EUROPSKA KOMISIJA PRIKLONILA SE SLOVENIJI: Očekujemo od obiju strana da primijene odluku arbitražnog suda

Komisija očekuje da premijeri Miro Cerar i Andrej Plenković na skorašnjem susretu 12. srpnja dogovore kako će primijeniti odluku arbitražnog suda, dodao je Timmermans.

Europska komisija prima na znanje konačnu odluku arbitražnog suda i očekuje od obiju strana da je primijene, rekao je potpredsjednik EK Frans Timmermans nakon rasprave o arbitraži između Slovenije i Hrvatske na kolegiju Europske komisije danas u Strasbourgu.

Komisija očekuje da premijeri Miro Cerar i Andrej Plenković na skorašnjem susretu 12. srpnja dogovore kako će primijeniti odluku arbitražnog suda, dodao je Timmermans. Prema izvorima Večernjeg lista koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, rasprava na kolegiju EK iza zatvorenih vrata bila je “puno žešća u različitosti promišljanja” nego što se to jučer očekivalo.

Neven Mimica, europski povjerenik iz Hrvatske, obrazlagao je hrvatsku perspektivu i zalagao se za to da Komisija ne ulazi u ocjene o primjeni arbitražne odluke suda iz kojeg se Hrvatska povukla odlukom Sabora nakon nedopuštenog ponašanja slovenske strane. Mimica je naglašavao da se radi o bilateralnom pitanju oko kojega Komisija nema nadležnosti, no u raspravi su sudjelovali i drugi europski povjerenici, ne samo Violeta Bulc iz Slovenije nego i drugi iz drugih država, koji su inzistirali na tome da Komisija treba pozvati obje strane na primjenu arbitražne odluke jer se radi o poštivanju načela međunarodnog prava.

Zemlje Beneluxa (Belgija, Nizozemska i Luksemburg) objavile su danas zajedničku izjavu kojom pozivaju Hrvatsku i Sloveniju da “poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnom duhu”.

– Premijeri zemalja Beneluxa naglašavaju važnost vladavine prava kao temelja na kojemu je izgrađena Europska unija – kaže se u izjavi, koja je objavljena danas na portalu luksemburške vlade.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content