KAKVO OBRAĆANJE JAVNOSTI Hasanbegović: Plenković je naš politički život pretvorio u moralnu kaljužu; o meni će odlučiti on, Šeks i Božinović!

Foto: Goran Mehkek / Hanza Media

Član predsjedništva HDZ-a, Zlatko Hasanbegović, dao je izjavu za medije povodom priključivanja kandidacijskoj listi Brune Esih, neovisne kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Zagreba.

– Događanja od prije nepunu godinu dana koja se sada mogu sažete u Marksovoj misli, prvo kao tragedije, a onda kao farse. Tada je magistar Plenković uputio dramatično pismo da moraju preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku. Pismo je zaključeno pozivom da se glasuje za dobrobit Hrvatske – kazao je u uvodu Hasanbegović.

– Maloprije toga Plenković je na stranačkom saboru ustvrdio kako stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svoga člana. Usporedba s tim njegovim mislima, nameće se osobito danas kada su HDZ i vlada koju predvodi bili dovedeni u položaj talaca sudbine ministra financija, svojedobno preslagivačkog mandatara, i s kojim sam kao ministar kulture u vladi Tihomira Oreškovića korektno surađivao.

Stvorio se dojam da se stranka u aferi Agrokor pretvara u zaštitnika koncerna koji je proizveo čitav koloplet nejasnoća koje će u konačnici mati i pravosudni epilog. danima sam sebi postavljao potanje smije li HDZ biti doveden u položaj takvog taoca. Smije li se razvrgnuti koalicijski odnos, a da se ne nazire neki drugi, koji ne bi bio obična politička trgovina bez svjetonazorskog utemeljenja. Smije li pozicija HDZ ovisiti o jednom čovjeku koji nije član stranke.

Kada je bez konzultacije Plenković izabrao taj put, koji smatram pogrešnim, smije li se HDZ upuštati u manipulacije koje politički život pretvaraju u moralnu kaljužu. Nije li ovo trenutak u kojem glas savjesti mora imati prednost? – kazao je Hasanbegović.

Prvo, predsjednik stranke je na svoju ruku i bez konzultacije sa stranačkim tijelima, odlučio je ugroziti opstanak Vlade. Drugo, HDZ je i dalje favorit na izborima, što izvire više iz slabosti drugih, te sam odlučio na kocku staviti svoju sudbinu. Pritom sam uvjeren da izražavam stav mnogih članova HDZ-a i naših birača i da zastupam političke vrijednosti na kojem je HDZ sazvan i kojima dominira političkom pozornicom.

Svjedoci smo da dio stranačkog vodstva, sam Plenković sa prepoznatljivim medijima, želi dogovorima ispod stola iznevjeriti rezultate izbora i HDZ osuditi na koaliranje s malim strankama koje su svjetonazorski nespojive. Želi u Vladu uvesti upravo te stranke ne obazirući se na ono što je zapisano u programu stranke – kazao je i dodao kako je bez obzira na sve moralne dvojbe, u Saboru uvijek nastupio kao odgovoran član stranke.

Zato sam odlučio otvoreno stati uz kandidaturu Brune Esih. Ona i njezina lista koja nije lista neke druge HDZ-u usprotivljene stranke, zastupaju vrijednosti koje i sam zastupam i koje dijele pristaše HDZ-a i branitelji. Ovo nije lista usmjerena protiv HDZ-a, ona je jednino stvarno utočište onima koji su primorani birati između neizlaska na izbore u Zagrebu i biranja Milana Bandića.

Izbori u zagrebu prelaze okvire lokalnih izbora. Lista Brune Esih predstavlja svjetlo na obzoru, nagovještaj da stasaju ljudi neopterećeni komunističkom prošlošću i predani demokraciji i nacionalnim interesima. Ne očekujem laganu pobjedu, no da tim načelima čvrsto ne vjerujem ne bi bio ovdje.

