Volonter SHKM-a braniteljima: Vaša žrtva u Domovinskom ratu imala je smisla!

Foto: narod.hr

“Svi oni branitelji koji nisu bili ništa stariji od nas po godinama išli su se boriti, nitko ih ništa nije pitao. Vjerujem da nisu nikoga mrzili već su branili svoj voljeni Vukovar i svoju Hrvatsku i željeli su čuvati svoje obitelji. Uzeli su oružje i otišli u obranu onoga što vole. Sve to nam na neki način Vukovar govori danas, jako se puno toga može naučiti u Vukovaru.”, rekao je dvadesetjednogodišnji Ivo Tikvica, jedan od volontera na Susretu hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Vukovaru.

Ivo je bio zadužen za koordinaciju tijeka putovanja jednog od 12 buseva Studentskog pastorala iz Zagreba, župe Svete Mati Slobode na Jarunu. Student je treće godine Muzičke akademije u Zagrebu, a živi u Zaprešiću.

Posebno mu je drago da je baš ovaj susret bio u Vukovaru. “Lijepo je doći s mladima svjedočiti svoju vjeru i ljubav prema Vukovaru. Vukovar nikad neće biti zaboravljen koliko god ga neke današnje politike izdavale. Vukovar ne može biti zaboravljen zbog onoga što se događalo tamo i zbog univerzalnih vrijednosti koje je svjedočio – ljubav – uzmimo za primjer vukovarsku bolnicu, gdje je svaki ranjeni bio, ne samo branitelj, već se u toj bolnici na liječenju našao i agresor. To je ono što je Isus rekao, ljubite svoje neprijatelje, ljubite svoga bližnjega kao sebe samoga.”, rekao je Ivo te se osvrnuo na današnje osjećaje i stvarnost onih koji su branili svoje najmilije:

“Sretao sam ljude koji ne vide smisao svoje žrtve u Vukovaru i u ratu općenito. Osjećaju se kao da su prezreni, kao da to nije Hrvatska kakvu su sanjali. Ali zato smo mi mladi tu, primjerice ja koji nisam opterećen ranama osobno i nemam te “ratne rane” na sebi, koji imamo snage i vjere da svjedočimo za te ljude, da kažemo da je ta njihova velika žrtva stvarno imala smisla, bez obzira što mnogim stvarima nismo zadovoljni danas u Hrvatskoj. Njihova žrtva je za vječnost, cijena koja se ne može izračunati.”

“Vukovar je mjesto koje Hrvatska treba prigrliti kao majka dijete. Vukovar je dao sve, sad Vukovaru treba dati sve!
Potrebno je omogućiti da što više ljudi živi u Vukovaru, da Vukovarci koji žele tamo živjeti, da žive najbolje što mogu.”

Voli otići na brojna druženja, putovanja i kampove koje organiziraju katoličke zajednice studenata u Zagrebu, kao što je Pastoral mladih (SPAS) i Studentski katolički centar (SKAC).

“Vjera je bitna sastavnica mog života, tako da je lijepo otići na te susrete gdje njegujemo to zajedništvo koje je svima nama potrebno. U takvom zajedništvu puno toga dobijete i u duhovnom ali i svakom drugom pozitivnom smislu, puno novih prijateljstava, a stara se prodube.”, zaključio je Ivo Tikvica.

Na susretu Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, 30. travnja bilo je više od 29 000 sudionika. Dan prije 29. travnja sudionici su bili smješteni po cijeloj Đakovačko – osječkoj nadbiskupiji.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content