarenjem.

Jedina poruka koja je odaslana je da SAD i dalje želi vidjeti stabilno Kosovo, kao uostalom i EU, pa i Hrvatska sa svojim iznimnim doprinosom, helikopterskim kontingentom i 23 pripadnika Oružanih snaga”, rekao je za portal Direktno Denis Avdagić.

Izvor: ovdje

 

Odgovori

Skip to content