BLEIBURG Nadbiskup Hranić: Pokušali su spriječiti molitvu za bezimene žrtve

Danas se u povodu 72-e obljetnice Bleiburga održava komemoracija na Bleiburškom polju u Austriji, u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda i suorganizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Komemoracija je započela u 11 sati molitvom na groblju Unterloibach, a zatim je krenula procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju.

Središnje misno slavlje s početkom u podne predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nakon čega će se komemoracija nastaviti obraćanjem visokih uzvanika, predstavnika pokrovitelja i organizatora te polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Bleiburga i križnih putova.

U ime Hrvatskog sabora komemoraciji nazoči izaslanstvo koje vodi predsjednik Gordan Jandroković, a uz njega su i potpredsjednik Milijan Brkić, te zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović. Komemoraciji je nazočna i nezavisna saborska zastupnica Bruna Esih.

Prije toga, izaslanstvo je položilo vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

Nazočnima se obratio nadbiskup Đuro Hranić.

“Sabrani smo na području koje predstavlja jedno od najtragičnijih polja najvećeg stradanja našeg hrvatskoga naroda, polje gdje su poginule tisuće hrvatskih vojnika i civila pripadnika poslije Drugog svjetskog rata. ‘Sad kad se istina, unatoč protivljenju, probija, pokušava se spriječiti našu molitvu za bezimene žrtve. Sve vas koji to teško podnosite, ponizno molim da nikakvim svojim postupkom ne pomognete onima koji žele spriječiti otkrivanje istine o žrtvama. Molim vas da se ustegnete od bilo čega što bi moglo odvući pozornost od otkrivanja istine o žrtvama i zločinima totalitarnog komunističkog sustava”, kazao je nadbiskup Hranić.

Izvor: direktno.hr

 

Odgovori

Skip to content