MARKOVINA OKUPIO JATO: LGBT aktivisti, bivša drugarica Marijane Puljak i Feralovac

Istražili smo tko su kandidati na listi kontroverznog Dragana Markovine koji je 4. svibnja predstavio svoju listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Splita.

Kandidat za gradonačelnika Splita i vođa ‘Nove ljevice – stranke za demokratizaciju i održivi razvoj’, Dragan Markovina predstavio je svoj ‘dream team’.

Poznat po tome što se izjašnjava kao Jugoslaven, negiranju da je Hrvat i vrijeđanju osjećaja vjernika, Markovina je birao oko sebe osobe vrlo sličnih političkih pogleda.

Niski udarci put državnog vrha

Odmah ispod njegovog imena, osvanula je Diana Magdić, predsjednica splitske udruge ‘TESERAKT’ koja tvrdi kako djeluje s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja demokratske kulture.

Na svom Facebook profilu nedavno je napisala kako je inicijalna motivacija za njezino uključivanje u izravan politički život iskustvo u višegodišnjem istraživačkom i aktivističkom djelovanju na Trsteniku. U slobodno vrijeme kada ne ‘istražuje’, na društvenim mrežama se posvetila vrijeđanju Predsjednice.

“Retardirana kraljica, razumljivo, slabo se snalazi u demokratskim procedurama…”, napisala je Magdić. Pitamo se samo koga je tu mislila uvrijediti, drugu ženu ili mentalno retardirane osobe?

Puljak zamijenila Markovinom

Iza Magdić dolazi još jedna žena već poznata po svom političkom aktivizmu – Danira Matošić Matičević.

Arhitektica je ušla u prošli saziv kao nezavisna vijećnica ‘Inicijative Za pametne ljude i pametan grad’, ali su se zbog razmimoilaženja u stavovima razišli. Tada su iz stranke ‘Pametno’ poručili kako su njihove članice Daša Dragnić i Danira Matošić Matičević nakon dvije godine zajedničkog rada samoinicijativno i bez jasnih argumenata napustile Inicijativu ‘Za pametne ljude i pametan grad’.

“Usprkos činjenici da su obećale svim ljudima iz Inicijative kako mandati u Gradskom vijeću zajednički pripadaju svim članovima, odlučile su svoje obećanje prekršiti te zadržati mandate za sebe. Takav potez je suprotan načelima i vrijednostima koje Inicijativa zastupa od početka, što je Skupština Inicijative jednoglasno osudila kao nedopustiv čin”, rečeno je u stranci Pametno. Čini se kako se Matošić Matičević lakše pronašla u viziji Dragana Markovine, nego u onoj Marijane Puljak.

I gay aktivisti su vrlo popularni na Markovininoj listi. Naime, njegov izbor su Ante Beus, koji je jedan od organizatora Split Pridea, te Tonči Kranjčević Batalić, splitski umjetnik, kustos I LGBT aktivist. Batalić je također i autor projekta ‘Međuprostori (pederluka)’ koji se, kako je kazao u jednom intervjuu, bavi kulturom gej cruisinga, odnosno potragom muškaraca za seksualnim partnerima na usmenom predajom poznatim mjestima okupljanja.

Povratak Feralovaca

Očekivano je da uz Markovinu stoji i dio stare garde, odnosno, ljudi koji su bili usko vezani uz kontroverzni Feral.

Jedna od tih osoba je Leo Nikolić, profesor povijesti i umjetnosti te turistički vodič. On je ‘91. došao raditi u Slobodnu Dalmaciju, a godinu dana kasnije je prešao u Nedjeljnu Dalmaciju kao urednik. Danas tvrdi kako je tim s kojim je radio pokleknuo pod političkom privatizacijom, a za to krivi Tuđmana. U tom trenutku on prelazi u Feral gdje je kao grafički urednik radio 15 godina.

“Po meni je Feral bio najvažniji medij ovih prostora i zasluge za hrvatsku demokraciju su nemjerljive, iza toga stojim i dan danas”, rekao je Nikolić, a iz tih stavova se može shvatiti otkud dolazi poriv za ovakvom vrstom aktivizma te njegova uska povezanost sa stavovima Nove ljevice.

Rad u srpskom vijeću i vandalizam

Još jedna pomalo kontroverzna osoba na listi Dragana Markovine je zacijelo i Jovan Grkinić koji je u svojstvu potpredsjednika Vijeća srpske nacionale manjine grada Splita tužio Željka Keruma.

Naime, Kerum je svojedobno na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića protivi li se ulasku Miškovićeva trgovačkog lanca na područje Hrvatske rekao kako Srbi nikad ništa dobro nisu donjeli Hrvatskoj te da to neće napraviti ni sada. A kada ga je Stanković još pomalo provokatorski upitao, bi li želio Srbina za zeta, Kerum je rekao ‘Nema šanse’, te je naglasio da Srbi ipak moraju znati gdje im je mjesto u hrvatskom društvu.

No Grkinić je poznat i po zarađenim prijavama. Inače poznat po aktivnom radu u srpskom vijeću na području Dalmacije, zaradio je optužbu kada je šarao po spomeniku kulture. On je na zidu splitskog bastiona Cornaro napisao SF-SN (Smrt fašizmu-sloboda narodu), na istom mjestu na kojemu je ista poruka stajala i 1943. godine kada su Nijemci ulazili u grad. Policija nije imala razumijevanje za aktivista, a on ih je optužio za fašizam.

Od 35 imena na listi, uz Dragana Markovinu možemo pronaći i mnogo mladih snaga. Naimlađi Lovre Grubić je rođen 1994., a tu je i ime Anite Kargotić koja je trebala biti svjedokinja na suđenju Luki Prcelu zato što je, sudeći po optužnici, s oltara negirao zločinački karakter Nezavisne države Hrvatske.

Mlađa imena možda nisu toliko poznata, ali su dio udruga koje se bave aktivizmom bliskim Novoj ljevici. baš kao i Karmela Šegvić iz udruge ‘Domine’, koja organizira tribine koje nose naziv, na primjer, ‘Teorija roda na udaru katoličke ideologije’.

Sve u svemu, u pitanju je ‘dream team’ koji prati istu nit. Oni se bune protiv države, Predsjednice, religije, ali zato se zalažu za slobodu, bratstvo i jedinstvo. Živopisna grupa, baš kao što je živopisan i Dragan Markovina.

Izvor: ovdje

 

2 comments

  1. kristijan

    Tko žanje sranje – dobiva što ga ide.

    Sloboda, bratstvo, jednakost!

  2. navodar

    DM i svita su vremenske nepogode,samo veća oluja potjera slab vjetar!

Odgovori

Skip to content