NIJE ŠALA Jedino SDP može formirati stabilnu vladu u kojoj nema sukoba interesa; razlog je jednostavan…

Zašto oni? Jer je jedino tamo moguće naći dovoljno onih koji nikad nisu radili ni dana nigdje izvan partije, ili državne službe. Pa tako ne postoji niti mogućnost da dođu u ‘sukob interesa’ jer su prije pet ili deset godina radili negdje drugdje.

Karamarkova tada buduća supruga je svojevremeno radila za nekog tko je lobirao za MOL, u vrijeme kad je MOL bio strateški partner države, dakle prije nego se Milanović sjetio pokrenuti arbitražni postupak koji će Hrvatsku u konačnici koštati milijarde i milijarde kuna. Ona je taj odnos raskinula prije nego je Karamarko ušao u vladu, pa bi tu logikom stvari sve trebalo biti čisto. No, Most je tražio glavu Karamarka, i dobio je, na srebrnom pladnju, uz asistenciju i Plenkovića.

Marić je pak radio za Todorića. Da je radio za Todorića, Petrov je znao i prije nego ga je Orešković kao vanstranačkog ministra uvrstio u vladu, pred oko godinu i pol dana. Orešković je de facto bio Petrovljev izbor, jer nije htio pristati da Karamarko bude premijer. Marić je bio Oreškovićev izbor, dakle i izbor Bože Petrova. Petrovu je odgovarao Marić kao nestranački kadar jer je time slabio utjecaj HDZ-a u vladi. Petrov i Most su glasali za tu vladu u kojoj je sjedio Marić. Dva puta. Jednom pod Oreškovićem, drugi put pod Plenkovićem. Da bi se, nakon što su sami izglasali Lex Agrokor, sjetili da je Marić sigurno lopov jer je radio u Agrokoru. Iako se ne zna je li ikakvih kriminalnih radnji u Agrokoru bilo, još manje kakve bi veze mogao imati Marić s njima. Da, tvrtka je banrkotirala – to nije kriminal, niti nužno znači da je kriminala bilo, samo lošeg poslovnog modela. Što, nisu znali gdje je radio kad su glasali za njega? Kad su saznali da je radio u Agrokoru, jučer? Nitko im do sad nije rekao da je Todorić vlasnik Agrokora? Ne, čekali su priliku pa se kao lešinari obrušili tamo gdje su vidjeli da mogu! A Marića onako usput proglasili HDZ-ovcem, iako on u toj stranci nikad nije bio. Oportunizam u najgorem mogućem obliku!

Martina Dalić pak ima muža koji je u upravi INA-e. Znači li to da će ona nužno pogodovati interesima INA-e? INA je, u konačnici, državna kompanija, država je vlasnik 42% dionica! No to i nije bitno za ovu priču. Kao ni to što je Marić znao a što ne: puno je bitnije da Orepić sad priča o kriminalu u Agrokoru koji treba istražiti. On je ministar unutarnjih poslova, što je čekao godinu i pol dana s otvaranjem istrage, ako je imao saznanja da tamo ima nekakvog kriminala??? I još k tome glasao za Lex Agrokor kojim su dugovi i problemi te kompanije praktički prevaljeni na leđa građana! Govorimo o pedesetak milijardi kuna! Porezna nije bila u Agrokoru deset godina? Ne, jer Agrokor potpada pod posebni odsjek porezne za velike korisnike!

Šprlje je pak bio ministar pravosuđa zadnjih godinu i pol. U to vrijeme, kao ni Orepić, nije uradio baš ništa, osim što su ta dvojica stavili kompletan represivni aparat države pod kontrolu Mosta i spriječili procesuiranje afere Grizli, pa čak i njeno medijsko razbuktavanje. Da stvar bude zanimljivija, sin Dalibora Cvitana je, koliko mi je poznato, na visokoj dužnosti u Agrokoru. Stoga je apsurdno da netko USKOK-u prijavi Todorića, kako je to uradio Most, a istovremeno kaže da ne može imati povjerenja u Marića jer je radio u Agrokoru! Marić je dao kredit HBOR-a Agrokoru lani? Ne, dala ga je Vlada čiji je Petrov član, Vlada je odobrila taj kredit, Petrovljev potpis je kao i Marićev na tome! Sad Ramljak okolo traži od domaćih banaka da kreditiraju Agrokor, zašto je kredit Agrokoru lani bio “izdaja” a ove godine je “spašavanje radnih mjesta” za što je Petrov sam glasao i gurao taj zakon? Koliko znam, vlasnik Agrokora je i dalje – Todorić!

