Nakon smjene članova Kulturnih vijeća koje je imenovao Hasanbegović evo imena koja je odabrala Obuljen

Foto: fah

Ministarstvo kulture imenovalo je nove članove svojih kulturnih vijeća i povjerenstava, na temelju natječaja raspisanog u travnju nakon što su raspuštena vijeća koja je u tehničkom mandatu imenovao prethodni ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Kako je objavljeno na stranicama Ministarstva kulture, ministrica kulture Nina Obuljen donijela je Odluke o imenovanju članova za šest kulturnih vijeća – Vijeća za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti, Vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti, Vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, Vijeća za vizualne umjetnosti, Vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse i Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju.

Članovi Kulturnog vijeća za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti su Hana Breko Kustura, Dalibor Cikojević, Neven Frangeš, Marija Grazio i Tamara Jurkić Sviben.

Za Kulturno vijeće za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti izabrani su Goran Grgić, Miran Hajoš, Darko Lukić, Perica Martinović i Jasminka Mesarić.

U Kulturnom vijeću za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost su Ivica Matičević, Katica Matković Mikulčić, akademik Krešimir Nemec, Kristian Novak i Lahorka Plejić Poje.

Članovi Kulturnog vijeća za vizualne umjetnosti su Branka Benčić, Tomislav Buntak, Irena Kraševac, Viktor Popović i Valentina Radoš, a Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse Mario Kikaš, Ana Hušman, Veljko Popović Martina Munivrana i Petar Ćurić.

Za Kulturno vijeće za međunarodnu kulturnu suradnju imenovani su Vlasta Gracin, Goranka Horjan, Ante Knešaurek, Petra Ljevak i Željka Turčinović.

Imenovani su i članovi triju povjerenstava – Povjerenstva za dječju knjigu, Povjerenstva za suvremeni ples i pokret te Povjerenstva za rock glazbu i klupske programe.

U Povjerenstvu za dječju knjigu radit će Marijana Hameršak, Ranka Javor, Dubravka Zima, u Povjerenstvu za suvremeni ples i pokret Matija Ferlin, Andreja Jeličić, Ksenija Zec, a u Povjerenstvu za rock glazbu i klupske programe za 2018. godinu Dražen Baljak, Nikša Bratoš i Zoran Stajčić.

Iz Ministarstva kulture navode kako se za članove Vijeća imenuju kulturni djelatnici i umjetnici te drugi stručnjaci koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih uz utvrđivanje i provedbu kulturne politike mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva radi kojih je Vijeće osnovano.

Podsjetimo, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek 7. travnja donijela je odluku o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća. Radi se o odluci od 4. srpnja 2016. godine kojom je članove imenovao tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Posao su ti članovi odrađivali samo devet mjeseci, tijekom kojih su bili višestruko napadani.

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je da je ta odluka bila donesena za vrijeme tehničkoga mandata kada se u pravilu ne bi trebale donositi takve odluke, objasnila je ministrica pozivajući se na Zakon o primopredaji vlasti.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović odluku ministrice Obuljen Koržinek o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća Ministarstva kulture koje je on imenovao u tehničkom mandatu Vlade, odnosno nakon što je Sabor izglasao nepovjerenje Vladi, smatra protuzakonitom. “S jedne strane ta je odluka protuzakonita, a i suprotna je višekratnim izjavama (ministrice Obuljen Koržinek) kako neće razrješavati vijeća”, komentirao je Hasanbegović za Hinu.

“Dakle, po mojem mišljenju, to se odnosi na imenovanja dužnosnika, ravnatelja ustanova, a tu je riječ o savjetodavnom tijelu. Po toj bi se logici izvan snage trebale staviti stotine različitih odluka, ne samo mene nego i svih ministara koji su djelovali određeno vrijeme u tehničkom mandatu”, rekao je Hasanbegović.

Prema Zakonu o Kulturnim vijećima, ona se osnivaju pri Ministarstvu kulture za pojedina područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva radi predlaganja ciljeva kulturne politike i mjera za njezino provođenje, a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi za koja se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna te radi ostvarivanja utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost.

Članove vijeća imenuje ministar po objavljenom javnom pozivu, a mogu imati pet do sedam članova. Vijeća na zahtjev ministra raspravljaju o pojedinim pitanjima s područja kulture i umjetnosti i o njima daju ministru pisana mišljenja i prijedloge, a njihov rad je javan.

Izvor: hina/em/narod.hr

Odgovori

Skip to content