VAL SMJENA: Predsjednica, Krstičević i Šundov dogovorili promjene u vrhu HV-a!

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov usuglasili su veliku rekonstrukciju zapovjednog kadra Hrvatske vojske.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, odluke o novim zapovjednicima bit će objavljene na Dan Oružanih snaga, a na snagu će stupiti 31. prosinca. “Smatramo kako je dobro da novi zapovjednici imaju tranzicijsko vrijeme kako bi zajedno sa sadašnjim zapovjednicima prošli vrijeme prilagodbe”, rekao je sugovornik Jutarnjeg iz vojnog vrha.

“Namjera je da se u sam vrh Oružanih snaga uključe mlađi časnici. Da se pomladi vrh vojske. Mi imamo sjajne, obrazovane mlade časnike kojima treba dati priliku”, naglašava sugovornik Jutarnjeg.

Sporna tranzicija

Prema informacijama Jutarnjeg lista, na kraju godine bit će postavljeni novi zapovjednici Kopnene vojske, Ratne mornarice, Ratnog zrakoplovstva i Hrvatskog vojnog učilišta. Novi zapovjednik Kopnene vojske bit će brigadni general Siniša Jurković, dosadašnji zamjenik zapovjednika Kopnene vojske generala Mate Ostovića koji će biti umirovljen.

Za zamjenika generala Jurkovića bit će imenovan brigadni general Boris Šerić, koji sada završava National War College u SAD-u. Na čelo Ratnog zrakoplovstva dolazi dosadašnji zamjenik zapovjednika brigadir Mato Mikić, a dosadašnji zapovjednik general Miroslav Kovač odlazi u mirovinu. Zamjena je dogovorena i na čelu Ratne mornarice.

Umirovljenja

Umjesto dosadašnjeg zapovjednika kontraadmirala Predraga Stipanovića bit će imenovan njegov zamjenik kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli, dok će novi zapovjednik Obalne straže biti kapetan bojnog broda Milan Blažević. Kontraadmiral Stipanović odlazi na mjesto vojnog predstavnika pri NATO-u i EU u Bruxelles. Naš sadašnji vojni predstavnik pri NATO-u general Mate Pađen vraća se u Hrvatsku na mjesto zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta umjesto generala Slavka Barića koji odlazi u mirovinu.

Prema dostupnim informacijama, ove godine će biti umirovljeno šest časnika u činu generala. Uz navedene u mirovinu će i general Vlado Šindler, načelnik Uprave za logistiku u Glavnom stožeru, te komodor Marileo Staničić, načelnik Uprave za planiranje u Glavnom stožeru.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

1 comment

Odgovori

Skip to content