EKSKLUZIVNO Direktno.hr – imamo dokument: Porezna ‘češlja’ Anku zbog sumnje na utaju poreza

Protiv Anke Mrak-Taritaš, kandidatkinje HNS-SDP-a za gradonačelnicu Zagreba, podnijet je prijedlog za provođenje poreznog nadzora zbog utaje poreza. Kako ekskluzivno otkriva portal Direktno, Poreznoj upravi 30. svibnja 2017. podnijet je prijedlog za provođenje poreznog nadzora nad Ankom Mrak-Taritaš zbog zaključivanja ugovora o darovanju u svrhu izbjegavanja plaćanja poreza na promet nekretninama.

Izbjegavanjem plaćanja poreza na promet nekretnina sumnja se da je oštećen gradski proračun za najmanje 58.526 kuna plus kamate. U slučaju da Porezna uprava u posebnom postupku ne uspije dokazati sklapanje prividnih pravnih poslova, prema prijedlogu podnijetom Poreznoj upravi, Anka Mrak-Taritaš bi ipak trebala platiti porez na dohodak od imovine po stopi od 40 posto plus pripadajući prirez u ukupnom iznosu od 552.490 kuna plus kamate, navodi se u prijavi.

Anka Mrak-Taritaš, naime, zajedno sa sinom Ivanom kupila je od Tehnike 20. lipnja 2006. trosobni stan od 73,11 četvornih metara u vrijednosti od 1,05 milijuna kuna i garažu od 16 četvornih metara vrijednosti od gotovo 120 tisuća kuna. Bivša ministrica graditeljstva je početkom studenoga 2010. svoju polovicu stana i garaže darovala sinu Ivanu, da bi pet godina kasnije, 26. studenoga 2015., on cijeli stan i cijelu garažu darovao nazad majci. Samo mjesec i pol kasnije, 8. siječnja 2016. Anka Mrak-Taritaš isti stan i garažu darovala je drugome sinu Franu.

U prijavi koju smo dobili na uvid tvrdi se da postoji sumnja kako je Anka Mrak-Taritaš nizom darovnih ugovora izbjegla plaćanje većeg poreza na promet nekretninama i vrlo vjerojatno zaključila niz prividnih pravnih poslova u svrhu porezne utaje. Je li to nemoralno, procijenite sami.

Cijeli članak uz priložene dokumente pročitajte ovdje.

1 comment

  1. Andrija

    Bilo je i vrijeme, već su je odavno trebali poslati na guljenje krumpira.

Odgovori

Skip to content