NOVA SRAMOTA? Kako se HNS-ov kadar u HEP-u sprda na račun Plenkovića i HDZ-a

Iako mu je još u rujnu prošle godine istekao mandat, direktor HEP-a Perica Jukić u HEP-u još uvijek vedri i oblači, pa je tako u posljednjih mjesec i pol smijenio direktora HEP-ovih poduzeća, među kojima i one koje je postavila politika, ali i one koji su do pozicija došli iz tvrtki u sastavu HEP-a.

Jukić je, podsjetimo, na tu poziciju došao kao HNS-ov kadar, odnosno imenovao ga je HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, pa u dijelu HDZ-a kuha, zbog toga što smatraju da se Jukić na taj način sprda s premijerom Andrejem Plenkovićem i vladajućim HDZ-om. Mnogi argument za to nalaze u činjenici da je među smijenjenim direktorima i Nikola Rukavina, direktor HEP Proizvodnje, koji se u kuloarima spominjao kao HDZ-ov kandidat za novog čelnika HEP-a.

S obzirom da je u Skupštini HEP-a predstavnik Vlade nestranački ministar financija Zdravko Marić, kojega je Plenković nedavno zdušno branio u Saboru zbog optužbi da je u sukobu interesa u slučaju Agrokor, zbog čega ni Vlada više nije stabilna, sve je više onih koji smatraju da i Marić time daje do znanja kako se ne osjeća obaveznim prema premijeru, niti dužnim prema HDZ-u. Tako se u stranačkim kuloarima može čuti da se spomenuti dvojac dobro zabavlja na račun Plenkovića i HDZ-a.

Iz izvora bliskih kompaniji među smijenjenima se spominju i direktorica Sektora za EU i regulatorne poslove Ivona Štritof, direktorica Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju Vlatka Kamenić Jagodić, direktorica Sektora za ljudske potencijale Petra Subašić, direktor tvrtke HEP Upravljanje imovinom Stanko Kežman, direktor društva Program na Savi Dubravko Ponoš, direktor Sektora za integralnu sigurnost Mladen Ružman te direktor Sektora za nabavu Mario Maričić. U HEP-u to tumače isključivo nastojanjem da se unaprijede poslovni interesi, iako su među smijenjenima nalaze i direktori koji su imali dobre rezultate. S druge strane, nitko ne želi komentirati je li normalno da smjene provodi Uprava koja je na odlasku.

Naime, iako mu je još u rujnu istekao mandat, Jukić i dalje ‘uživa’ u činjenici da ga je zahvatila odluka Vlade prema kojoj ‘stari’ predsjednici uprava ostaju na funkcijama do provedbe natječaja za novu upravu.

Doduše, ministar državne imovine Goran Marić već je javno dao naslutiti kako očekuje da će Jukić biti smijenjen na sjednici Vlade još krajem ožujka, te da će umjesto njega do natječaja za izbor nove uprave biti postavljen v.d. predsjednik, no iako je tada Marić u to bio potpuno uvjeren, Jukićeva smjena još nije bila na dnevnom redu u Banskim dvorima.

Dio članova HDZ-a tvrdi kako je to mogući ‘zalog’ za razgovore s HNS-om u situaciji u kojoj još nije jasno kako će HDZ zadobiti većinu u Saboru, no sve više prevladava mišljenje kako to pokazuje da premijer Plenković ne drži konce u rukama i ispada smiješan. HEP je, naime, jedna od strateških državnih tvrtki, zbog čega bi bilo logično da kompaniju vode ljudi od povjerenja, ističu u HDZ-u.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content