Smije li se rehabilitirati zločin?

„Rehabilitacija četnika u Srbiji je posve normalna,“ napisao je jedan hrvatski dnevni list. Je li vijest o rehabilitaciji svirepog ubojice Nikole Kalebića stvar Srbije koja Hrvate ne treba zabrinjavati?

Najprije je rehabilitiran vođa četnika Draža Mihailović, koji je učinio i naredio zvjerske zločine po Hrvatskoj, a sada njegov pomoćnik koji je klao po Srbiji one koji nisu htjeli biti četnici. Kažu da je Kalebić uživao u klanju tako da je priklane žrtve ostavio da umiru nekoliko dana. Sada je u tijeku postupak rehabilitacije Milana Nedića koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio predsjednik marionetske vlade u Srbiji za Hitlerove vlasti.

Dakle osoba koja je bila po ulozi slična Paveliću kod Hrvata. On je javio Hitleru da problem Židova ne postoji, jer ih je on sve dao pobiti. Zanimljivo da srbijanski politički analitičar Aleksandar Popov, koji se nastojao predstaviti kao nezavisni analitičar rehabilitacija u Srbiji, kaže, da nije dobro kad se radi o reviziji prošlosti. Ona vodi u zlo. On kaže da se i u drugim državama bivše Jugoslavije odvija rehabilitacija zločinaca.

„U Srbiji se rehabilitiraju Mihailović i Kalebić, a u Hrvatskoj Stepinac.“ (Več. list, Obzor 3.6.2017) Dakle on kardinala bl. Stepinca stavlja u red velikih četničkih zločinaca. Nečuveno! Upravo traje zajedničko razmatranje Srpske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve o životu i djelu kardinala Stepinca u kome, kako kaže tjednik Globus, nije nađen niti jedan dokaz zlog djela koji bi opteretilo Kardinala.

Stepinac je hranio i štitio ljude svih svjetonazora, a ne ubijao, i nečuveno je da jedan novinar, koji sebe smatra istinoljubivim, može tako što napisati. On se ne razlikuje puno od Kalebića, jer je njegovo pisanje slično nožu kojim se ubija časne ljude i i istinu o njima. A sve to u skladu sa starim srpskim običajem da zla iz povijesti svoga naroda hoće izjednačiti sa zlima drugih naroda.

Kakvu pouku se može izvući iz ovih rehabilitacija? Ovim rehabilitacijama se želi reći, da nije zlo djelo ubijanje ljudi ako to služi četničkom širenju Srbije. Naravno da se moraju držati na oprezu svi susjedi, pogotovo kad predsjednik Republike Srbije Vučić kaže, da je on predsjednik svih Srba, ma gdje se oni nalazili, i da se ne može više ponoviti tobožnji progon Srba.

A to opet znači da se onda lako nađe „razlog“ za agresiju na državu ako se Srbi potuže da nisu jednako tretirani. Što je s pravom Hrvata i drugih manjina u Srbiji ne treba ni spominjati, jer se njihova prava ne mogu naravno izjednačavati s pravima srpskoga naroda.

PIŠE LUKA VUCO/MISIJA

Odgovori

Skip to content