Viktora Orbana iz EU optužuju za antisemitizam zbog protivljenja međunarodnom špekulantu i tajkunu Georgu Sorosu

Rat Bruxellesa i dužnosnika EU protiv mađarskog premijera nastavlja se, a u poznatom arsenalu optužbi našla se i jedna koja ne zvuči nimalo naivno i bezopasno.

Viktor Orban optužen je za antisemitizam samo zbog protivljenja međunarodnom špekulantu i tajkunu Georgu Sorosu, koji je sasvim slučajno Židov, a mogao je biti bilo koje nacije. No, izjava mađarskog premijera isključivo prema jednoj osobi, Sorosu, koja ima vrlo negativan imidž među ljudima diljem Mađarske, Hrvatske, pa i Europe, bila je dovoljna da se Orbana optuži i etiketira teškim riječima.

Prvi zamjenik Europske komisije Frans Timmerman, nizozemski političar i ljevičar, složio se kada je upitan misli li da je Orbanov komentar O Sorosu zvučao antisemitski.
“Shvatio sam to baš na isti način i bio je zapanjen”, rekao je Timmerman.

A što je Orban rekao? Orban je Europskom parlamentu rekao kako je Soros “američki financijski špekulant koji napada Mađarsku” i koji je “uništio živote milijuna Europljana”.

Mađarski premijer Viktor Orban samo se se suprotstavio Sorosu, poznatom tajkunu i financijskom manipulatoru koji je donirao milijune dolara raznim tzv. civilnim udrugama u Europi. Posljednji čin Orbanovog otpora bio je i uvođenje posebnog zakona kojim se ukida mogućnost djelovanja Soroševog Središnjeg Europskog Sveučilišta, koje je uspostavljeno 1991. nakon što se Mađarska oslobodila sovjetske okupacije duge 45 godina i komunističke strahovlade.

Kao i u Hrvatsku, i u susjednu prijateljsku zemlju navalile su desetine organizacija pod maskom borbe za ljudska prava iza kojih se često krio pokušaj pozicioniranja političkih i ekonomskih elita u mađarskom društvu.

Premda je sasvim očito da Orban niti u jednom trenutku nije spominjao židovsko porijeklo Georgea Sorosa, to ipak nije bilo dovoljno, budući da je idućeg dana Timmerman, nizozemski ljevičarski političar, potvrdno odgovorio na pitanje smatra li Orbanove komentare „anti-semitskim.“

Mađarski ministar vanjskih poslova, Peter Szijjarto, pozvao je Timmermana da napusti svoju poziciju u Europskom parlamentu.

Izvor: kamenjar.com

Odgovori

Skip to content