HANŽEKOVIĆ PROPADA S TODORIĆEM? Bez 35 milijuna kuna prihoda od Agrokora urušava se i Hanza Media

Urušavanje poslovnog carstva Ivice Todorića za sobom bi moglo povući i neke tvrtke za koje se u prvi tren to nije pretpostavljalo. Izdavačka kuća najbogatijeg odvjetnika i tzv. kralja ovrha Marijana Hanžekovića Hanza Media jedna je od tih i suočava se proteklih tjedana s ozbiljnim teškoćama.

Hanza Media, odnosno sva izdanja grupe izgubila su jednog od najvećih oglašivača i partnera u projektima. Kako neslužbeno doznaje portal Direktno, na godišnjoj razini Hanza Media od tvrtki u sustavu Todorićeva Agrokora kroz oglasni prostor i partnerstvo na projektima ostvarivala je prihod od oko 35 milijuna kuna. Od toga se, prema nerevidiranim podacima za 2016., gotovo 30 milijuna kuna odnosi na čisti prihod od oglasa, dok su ostalo prihodi od zajedničkih projekata. Uz trend pada prihoda od oglasa u tisku i smanjenje naklada, to je drastičan udar na poslovanje nekadašnje izdavačke kuće Europapress holding.

Bivši EPH dok je bio u većinskom vlasništvu Ninoslava Pavića je upravo i ušao u ovisnost o Agrokoru i Todoriću te su zajednički razvijali cijeli niz projekata, a zauzvrat je Todorić u izdanjima današnje Hanza Medije uživao nedodirljiv, gotovo božanski, status.

Drastična štednja

Upravo ta međuovisnost bila je vidljiva i u trenucima pada gazde Todorića, kada su upravo izdanja Hanza Medije, kao i neki drugi zagrebački dnevnici u inozemnom vlasništvu, svojim tekstovima i naslovnicama pripomogli Vladi HDZ-a i Mosta u opravdanju u javnosti donošenja posebnog zakona o spašavanju Agrokora i uvođenju posebne uprave u Todorićev koncern.

Hanza Medija kao i drugi izdavači i dobavljači Tiska i Konzuma morat će se oprostiti i od dijela svojih potraživanja. Zasad su nepoznati iznosi koje izdavači potražuju od Agrokorove prodajne i distribucijske mreže, no kako doznajemo u slučaju Hanza Medije radi se navodno o iznosu od čak nekoliko milijuna kuna.

Hanza Mediji stoga odlukom vlasnika ušli su u poseban režim. Od svih tvrtki u sustavu, direktora i urednika traže se uštede, dodatno rezanje troškova, pogotovo stoga što su posljednji novopokrenuti projekti (100 posto), drastično iznevjerili očekivanja i gotovo da nisu donijeli nikakav prihod.

Kako neslužbeno doznajemo, Hanza Medija za osnovno poslovanje zadužuje se na sve strane. Ovoga puta nije bila dostatna pomoć kao proteklih mjeseci Hanžekovićeva partnera i ranijeg predsjednika Nadzornog odbora Franje Lukovića, bivšeg direktora Zagrebačke banke, koji je Hanžekoviću pomogao i u konsolidaciji tvrtke nakon istiskivanja bivšeg vlasnika Ninoslava Pavića.

Sukob s Lukovićem

Upravo je Luković kroz izdavački savjet Jutarnjeg lista kreirao posebne projekte i konferencije Hanžekovićevih medija kako bi oni dobili na ozbiljnosti i relevantnosti osobito u izborno vrijeme. Luković je i vlastitim sredstvima podržao Hanza Mediju, no sada su u pomoć Hanžekoviću milijunskim posudbama uskočili i mnogi drugi, od učilišta Libertas, HOK osiguranja, do Atlantic grupe odnosno njena vlasnika Emila Tedeschija.

Hanžeković je svoj menadžment i savjetnike angažirao i za traženje izlaznih scenarija. U najgorem scenariju spreman je, navodno, ugasiti pojedina izdanja, prodati pojedine magazine ili projekte, ali zadržati Jutarnji list i Globus. Kako doznajemo, od jednog od menadžera koji je donedavno bio među njegovim najbližim suradnicima, na stolu je i opcija prodaje Hanza Medije.

Hanžeković je već svojim konzultantima već dao nalog da potraže inozemne vlasnike, unatoč savjetu Franje Lukovića da izdanja ostanu u hrvatskom vlasništvu i da se u vlasničku strukturu privuku dvije snažne grupacije, jedna iz Rovinja i druga iz Zagreba koja je i sada uskočila s pozajmicom. Prepreku vlasničkom preslagivanju, međutim, zasad predstavljaju sporovi i zabilježbe o neračišćenim odnosima između Pavića i Hanžekovića.

Izvor: direktno.hr

3 comments

  1. ejla ničija

    neće taj ništa prodati, gdje će mazati javnosti oči lažima, ako neće imati medije…

Odgovori

Skip to content