MIRO KOVAČ: Kad maknu spomenike četnicima onda ćemo razgovarati o pločama HOS-a

Kako bi doznali kakvi su stavovi unutar samog HDZ-a o koaliciji s HNS-om te hoće li spomen ploča poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu postati prvi kamen spoticanja u novoj plavo-narančastoj koaliciji, Direktno.hr donosi razgovor s trojicom saborskih zastupnika iz redova HDZ-a: Mirom Kovačem, Josipom Đakićem i Stevo Culejom.

Trojici zastupnika postavljena su ista pitanja. Zbog čega su odlučili podržati koaliciju s HNS-om te očekuju li ikakve probleme u koaliciji zbog spomen ploče poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu Također, pitani su hoće li pristati na kompromisna rješenja oko HOS-ove ploče (brisanje natpisa Za dom spremni op.a.), a koja su proteklih dana HNS-ovci predlagali preko medija.

Miro Kovač se osvrnuo na pitanje HOS-ovih ploča te je komentirao treba li ih maknuti.

“Kada se u Hrvatskoj uklone svi simboli totalitarnih režima i kada se uklone svi spomenici četnicima koji su ubijali Hrvate po Hrvatskoj, a sada ih se veliča po spomenicima kao junacima tek onda možemo uopće razmišljati o tome da pričamo o pločama poginulim braniteljima”, rezolutan je bio Miro Kovač.

Culej: Ovaj HNS se riješio ‘balastnih voda’

“Nije li dobro to što smo napravili dobar posao, zar nisu i drugi koalirali s drugima u Saboru. Što je loše koalirati s HNS-om bez Vesne Pusić, Gorana Beusa Richembergha, Nade Đurić Turine, Anke Mrak-Taritaš i Ivana Vrdoljaka? Bez onih koji su bili kao balastne vode u HNS-u kojeg je stvarala Savka Dabčević Kučar”, rekao je Stevo Culej te dodao da je djelovanje prethodno navedene četvorke bilo samo na štetu HNS-a kao stranke.

“Jer to su one snage, kako bi Beljak rekao, da u HDZ-u postoje profašističke i desničarske snage, tako su oni imali teret kojeg su se davno trebali riješiti kako bi opravdali onaj predznak Hrvatska narodna stranka. Ako smo trgovali bez njih, napravili smo dobar posao, s njima bi to bio loš posao”, rekao je Stevo Culej u razgovoru za Direktno.

O HOS-ovoj ploči u Jasenovcu Culej kaže sljedeće.

“HOS-ova ploča je postavljena na mjestu gdje su ubijeni mladi hrvatski bojovnici koji su branili svoju domovinu i koliko znam tu nema ništa protuzakonito. To je legalan pozdrav i oznaka njihove udruge”, rekao je Culej te napomenuo da branitelji nisu išli u obranu domovine s pjesmom “Pioniri maleni ili nekom Balaševićevom u ime druga Tita, već s pozdravom svojih djedova ma kakvi oni bili u kojem vremenu.

“Oni su branili domovinu od istog neprijatelja, istog zlikovca i obranili je”, rezolutan je Culej uz napomenu da će se o prijedlogu HNS-a očitovati i rješavati ga oni koji trebaju.

Culej se osvrnuo i na izjave saborskog zastupnika SDP-a i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji se žalio na postupanje policije prema huliganima koji su na Braču vrijeđali Janicu Kostelić. Podsjeća da je zaboravio na policajce poput Sabadoša, koji su uzrokovali ozljede Pajičiću, a ‘nije se sjetio niti komentirati represalije kojima je on bio glavni protagonist.’

Đakić: S HNS-om postići razumno rješenje oko HOS-ove ploče

Na ista pitanja odgovorio nam je i Josip Đakić koji je napomenuo da je podrška ovoj koalicijskoj Vladi apsolutno dobra s obzirom na to da su ‘radikalni ljevičari otišli iz HNS-a’. Komentirao je i HOS-ovu ploču.

“Oznaka HOS-ovih branitelja nije iz daleke već iz nama bliske prošlosti iz obrambenog Domovinskog rata. Ona je znak dobrovoljaca koji su se stavili u redove vojske i policije te se ne treba oko toga dizati panika ni uspoređivati to s ustaškim pozdravima”, rekao je Đakić te napomenuo da “ako dođe do prijepora s HNS-om oko ploče da će se naći neko razumno rješenje jer su to mladići iz 91.’ koji nisu ničim vezani za ustaštvo”, završio je svoju izjavu Đakić za Direktno.hr.

 

2 comments

  1. strauss

    Vi, ni hns niste ni osnivali HOS , vi o njemu nemate što ni razgovarati! HOS JE PONOS RODA HRVATSKOGA KAO I HV-e. Ponosni Sinovi Naroda Hrvatskoga su ih istvorili, bojovnici HOSA sa bojovnicima HV-e branili su granice rame uz rame i obranili NAROD I DRŽAVU HRVATSKU od srbočetničkih krvoloka i pljačkaša, koji su izvršili agresiju na Hrvatsku! Brzopletost čovijeka uvjek izvede na krivi izgovor, stara poslovica kaže ispeci pa reci. Ima i popravni, ispričaj te se bojovnicim što prije i neslamajte više KRILA HRVATSKA.

  2. Vadlja Branko

    Kovač dao ishitrenu izjavu, jer je njome izjednačio četnike i HOSOVCE.
    Četnici su bili agresor na Hrvatsku, i gdje u svijetu postoji država, koja je postavilja spomen ploče agresoru, koji je pljačkao i ubijao njezin narod
    Kovač time postavlja ultimatum braniteljima.što se tiče spomen ploča.
    Radi takove nepromišljene izjave, Kovač se mora odmah ispričati braniteljima.

Odgovori

Skip to content