NIJE SVE KAKO NAM SE ČINI: Mali pojmovnik preslagivanja na hrvatski način

Andrej Plenković voli uspoređivati svoje preslagivanje parlamentarne većine s primjerima iz Njemačke ili iz Europskog parlamenta. No, nije baš moguće razumjeti aktualno hrvatsko preslagivanje iz tih modela. Europski parlament je, naime, još uvijek više debatni klub i sulegislativno “drugo mišljenje” Europske unije negoli zakonodavno tijelo i po svojim je ovlastima neusporediv s državnim parlamentima. A i supstance naoko srodnih stranaka prilično su različite unatoč istim ili sličnim imenima. Još su dublje razlike između svjetonazorski raznorodne (CDU-SPD) koalicije Angele Merkel i hrvatskog preslagivanja. Razliku čine razlike mentaliteta između Nijemaca i Hrvata, razlike između njemačkog naslijeđa pravne države i demokracije, barem kada je riječ o nekadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, i hrvatskog naslijeđa jugoslavenskoga komunizma. A osobita je razlika između davno lustrirane njemačke i nikad nelustrirane hrvatske političke scene.

Govori nježno…

Donedavni šef Plenkovićeva kabineta i (dok ovo pišem) kandidat za novog ministra unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je upravljački model premijera Plenkovića opisao čuvenom izrekom američkog predsjednika Theodora Roosvelta: “Speak softly and carry a big stick.” Iliti: “Govori nježno i nosi veliku batinu.” Ali tu je formulu Roosvelt postavio kao načelo vođenja vanjske poliike i zapravo samo slikovito opisao taktiku tihe diplomacije i realne prijetnje, koju u vanjskoj politici često primjenjuju velike sile zapadnog civilizacijskog kruga. Za razliku od svojih istočnih pandana, koji se vole pohvaliti kako su lupali cipelom po stolu. Po Americi predsjednik Roosvelt nije hodao s velikom batinom, jer zapadne se demokracije barem načelno ne reguliraju batinom, već zakonima, a zapadni se vođe barem načelno ne hvale kako preodgajaju svoje podanike, ponekad i batinom, već se nastoje barem prikazati kako služe onima koji su ih izabrali. Primijenjeno na unutarnju politiku, načelo “govori nježno i nosi veliku batinu” zato više pristaje drugu Titu negoli Roosveltu.

A i aktualno preslagivanje na hrvatskoj političkoj sceni, koje je puno šire od preslagivanja vladajuće većine, mnogo je lakše razumjeti iz doktrine druga Tita negoli gospodina Roosvelta. Zato po razumijevanje hrvatskog preslagivanja ne treba ići u Europski parlament, niti u njemački Bundestag. Treba se samo vratiti tridesetak godina unatrag, Titovoj doktrini rotacije i diferencijacije u zatvorenom krugu vladajuće klase. Rotacija je lijepo oslikana tadašnjom izrekom: “Vremena se mijenjaju, drugovi se rotiraju.” A podrazumijevala je političke selidbe drugova po satelitskim ispostavama Partije poput: Socijalističkog saveza radnog naroda, Saveza socijalističke omladine, Saveza sindikata, Saveza udruženja boraca NOR-a, kao i po izvršnoj i parlamentarnoj vlasti.

Proces je, dakako, kontrolirala Partija i nitko izvan povlaštenog kruga nije mogao ući u rotaciju. Aktualno preslagivanje na hrvatskoj političkoj sceni zapravo je jedna naoko nagla rotacija HNS-a prema HDZ-u da bi se privremeno sačuvala Plenkovićeva HDZ-ova vlada. No nije manje važan gotovo istodobni dovršetak rotacije Beljakova HSS-a prema SDP-u, da bi SDP, kao formalni nasljednik Partije, zapečatio privid narodnog štiha. Istodobno se i u HNS-u i u HSS-u dogodila i diferencijacija. To je ono kad su se drugovi usudili razlikovati u mišljenju, ili su bili čak partijski potaknuti na to. Jer sustavu je ipak trebala neka dinamika. Tako je u HNS-u preko noći diferencirana njegova ideološka jezgra predvođena Vesnom Pusić, dok je istodobno iz HSS-a Beljak izbacio prepoznatljivu europučanku Marijanu Petir. No u doktrini druga Tita postoji staro pravilo: “Pojavu osuditi, druga spasiti.” Zato se ne treba uopće bojati da će svi drugovi i drugarice s obiju strana diferencijacije biti spašeni. Ta može li Plenković odoljeti suzi Marijane Petir, a Bernardić zapovijedi Vesne Pusić?

Neće nitko ostati bez nekog stranačkog kišobrana, vjerojatno će tek preživjeli HNS i HSS odumrijeti.

Sačuvajmo drugove i drugarice

Provjerene drugove i drugarice važno je sačuvati aktivnima, da bi se uz presloženu stranačku scenu i dalje nastojalo kontrolirati sustav na onaj stari način. A rotacija i diferencijacija potrebne su ne samo da bi se osigurao kontinuitet Vlade, nego i da bi se pripremio teren za veliku koaliciju nakon sljedećih izbora.

Na prvi pogled proces izgleda kao puka trgovina, kupovina zastupnika na kilograme, u rinfuzi. No taj je proces puno dublji od trgovine jer oduzima politici čak i privid vrijednosti, svjetonazora i morala, svodeći je na prostu matematiku i prozirni paravan za klijentelizam. I da se vratimo Roosveltu, koji je također rekao: “To educate a man in mind and not in morals, is to educate a menace to society.” Iliti u slobodnom prijevodu: “Odgajati i razvijati u čovjeka um, a ne i moral, znači odgajati ugrozu za društvo.”

Autor: Višnja Starešina/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content