Sveti Otac zaredio 10 novih svećenika

Papa za vrijeme svećeničkog ređenja, u bazilici Sv. Petra (Vatikan, 7. 5. 2017. g.). – ANSA

Sveti Otac je u bazilici sv. Petra, jutros zaredio deset novih prezbitera. Služeći se uglavnom predviđenim obrascem obredne propovijedi, koja se izgovara prigodom svećeničkog ređenja, papa Franjo je između ostaloga ređenicima posvijestio u kakvu službu pristupaju te ih potaknuo da istinski i posvećeno žive svoje svećeništvo.

Sveti Otac je ređenike nazvao braćom, a tako im se i obraćao, kao otac i brat. Objasnio je okupljenima kako je Gospodin Isus, između svih članova svojega naroda, izabrao ove – no, nije ih izabrao da idu za karijerom nego kako bi vršili službu na koju su pozvani, odnosno da u Kristovo ime, u Crkvi javno obavljaju svećeničku službu na dobro svih ljudi te tako nastave Kristovo osobno poslanje učitelja, svećenika i pastira.

Papa je ređenike potaknuo da poučavajući narod, govore jednostavno, kao što je govorio Gospodin. «Neka vaše homilije ne budu intelektualne i elaborirane – rekao je – govorite jednostavno, govorite srcima. I takva predika bit će istinska hrana. Isto tako neka bude na radost vjernicima i miris vašeg života, jer riječ bez životnog primjera, ničemu ne služi: bolje se povući. Dvostruki život je ružna bolest u Crkvi – kazao je papa Franjo.

Nastojeći ređenicima posvijestiti njihovu zadaću, potaknuo ih je da imitiraju ono što slave, sudjelujući na otajstvu smrti i uskrsnuća Gospodinova, te da u svoje udove prime Kristovu smrt, a s Njime koračaju, u novosti života. – Svećenik koji je mnogo studirao teologiju i postigao jednu, dvije ili tri diplome, a nije naučio nositi Kristov križ, ne služi ničemu. Bit će dobar akademik, dobar profesor, ali ne i dobar svećenik – kazao je papa Franjo.

Papa je svećeničke kandidate upravo zamolio da vršeći službu Sakramenta pomirenja, budu milosrdni. – Nemojte tovariti na ramena vjernika terete koji ne mogu nositi, niti ih možete nositi vi. Isus je ukorio takve doktore i nazvao ih licemjerima – rekao je Sveti Otac.

– Sakramentom pomazanja, svetim uljem donosite olakšanje bolesnima. Jedan od zadataka – možda dosadnih, pa i bolnih je – ići i tražiti bolesnike. Vi činite tako… Da, dobro je da idu vjernici laici, đakoni, ali tako u bolesnima ne dodirujete meso trpećega Krista – što vas posvećuje i približuje Kristu – kazao je Sveti Otac.

Svjesni da ste izabrani među ljudima i postavljeni za njihovo dobro, da se bavite Božjim stvarima, vi vršite u radosti i iskrenoj ljubavi Kristovo svećeničko djelo:

– budite radosni, nikada tužni – kazao je papa Franjo – s radošću služenja Kristu – makar usred patnji, nerazumijevanja, i vlastitih grijeha. Imajte uvijek u vidu, primjer Dobroga Pastira, koji nije došao da mu služe, nego da služi. Molim vas – kazao je Papa ozbiljno – ne budite ‘gospoda’; ne budite ‘državni klerici’, nego pastiri; pastiri naroda Božjega – kazao je na koncu propovijedi papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content