JE LI I OVO SATIRA? Jeziva naslovnica o kojoj svi pričaju imitacija je nacističkog plakata!

Naslovnica tjednika Express ovoga je tjedna u najmanju ruku neukusna, da ne kažemo skandalozna.

Naime, na njoj je fotomontaža, crtež nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba, saborske zastupnice Brune Esih, bivšeg ministra kulture, također saborskog zastupnika upravo isključenog iz HDZ-a zbog kandidature na listi Esih Zlatka Hasanbegovića i nezavisnog zastupnika, predstavnika dijaspore generala Željka Glasnovića.

Naslovnica aludira na Treći Reich, SS, Wehrmacht…

Na vrhu te ”piramide” smješten je Hasanbegović s nacističkom kacigom i uniformom, čime se aludira da je upravo on mastermind cijele te grupacije.

Bruna Esih nacrtana je kao seljančica, neuspjela aluzija na Helgu iz kultne serije ”Alo, alo” te Heidi, malene djevojčice s Alpa, iako malo nedorečeno ”vuče” i na partizanku. Moglo bi se iščitati da je zapravo samo ukras u ovoj muškoj priči, lijepo lice bez pameti.

BeFunky-Collage11

General Glasnović neodoljivo nalikuje Anti Paveliću, poglavniku Nezavisne Države Hrvatske, što je više nego jasna poruka. Da se razumijemo, nije mi namjera braniti Glasnovića, koji je posljednjih mjeseci imao niz neprimjerenih izjava, a posebice nakon što je nedavno uvrijedio medije, konkretno, RTL-ovog novinara, poručivši mu da si ”zabije mikrofon u stražnjicu”. Glasnović treba naučiti da se s medijima tako ne komunicira, unatoč ideološkim razlikama, stoga se ni ne treba čuditi uzvratnom medijskom udarcu.

Također, ne želim biti odvjetnik ni Hasanbegoviću, a ni Esih, jer oni se znaju sami braniti, ako im je potrebna obrana. I Hasanbegović je znao biti netrpeljiv prema medijima, gotovo autističan (pad kamermana ispred Banskih dvora, ministar uredno nastavlja hodati, ne osvrnuvši se), ali Esih – kada je ona prema medijima bila neugodna? Ne sjećam se, iako ne dijelim njihove stavove, zajedničko nam je jedino što smo iste povjesničarske struke.

Možda je ovo pokušaj imitacije francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo, koji je odavno prešao granicu dobrog ukusa, izazivajući i kod velikog dijela Francuza gađenje?

A ne, Express je zapravo napravio presliku njemačkog nacističkog plakata na kojemu piše ”Jednaka krv, jednaka obveza, jednaka čast”, kojega ovdje objavljujemo:

Da je naslovnica doista degutantna, potvrđuju i rasprave na društvenim mrežama, s ponovnim otvaranjem vječnog pitanja lijevi i desni.

Ilustrativno je to komentirao i kolega Ivan Hrstić, kolumnist Večernjeg lista i urednik na N1, čiji status o demonizaciji spomenutog trojca prenosimo OVDJE:

Demonizacija: HaSSan, križanac Handžarbega i Dartha Vadera?

Gepostet von Ivan Hrstic am Donnerstag, 11. Mai 2017

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. Višeslav

    Nemam komentara na takav preslik i lošu imitaciju, jer da je to napravio netko pravi , a ne šeprtlja da se isti pon ize!! Slika više govori o tvorcu iste nego o osobama na njoj! Čista BLASFEMIJE osobe k
    oja je to napravila!!!

Odgovori

Skip to content