CIA-in agent: Doći će do mijenjanja granica na Balkanu!

”Na Balkanu će, prije ili kasnije, doći do mijenjanja granica”, izjavio je bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Steven Mayer. Nove granice će najvjerovatnije biti povučene u Makedoniji, ali i na Kosovu, kaže May

“Europska unija nema rješenje za Balkan, a da Sjedinjene Države Balkan više ne zanima previše”, smatra bivši obaještajac. Govoreći o Srbiji, on je ocijenio da je izbor Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije očekivan.

“On je pametan i efikasan političar i napravit će kredibilan posao. Srpski narod danas je u potrazi za velikim dostignućima, posebno za ekonomskim reformama”, rekao je Mayer

Govoreći o situaciji na jugoistoku Europe, kaže:

“BiH je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kom trenutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u ozbiljnom propadanju već mjesecima. U isto vrijeme, EU nema odgovore na pitanja koja muče Balkan”, kaže Mayer.

Kako navodi, eventualna promjena granica između Albanije i Makedonije može dovesti do stvaranja veće Albanije, ali to ne bi imalo podršku SAD.

”Ako Crna Gora i Kosovo mogu tvrditi neovisnost, smanjena Makedonija bi mogla također. Ali, to možda nije najbolji smjer djelovanja za tu manju Makedoniju. U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom”, naglasio je Mayer.

“Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi zadovoljni. Ovo posebno otežava odnos između Federacije i Republike Srpske”, smatra bivši obavještajac, govoreći o BiH.

“Teško će biti ostvariti bolje odnose između Republike Srpske i Washingtona”, rekao je bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Steven Mayer piše Dnevnik.ba

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content