HDZ mora slušati i poruke preferencijalnih glasova ako zaista želi stabilnost Hrvatskoj

Kako do stvarne stabilnosti?

Aktualni predsjednik vlade je već zaboravio Most i partnerstvo nudi drugima, primjerice i odbjeglom sestrinskom HSS-u, navodi se u uvodu razgovora za Večernji list koji je Andrej Plenković – HDZ – dvorana Globusvodio Davor Ivanković s predsjednikom vlade RH Andrejem Plenkovićem. Činjenica, dakle, da Plenković nakon razlaza s MOST-om novu većinu nastoji ostvariti preko HSS-a, a ne preko HNS-a i SDSS-a, pozdravit će svaki prosječan glasač HDZ-a, dok su novi izbori sve izgedniji.

Naime, iako je suradnja s MOST-om u mnogim aspektima nije funkcionirala, a da su posebice ministri Orepić i Šprlje ostavljali dojam sustavnog djelovanja protivno nacionalnim interesima, kako bi tek već spomenuti glasači HDZ-a mogli shvatiti koaliciju s HNS-om i/ili SDSS-om? Oko HNS-a vežu se najveće korupcijske afere i klijentističko kadroviranje koje je Republika Hrvatska vidjela. SDSS Milorada Pupovca zajedno s „Novostima“ potpuno se usredotočio na provokacije i političke sabotaže te je već godinama zapravo sa svojim etno-biznisom glavna zapreka uspostavi normalnih odnosa između srpske manjine i hrvatske većine, kakve uživaju pripadnici svih drugih manjina u Republici Hrvatskoj.

Zato Plenkovićeva ponuda HSS-u s obzirom i na zajedničku pripadnost europskim Pučanima čini najlogičnijim izlazom iz cijele situacije. Hrvatska izbjegava još jedne nove izbore u nizu, a HSS dobiva novu šansu nakon izrazito devastirajuće unutarstranačke politike koju je vodio njezin čelnik Krešo Beljak.

Ako dogovor HSS-om ne uspije, postoji i druga opcija, a to su izbori. Na tim izborima Plenković može kapitalizirati nekoliko nedavno ostvarenih bitnih uspjeha u kriznim situacijama i iskoristiti homogenizaciju HDZ-ovih birača nakon što je pokazao da se ne će na nacionalnoj razini davati ucjenjivati od strane vrlo neiskrenih koalicijskih partnera. No, bilo bi potpuno pogrešno sada ovu homogenizaciju ujedno shvatiti kao pobjedu jedne struje u HDZ-u naspram druge.

Poštivanje volje glasača je politički potencijal

Da bi HDZ došao do toliko željene i proklamirane stabilnosti u Državi, on sam mora nastupiti široko i unutar svojih redova okupiti sve najbolje što se može. Prilika je dijelom propuštena pri sastavljanju prve Plenkovićeve vlade. Štoviše, pojedini izbori za ministre bili su u izrazitoj suprotnosti s iskazanom željom HDZ-ovog biračkog tijela u vidu preferencijalnih glasova. Novi izbori, nova su šansa, no i bez njih HDZ bi trebao uspostaviti unutarstranačku stabilnost i demokratičnost. S obzirom na opustošeno stanje u Državi, posla na svim razinama, političkog i stručnog, ima toliko da je nemoguće vjerovati da za sve koji hrvatski dišu se ne može naći odgovarajuća uloga koju bi oni obavljali. Jasno, to ujedno zahtijeva punu političku ozbiljnost svih uključenih aktera.

Politika jest umjetnost mogućega, ali ovo moguće sastoji se i od volje hrvatskih glasača koja je nebrojena puta u ovih zadnjih 17 godina bila izigrana. Ako se zanemaruje volja vlastitih glasača, onda se manjak političke podrške mora kompenzirati negdje drugdje, što u pravilu vodi izvan granica Republike Hrvatske. Vrijedi i obrnuto. Hrvatska nije dovoljno jaka da bi ovisila samo o volji svojih državljana. Dobar državnik zna brinuti o oba ova aspekta i njegovo umijeće se onda vidi po tome koliko je u danim okolnostima bio uspješan u pronalaženju najoptimalnijeg načina ostvarivanja nacionalnih interesa.

(mm)/hkv.hr

Odgovori

Skip to content