Obračuni u SDP-u i vladavina prava

U nekim se krugovima predviđalo da će nakon odlaska Zorana Milanovića s čela SDP-a, njegovo mjesto preuzeti Tonino Picula kako bismo na čelu najveće stranke i najveće partije imali europarlamentarce, te, kako bi to bio konačan pečat na sporazum HDZ-SDP, kolikvijalno zvan velikom koalicijom. Kao što znamo, to se nije dogodilo, već je SDP nadmoćnom pobjedom preuzeo Davor Bernardić.

Neko se vrijeme činilo da je najbolje što se Hrvatskoj može dogoditi – dolazak Ranka Ostojića na čelo Partije, no, kao što imamo prilike vidjeti, Bernardić je dovoljno nesposoban i loš za potrebe potpune demontaže najveće koncentracije i grupacije sljednika KPJ-a i SKH-a.

Unatoč tomu, HDZ se uopće ne trudi nagaziti SDP, u trenutku kad je najslabiji od’91. godine. Možda nisu to u stanju učiniti; vode već dovoljno bitki na previše bojišta čemu su uzrok prije svega čudna, ako ne i apsurdna, imenovanja nekih ministara (Obuljen, Dalić, Barišić), kandidiranje Drage Prgometa u zagrebačkoj lokalnoj utrci, spašavanje Agrokora, ponovno rušenje vlastite vlade te očijukanje s HNS-om, IDS-om i SDSS-om i dalje redom.

S druge strane, možda to jednostavno ne žele učiniti; iako je devedesetih godina SDP bio opskurna grupica boljševika, doduše, potrebnih za stvaranje države (tako je bar smatrao Tuđman), od Predsjednikove smrti, te uspostave Sanaderove veleizdajničke vladavine, SDP sve više jača, a pogotovo su ga podupirali predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, ali i Ivo Sanader te Jadranka Kosor.

To je naposljetku dovelo na vlast Zorana Milanovića; sreća po Partiju što ljudi pamte slabije od riba, ili ih pak nije briga – važno da su “njihovi” na vlasti. Kad bi se počele nabrajati sve afere i koruptivne radnje Milanovićeve vlade, od oštećenja državne imovine za 16,6 milijardi kuna (Pejnović), Zmajlovićevih stotina milijuna kuna u ministarstvu okoliša, Mrak-Taritaš te legalizacija bespravne gradnje (a sad i Gunja), Linićeva predstečajna nagodba što je valjda najveća pljačka od “oktobarske” revolucije 1917. godine, mali milijun afera samo oko Jakovine… K tomu dodati sve otvorene protuhrvatske i protuzapadne radnje, od remonta MIG-ova i sabotaže HV-a, prodaje vojnih objekata Rusima na Lošinju, slanja udžbenika iz povijesti na reviziju četničkom vojvodi Tomislavu Nikoliću, Pusićkino uništavanje hrvatske diplomacije, narušavanje odnosa sa Slovenijom, Mađarskom, ali i Njemačkom te SAD-om, okretanje “regijonu” i tako dalje do u beskraj.

Sve te afere za posljedicu imaju, ne toliko utjecaj na birače, koliko na same unutarpartijske odnose; od 2011. do 2015. su se mnogi iz Partije toliko okoristili, obogatili i uhljebili (sve s blagoslovom Milanovića) i sad pružaju otpor upravo Bernardiću. Uzmimo nedavni primjer Miranda Mrsića; njegova je supruga s poduzećem Shire d.o.o. oštetila HZZO za 10,6 milijuna kuna, no institucije po tomu ne postupaju. I kako sad očekivati od Miranda Mrsića da podupire Bernardića kad će se Bernardić, želi li očuvati SDP, morati “rasteretiti” svih korumpiranih kadrova, kao što se Jadranka Kosor “rasteretila” Sanadera, Čobankovića, Rončevića i t.d. Nadalje, Bernardić je, kao čelnik takve velike i razgranate strukture, vjerojatno mogao sačuvati Tomislava Sauchu, ali nije, jer zdrava pamet nalaže da se sve aferama opterećene ljude makne iz partije, odnosno politike.

Dakle, umjesto da trenutni HDZ, koji je i dalje na kakvoj takvoj vlasti, doslovno pomete u aferama i dugovima grcajući SDP s velikim unutarnjim problemima, u pravosuđu se ništa ne mijenja. Neko se vrijeme optuživalo MOST da štiti Cvitana i Bajića; ali eto, MOST-a više nema u vladi, a Cvitan i dalje ne radi ništa čime očito štiti strukture s kojima žari i pali već dugo godina.

Jedna od najvažnijih europskih vrijednosti jest pravna država, odnosno vladavina prava. Zašto Andrej Plenković, koji se kune u te europske vrijednosti naprosto iste ne živi? Neka pravna država proradi, makar i u izborno vrijeme, ili će se “nestašne” političare štititi a zauzvrat će oni podržavati ovu vlast? Partiju treba razmontirati i ukoliko se to učini, napravit će se najveća reforma i najveća stvar za Hrvatsku od njezina osamostaljenja.

Mila Marušić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content