Irački imigrant izbo nožem putnike u vlaku ‘jer su rasisti’

25-godišnji švedski državljanin Karim Alaa Hussain putovao je vlakom iz Stockholma prema Hallsbergu, kad je kondukterka zatražila od žene u istom vlaku da pokaže kartu. Prošlog tjedna osuđen je na osam i pol godina zatvora.

Tek na sudu saznali su se detalji, kao i ime počinitelja – naime, u Švedskoj je medijima zabranjeno davati bilo kakve podatke o osumnjičenima, naročito nacionalnost, rasu, a i ime kako se ne bi poticao rasizam. Švedski mediji su samo telegrafski izvijestili o incidentu kao i o suđenju, pritom pažljivo izbjegavajući navesti pozadinu optuženog i dosadašnje zatvorske kazne.

Sve je počelo kad se žena pod hidžabom, koja nije imenovana, pobunila kad je od nje zatraženo da pokaže kartu rekavši kako su je već jednom tražili da je pokaže (vjerojatno par stanica ranije). Kondukterka je bila žena, a svjedoci su na sudu posvjedočili kako je kondukterka bila “pristojna i korektna”.

To je međutim jako naljutilo mladog Šveđanina Karima, koji nije mogao otrpiti takav rasizam pa je napao kondukterku. Ustao je i zahtijevao da mu kondukterka objasni zašto od žene koja se vozi vlakom traži da pokaže voznu kartu, i nije prihvatio njen pokušaj da objasni da ona samo radi svoj posao, tj. provjerava imaju li putnici u vlaku karte. Na kraju je postao, kako se navodi, “ekstremno zastrašujuć”. Ostali putnici su ga pokušali urazumiti, no Karima je to samo još više razljutilo. Na kraju ih je na to otpužio da su svi oni rasisti, a jednog putnika i opalio šakom u glavu. Dotični se nakon toga počeo hrvati s Karimom i uspio ga srušiti na pod, ali je Šveđanin iračkih korijena odnekud izvukao veliki kuhinjski nož, predmet koji inženjeri i doktori s Bliskog istoka često nose kod sebe, te ga ubo četiri puta u leđa i bok i nanio mu teške i po život opasne unutarnje ozljede.

Svedoci su opisali kako je Karim Hussain nakog toga kružio po kabini i slavio “kao da je osvojio nacionalno prvenstvo”, mašući krvavim nožem pred zastrašenim putnicima i zahtijevajući od jednog oca i njegove kćerke da mu kažu “jesu li i oni također rasisti”. Potom je krenuo držati predavanje putnicima – taocima o jednakosti i ravnopravnosti, podučavajući ih kako “svi ljudi vrijede jednako” i tražeći od njih da pokažu poštovanje spram muslimana, dok je njegova žrtva ležala na podu vagona krvareći masivno.

Kad se vlak zaustavio Karim Hussain je pobjegao i sakrio se u jedan obližnji vrt, no policija ga je uskoro našla i uhitila. On je na policiji izjavio kako je “djelovao u samoobrani” i kako je “ponosan” na ono što je uradio, no sudac nije kupio tu priču i poslao ga je na robiju na osam i pol godina. Valja napomenuti da Hussain ima nevjerojatno dug policijski dosje, i u trenutku kad je napao zlog švedskog rasista braneći nedužnu muslimanku trebao je služiti kaznu od tri i pol godine zatvora za nekoliko krivičnih djela, ali je pušten iz zatvora nakon što je odslužio samo manji dio kazne, zbog dobrog vladanja (i poslovične prenatrpanosti švedskih zatvora, građenih u vrijeme kad Švedska baš nije bila toliko multikulti kao danas, pa za više nije bilo ni potrebe).

Naime, Alaa Hussain je do sad već bio osuđivan za, redom: nanošenje teških tjelesnih ozljeda, prijetnje, krađu automobila, bezobzirnu vožnju, vožnju bez dozvole, vožnju u pijanom stanju, i nezakonito posjedovanje narkotika. Osuđen je na tri i pol godine u kolovozu 2015. za navedeno te za ometanje zakonske procedure i prijetnji policajcu na još dva mjeseca. No pušten je nakon jedva godinu dana. Iz čega se da zaključiti da će ovog puta za pokušaj ubojstva odsjetiti možda čak i pune dvije. Karim nakon toga neće biti deportiran iz Švedske, jer je još pred devet godina (2008.) dobio švedsko državljanstvo unatoč tome što je već prije toga, kao maloljetnik, zaradio nekoliko presuda za djela povezana s drogom (tj. dilanje). Hoće li putnicima iz vlaka, kondukterki, i izbodenom putniku biti suđeno zbog rasizma, nije poznato.

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content