Most sad opet traži glave kako bi zadovoljio svjetinu, po klasičnom populističkom obrascu: Plenković je pak na vrijeme shvatio da će iduća glava koju će Most tražiti, ako im da Marićevu, njegova glava. Jer, Most to radi: glumataju poštenjačine tražeći krivce i upirući prstom, difamiraju ljude na najprljavije moguće načine, i to im u javnosti prolazi. Prolazi, jer smo kakvi jesmo. Prolazi i u boljim državama od ove, takva je politika. Ako ste dovoljno beskrupulozan gad, uvijek možete objesiti nekog javno i proglasiti ga krivcem, bio kriv ili ne, kako biste dobili na popularnosti, ne radeći pritom ništa. Marić, inače doktor znanosti, se pokazao kao vrlo kompetentan ministar financija: Orepić nije uspio riješiti baš ništa, od svastike do Katrana, od afere s krađom zlata iz sjedišta MUP-a do Lekovićevih “šerafa”. Ta do boli nesposobna brkata jugooficirčina sad poziva na državni udar kako bi se spasilo njegovu fotelju, jer on ne da vlast! Petrov je smjenjivao kako je koga htio “u ime pravde” koja je samo njemu jasna a na štetu interesa Hrvatske, a kad je njegova fotelja, i njegovih potkapacitiranih i poluobrazovanih jarana došla na dnevni red, ponio se kao razmaženo derle kojem su uzeli igračku! Stranka koju zanimaju “samo reforme” se jako brzo izautala kao stranka koju zanimaju samo fotelje i represivni aparat! Od svih resora u kojima se mogu provesti reforme, nisu tražili ni jedan – tražili su one gdje se u rukama drži pendrek! Uostalom, primjenjujući logiku Mostovaca na njih same, logiku gdje je tko prije radio, moramo zaključiti da je i Orepić radio za JNA, pa je samim time sumnjiv i u sukobu interesa kao ministar u Hrvatskoj.

HDZ, očito, ne može formirati stabilnu vlast bez Mosta, a ići s njima u treći brak nakon propala prva dva bi bilo suludo. Uvijek će negdje biti netko u vlasti tko je radio za ovog ili onog, uvijek će netko od ministara biti sumnjiv, uvijek će biti prostora da se nekog difamira kako bi se ojačalo svoj položaj, ne kako bi se pomoglo zemlji. I uvijek će Most gledati gdje bi ultimativno mogli tražiti čiju glavu. Iz one druge stranke. Što bi tek bilo da smo u Francuskoj, gdje je kandidat za predsjednika bivši Rotschildov bankar?

Zato moram zaključiti da samo SDP može s Mostom ili bez njega formirati stabilnu vlast. SDP-ovci uglavnom nikad nisu radili ni dana nigdje izvan partije, kao ni itko od njihove obitelji. Račan, Milanović, Bernardić, kao i većina SDP-ovih kadrova, nemaju dana radnog staža izvan partije te Sabora i Vlade. Tu treba ubrojiti i Božu Petrova, za kojeg mi nije poznato da ima i dana radnog staža kao psihijatar, nakon što je završio specijalizaciju u Mostaru. Ako su negdje radili, onda su radili u državnoj ili gradskoj službi, najčešće zaposleni preko veze. Zapravo, najbolje bi bilo da zabranimo ljudima koji su ikad bili izvan politike da se njome bave, pa tako neće biti ni sukuba interesa kako ih se kod nas tumači. Najbolje je da stvorimo kastu profesionalnih političara, s tim da zvanje političara bude nasljedno i prenosi se s oca na sina. I uključimo u nju i članove njihovih obitelji, kako nitko nikad ne bi došao u potencijalni sukob interesa. Nešto poput društveno-političkih radnika iz vremena Josipa Broza. Jedino tako je moguće postići da neki političar nema bliskog rođaka ili prijatelja na nekoj poziciji u nekoj privatnoj firmi, ili da nikad sam nije radio u nekoj privatnoj firmi. Ja drugog rješenja za ovaj problem ne vidim.

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content