Zastrašujući poziv na krvoproliće iz susjedstva: Bošnjaci, spremite se za rat, nije još ništa gotovo!

Foto Arhiva HANZA MEDIA

Umirovljeni general Armije BiH Atif Dudaković optužio je Srbe za “agresiju i genocid” nad Bošnjacima i poručio da rat još nije završen. Dudaković je rekao da “sadašnje generacije kažu da je ovaj rat nezavršen i da je samo prestala pucnjava”.

“Koje su to borbe i koja su iskušenja kroz koja prolazimo i kroz koja ćemo prolaziti? Što treba raditi? Ima li opasnosti? Ima ih! I to mnogo”, poručio je Dudaković na tribini u Konjicu, koju su lokalni ratni veterani organizirali u okviru obilježavanja Dana maloljetnih dobrovoljaca Armije BiH.

Klincima je heroj

Kako prenosi “Euroblic”, Dudaković je na tribini dočekan kao heroj, s ratnim zastavama Armije, iako je riječ o osobi osumnjičenoj za najteže ratne zločine.

List navodi da su tim povodom ratne zastave nosili golobradi mladići s beretkama i majicama ukrašenim ratnim amblemima, dok je u dvorani gdje je Dudaković govorio velik broj gostiju nosio vojne uniforme.

Atif Dudaković je početkom godine, u govoru predstavnicima bošnjačke dijaspore u Luksemburgu, pozvao Bošnjake iz zapadne Europe da se pripreme za rat, navodeći da će se osobno angažirati “na umrežavanju onih koji su spremni za otpor velikosrpskoj agresiji”.

On je tada rekao da svaki Bošnjak stariji od 17 godina mora kupiti uniformu, čizme, vreću za spavanje i ruksak.

U Tužiteljstvu BiH 11 godina traje istraga zbog zločina koje su Dudakovićevi borci počinili nad zarobljenim Srbima, ali i Bošnjacima iz nekadašnje autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Vrh Armije BiH činili su gotovo u potpunosti bivši časnici JNA, dio njih bošnjačke, ali i drugih nacionalnosti, koji su 1991. sudjelovali u agresiji JNA na Hrvatsku.

Bivši hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje potvrdio je da jedan dio ljudi u Hrvatskoj istražuje i ove zločine, a prikupljena dokumentacija treba se dostaviti Državnom odvjetništvu.

U tom je kontekstu objavljen i popis trideset generala Armije BiH protiv kojih se vodi istraga u Hrvatskoj, a na tom popisu tridesetorice su i časnici dobro poznati Zadranima, a koji su iz zadarskih vojarni razarali grad. A upravo najpoznatiji među njima je ratni zapovjednik 5. korpusa, divizijski general u mirovini Atif Dudaković, kojem se pripisuje famozna izjava: “Samo zapovjedite, ići ću do Rima.”

Poslije se general Dudaković branio da je iz Zadra otišao 28. kolovoza 1991. i da do tog dana ni jedna granata nije pala na Zadar. Često je izjavljivao da je Zadar njegov grad, štoviše, da je to grad u kojem je odrastao i da ga nikako ne bi mogao razarati.

Do 1991. godine i rata u Hrvatskoj radio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru. U tom razdoblju dosegnuo je čin bojnika JNA, a obavljao je i funkciju načelnika artiljerije u brigadi u Kninu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content