O mojoj poziciji će odlučiti kao i o svemu Plenković, u konzultaciji sa Šeksom i Božinovićem.

S Plenkovićem sam se kratkjo telefonski čuo u subotu i nakon toga nismo razgovarali.

Iznio mi je svoje viđenje. Stranačka tijela će tek odlučiti kako treba postupiti u novonastaloj situaciji. Odgovornost za bilo koji scenarij je na onima koji donose odluke.

Piitanje nove stranačke većine i sastava vlade će tek biti na dnevnom redu. Esih i Glasnović su jasno istaknuli načela i uvjete pod kojima je nama prihvatljiva ta nova Vlada.

Nisam slučajno započeo obraćanje navođenjem Marksa i Plenkovića. Podsjetio sam na situaciju kada su članovi stranke pozvani na neposluh i zato nisu bili sankcionirani. Ja ne pozivam na neposluh, ovdje se radi o državnoj i političko-nacionalnoj odgovornosti – zaključio je.

Iza mog govora stoji savjest i politička uvjerenja. Iza mene nema nikakve skupine, prikrivenih ciljeva i skrivenih mentora. Most u slučaju pada prve Vlade, i krize druge Vlade snosi odgovornosti.

Bio sam zagovornik između dugoročne suradnje HDZ-a i Mosta, Što je održiva i donekle koherentna saborska većina. No s jedne strane imamo uskogrudnost i egoizam, a s druge stran diletantizam u vođenju državničkih poslova i svatko se u tome može prepoznati.

Što je važnije, sačuvati vladu i nastaviti voditi državu ili bespovratno prekinuti suradnju s političkim partnerom i to kad ne postoji na vidiku alternativa?

Tome treba prethoditi odgovorna politička rasprava, politika se ne može svesti na matematičko trgovačku disciplinu već mora imati i svjetonazorska utemeljenja.

Javnosti je poznato da će Martina Dalić i Nine Obuljen Koržinek, kada je Švaljek započela kampanju, javno podupirale njenu kampanju.

Ja sam jasno rekao, ja nisam istupio iz HDZ-a o mom statutu odlučit će oni ikoji ionako o svemu odlučuju.

Ne vidim ovo nasuprot interesu HDZ-u već kao djelovanje u korist stvarnih interesa HDZ-a. Ovo je pitanje stvarnog identiteta HDZ-a i što je HDZ. Je li ona franšiza europske pučke stranke i briselskih struktura, ili je ona neovisna državna stranka nadahnuta nacionalnim interesiima. To će i odlučiti o sudbini HDZ-a, neovisno sudbinama pojedinaca, i o ulozi Plenkovića. To prelazi okvire važnosti pojedinca.

U pozadini moje odluke stoji činjenica da ne želim sudbinu vezati uz hir, milost ili volju bilo kojeg pojedinca.

Jasno je da nakon izbora sam marginaliziran iz bilo kakvog odlučivanja, i prebacivati tuđu odgovornost na moja leđa je neutemeljeno – zaključio je Hasanbegović.

Podsjetimo, prema Statutu HDZ-a, član stranke koji se na izborima nađe na kandidacijskoj listi druge stranke će se isključiti iz HDZ-a.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

4 comments

  1. strauss

    HDZ+SDP =KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE,koja je poslušna svom maršalu!

  2. Ivan

    HDZ+SPD=KOMUNISTIČKA PARTIJA KOJA RADI PO DIREKTIVI ŠEVA PARTIJE!

  3. Ivan

    HDZ+SPD=komunistička partija jugoslavije, ona radi po direktivi !

  4. Pa što onda dade glas u korist Marića ?!

    Narodski rečeno: “zlatom pisao, a onda…excrementima zapečatio”, tj.
    glasao za ostanak Marića.
    I gospođa Bruna.
    Da to niste učinili, bili biste uistinu vjerodostojni, ovako…

Odgovori

Skip to content