Jesu li Pupovčeve Novosti i ove godine dobile 3,2 milijuna kuna kao avans političke trgovine?

Foto: Fah

Kako piše u Odluci o rasporedu sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2017. godinu koje je 20. travnja objavio Savjet za nacionalne manjine, srpski tjednik Novosti i ove godine dobiva 3 200 000 kuna iz proračunskih sredstava.

S obzirom na novonastalu situaciju u Vladi i način na koji Pupovac govori o Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi, teško se ne zapitati je li to bio avans političke trgovine?

Potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac izjavio je u srijedu da uz sve razlike koje postoje između njegove stranke i HDZ-a, postoje i neki ciljevi koje žele postići, čime je odgovorio na pitanje kako i dalje može razgovarati s HDZ-om nakon izjave zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića da “Milorad Pupovac i manjine neće određivati sastav i smjer Vlade, jer je ovo Hrvatska, o njoj odlučuju Hrvatice i Hrvati”.

Nakon što je Zlatko Hasanbegović na press konferenciji iznio niz argumenata protiv koalicije HDZ-a sa HNS-om, IDS-om, SDSS-om, u ime HDZ-a istupio je Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a. On je “u ime HDZ-a” napao iste one koje je predsjednik HDZ-a i premijer Plenković očito odlučio uvesti u kaoaliciju kao zamjenu za Most.

Na njegovo “nabacivanje” oštro su odgovorili – Pupovac i Vrodoljak.

U situaciji u kojoj je općepoznato da sve nastupe u medijima u ime HDZ-a treba odobrenje od vodstva HDZ-a – stječe se dojam da je “Brkićeva” napadačka retorika dio spinova Krešimira Macana – koja ima za cilj odvratiti pozornost javnosti od činjenica koje je o neprincipijelnoj koaliciji HDZ-a i SDSS-a ili HNS-a iznio Zlatko Hasanbegović.

Savjet za nacionalne manjine je autonomno tijelo osnovano na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je donio Hrvatski sabor 2002. godine, a kojim otada pa sve do danas predsjeda Aleksandar Tolnauer.

Sve je, dakle, isto kao i godinama ranije, osim jedne pojedinosti – u tekstu ovogodišnjega natječaja više nema kriterija po kojemu se za promicanje međunacionalne nesnošljivosti i govor mržnje inkriminiranome listu sredstva trebaju oduzeti na tri godine.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji je upravo na temelju te točke u veljači ove godine poslala izvješće o zloporabi proračunskih sredstava na primjeru tjednika Novosti. Izvješće je poslano predsjednicima Vlade i Sabora, kao i članovima Nacionalnog vijeća za manjine te saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Izvor: narod.hr

1 comment

  1. navodar

    Dobro je ovo znati a akteri su prepoznatljivi po svom iskazu pa makar bila i satira.Pametnom dosta!Da sam te stvari napisala,ubrzo bi mi bilo suđeno kao i pok.Pajičiću.Meni je hendikep što nisam nacionalna manjina pa bi bila zaštićena kao lički medvjed!

Odgovori

Skip to content