MIKLENIĆ: Na naplatu dolazi ozbiljan manjak hrvatske državotvorne svijesti

Foto: Glas Koncila

Umjesto rješavanja sudbinskih problema koji teško pritišću hrvatsko društvo i hrvatsku državu političari se još jednom bave sobom, svojim položajima i zapravo ne mare što kašnjenje u rješavanju bitnih problema nužno za sobom povlači još teže njihovo svladavanje.

Prosječni hrvatski građanin s nevjericom gleda sadašnje igre i igrice političara, kako onih na vlasti tako i onih u opoziciji, kojima su ipak stvarno na srcu tek fotelje, bilo da u njima ostanu bilo da ih se domognu. Kakav god bio rasplet sadašnjega svjesno stvorenoga vrlo vjerojatno kontroliranoga stranačko-političkoga kaosa, Hrvatska će još jednom proći kroz skupu životnu školu i ne samo preživjeti, nego i dočekati stvarno bolje dane, ta hrvatski je narod nadživio i prebrodio puno teže i ozbiljnije krize i nevolje.

Već površno gledajući vrlo je očito da je aktualna politička, odnosno točnije stranačko-politička kriza, koja prilično paralizira i hrvatsku državu, duboko povezana s posrtanjem koncerna »Agrokor«, koji po mreži svojih proizvođača, prerađivača, uvoznika, trgovaca i drugih djelatnika može se reći bitno utječe na gotovo svekoliko hrvatsko gospodarstvo.

Nevjerojatno zvuči podatak o čak 46 milijardi kuna dugova (a pravi i konačni podatak o visini dugova nikada nije objavljen) i to se ne može ne odražavati na ukupno ekonomsko stanje i pitanje ukupne likvidnosti u Hrvatskoj, tim više što je znatan dio tih dugovanja ne bankama, nego drugim privrednim subjektima, od kojih su neki zbog toga i propali. Premda je barem šest godina već poznato da je koncern »Agrokor« u vrtoglavim dugovanjima, nitko ništa nije poduzimao, a osobito ne političari odnosno političke stranke, koje su iz toga koncerna vjerojatno bile uvelike i financirane, a velik je broj političara na ovaj ili onaj način bio u vezi s tim koncernom. Stoga su najvjerojatnije aktualna previranja, bez obzira završila tzv. preslagivanjem vlasti ili novim parlamentarnim izborima, zapravo politikantske igre i igrice, prispodobive buri u čaši vode u odnosu na stvarne hrvatske probleme.

Puno važniju ulogu u svemu tom događanju oko koncerna »Agrokor« i oko političke krize, najvjerojatnije, igraju sukobljavanja geostrateških interesa velikih sila, koje redovito jako dobro znaju zašto i koliko u kojim područjima kroz »svoje« banke ulažu. Taj sloj problematike puno je teže dokučiti i pouzdano interpretirati, no nije teško vjerovati da su pojedine političke stranke ili pojedini važniji političari, bilo na vlasti bilo u opoziciji, više ili manje pod patronatom velikih sila. Pritom nije niti može biti svejedno čijem su patronatu koje stranke ili koji političari popustili. Republika Hrvatska je kao članica Europske unije i kao članica NATO saveza jasno svrstana država i bilo bi jako čudno kad bi njezini političari to smetnuli s uma i puhali u krive rogove. Nitko ne može sa sigurnošću poreći da je na mjestu pitanje: nije li posrtanje koncerna »Agrokor« neizbježna posljedica lutanja dijela hrvatske međunarodne politike? Nisu li u tom svjetlu sve napetosti, previranja i prepucavanja na hrvatskoj političkoj sceni tek svojevrsne predstave za najšire krugove publike?

Premda nipošto nije lako i pouzdano razumjeti što se sada točno »iza brda valja«, posve je jasno da na naplatu dolazi ozbiljan manjak hrvatske državotvorne svijesti kod svih relevantnih političkih stranaka i političara. Naime, kad bi u političkim strankama i političarima postojala zdrava državotvorna svijest, kakvu imaju sve relevantne političke stranke i političari u zemljama stabilne demokracije, bili bi neizmjerno jasnije i zrelije promišljeni i konsenzusom prihvaćeni i ostvarivani legalni i legitimni hrvatski nacionalni ciljevi i hrvatski nacionalni interesi i Hrvatska ne bi mogla lutati kako je uvelike lutala do sada. Štoviše da postoje konsenzusom prihvaćeni hrvatski nacionalni ciljevi i hrvatski nacionalni interesi, Hrvatska bi, bez obzira na svoju malenost, bila sposobna biti pouzdani partner i uvažen subjekt u međunarodnoj zajednici, osobito u onom njezinu dijelu kojemu ona pripada. Umjesto toga, iza javne političke scene, u Hrvatskoj postoji stranačkim konsenzusom prihvaćeno štićenje »tekovina« komunističke baštine među kojima su i nevjerojatna otvorenost za korupciju i manipulacija pravnim odredbama.

Koliko god aktualna događanja na hrvatskoj političkoj sceni bila svojevrsna predstava, ona ipak vrlo jasno očituju nedorečenost i manjkavost hrvatskoga pravnoga sustava. Kako se god rasplela aktualna stranačko-politička kriza, kad bi potaknula smišljenu i u optici općega dobra doradu hrvatskoga pravnoga sustava, ona bi mogla postati blagotvorna. Dorada hrvatskoga pravnoga sustava morala bi hitno započeti od zakona o političkim strankama kojim bi se moralo strankama nametnuti da budu stvarno u sebi demokratske te promjenom izbornoga zakonodavstva da hrvatski birači prestanu birati de facto otuđene stranačke i nezavisne liste i da umjesto njih biraju isključivo osobe, konkretne ljude s imenom i prezimenom, za koje će onda znati da su ih birali i da im kao biračima odgovaraju. Sadašnji stranački ustroj i sadašnje izborno zakonodavstvo rađaju od birača otuđene političare, a oni istjeruju neke grupne, katkad i osobne interese, umjesto stvarne skrbi za opće dobro. Otuđeni političari ne dopuštaju Hrvatskoj da stane na vlastite gospodarske noge, ne dopuštaju Hrvatskoj da se pozicionira i potpuno integrira u svoje stvarno geostrateško i kulturno okružje. Današnja Hrvatska ima puno, puno ozbiljnije probleme od toga tko će biti u kojoj fotelji, a biračima – dok se ne promijeni izborno zakonodavstvo – i dalje ostaje jedina mogućnost da na izborima kažnjavaju pojedine političke stranke i političare.

Izvor: Glas Koncila

1 comment

  1. Ivan

    Moje srce Tebi kuca,
    Moje misli Tebi lete,
    Moj glas Tebe zove,
    Ustani sa Šestina,
    Oče moje domovine!
    Tebe zove srce moje,
    Zalutali smo izvedi nas
    Sa V. Žitnjaka povedi nas,
    Joca štroca, tita, vrana i račan,
    četnika i komunista oslobodi nas !

Odgovori

Skip to content