TOMAC: Sramota je da je Pusić još aktivna, jasno je tko je drži u politici

U turbulentnom danu za HNS-ovce mnogi su javno rekli svoje mišljenje, no gdje se ‘sakrila’ njihova još uvijek stranačka kolegica Vesna Pusić?

Od svih političara na hrvatskoj političkoj sceni, upravo su izjave ove HNS-ovke, kojima je intenzivno punila novinske stupce, najviše izazvale kontroverze u javnosti. Pojedinim je izjavama navukla bijes hrvatskog naroda te zgražanja dijela akademske zajednice. Među takvima je i Hrvatsko nacionalno etičko sudište koje je protiv nje 2015. donijelo etičku presudu uz obrazloženje da je ‘njezino djelovanje bilo usmjereno protiv hrvatskih nacionalnih interesa’. Po istoj se presudi, u društvu Vesne Pusić našli su se Stjepan Mesić i Milorad Pupovac.

Među onima koji su je optužili je i politički analitičar Zdravko Tomac, koji je u razgovoru za Direktno, bez dlake na jeziku, podsjetio na političke istupe i izjave Vesne Pusić nazvavši njezino djelovanje ‘neoprostivim’.

“Vesna Pusić spada u red hrvatskih političara, ovo hrvatski pod navodnicima, koji su beskrajno naštetili hrvatskom narodu i hrvatskim nacionalnim interesima“, odmah naglašava analitičar te podrobno pojašnjava svoje riječi:

“Bila je osoba koja je u Hrvatskom saboru optužila Hrvatsku da je agresor na Bosnu i Hercegovinu. To je nešto što joj se ne može oprostiti. Nadalje, bila je osoba koja je zajedno s Ivom Josipovićem pokušavala sve kako bi se osporila i omalovažila tužba Hrvatske za učinjeni genocid na Međunarodnom sudu u Haagu. Rekla je da je saborska Rezolucija o Domovinskom ratu sramota. Još je 1992. Ili 1993. optužila Franju Tuđmana da je vodio dogovorni rat s Miloševićem radi komadanja Bosne i Hercegovine. Izrekla je najteže optužbe protiv hrvatske politike“, nabraja pedantno rad Vesne Pusić naš sugovornik, ističući kako joj ne služi na čast to što je politički još živa te da ne bi smjela biti niti blizu hrvatske politike.

Najveća je ironija, kaže Tomac, što je usprkos svega ovoga što je izrekla, bila službeni kandidat Hrvatske za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

“Moja je savjest čista, kao i nas 50-tak intelektualaca koji smo kao Etičko sudište smatrali da javno i dokumentirano moramo gospođu Pusić moralno osuditi za veleizdaju. Napisao sam tada oštro, otvoreno pismo tadašnjem predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću i iznio argumente zašto je to skandalozno da se Pusić da podrška. Cijelo je vrijeme lažno optuživala Hrvatsku da su u njoj posvuda ustaše i da se naša zemlja fašizirala. To je radila zajedno sa svojim bratom. Oni su bili dvojac koji su strašno naštetili imidžu Hrvatske. Oni su bili jeka pete kolone“, kaže Tomac.

Upitali smo ga tko to ‘drži’ na političkom životu ovu HNS-ovku, na što je imao spreman odgovor:

“Drži je nelustrirana Hrvatska. To znači da u Hrvatskoj, nažalost, gospođa Pusić nije sama. Postoje moćne političke snage i u medijima i u vladinim institucijama kao i političkim strankama koje naturaju lažnu povijest hrvatskog naroda, protiv su Domovinskog rata i pričaju da je Hrvatska nastala 1945. godine. Onda ja pitam: ‘Protiv koga smo mi to onda ratovali?’ Ratovali smo protiv tih istih koji su nam učinili genocid 1945“, ističe naš sugovornik.

Priznao je da nije sretan zbog koaliranja HDZ-a i HNS-a, ali istodobno je izrazio i zadovoljstvo njome, tvrdeći kako se sada otvara mogućnost da lijeva komunistička politička opcija koja poništava sve hrvatsko, dođe na brisani prostor.

Posebno ga je zgrozila činjenica HNS-ovog pokušaja da HOS-ovu ploču proglase hrvatskom sramotom.

“Sramota Hrvatske su oni koji proglašavaju HOS-ovce neprijateljima. Ti su mladići poginuli za Hrvatsku. Nisu se borili za fašističku, već su izborili za domoljubnu i demokratsku Hrvatsku. Smeta me da dio HNS-a postavlja uvjete koji pokazuju da oni svoju ćud nisu promjenili. Koji dio njihovog političkog djelovanja im daje pravo da HDZ-u uvjetuju izbacivanje iz suradnje Brune Esih, koja je jedna moderna, građanska, domoljubna političarka, koja nema nikakve mrlje. Tko su ti suci u HNS-u?“, ističe naš sugovornik.

Zanimalo nas je hoće li rascjep u HNS-u značiti i kraj političke karijere Vesne Pusić, što je naš sugovornik ocijenio kao najboljim mogućim rješenjem, no, odmah ideju skeptično odbacio.

“Dok se ne poraze titoističke, antihrvatske političke snage u hrvatskoj kulturi i u medijima, Vesna Pusić će imati prostora za svoje destruktivno djelovanje. Ne bih isključio da zajedno s bojovnicima u HNS-u protiv svega što je Hrvatsko prijeđu u SDP. Nažalost, SDP ide krivim putem, ima šanse samo kao hrvatska socijaldemokratska stranka, a ne nacionalna, jugoslavenska, protuhrvatska stranka. U SDP-u su ljudi istog mentalnog sklopa i borba nije završena“, ističe Zdravko Tomac te poručuje da bi HDZ trebao počiniti sada jak politički potez, poput ukidanja imena Trgu maršala Tita i tako maknuti jednom za svagda moć antihrvatskih snaga.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. Jure

    nije problem sama pusićka i njen hns, nego sve stranke u Hrvatsko, na čije su vrhove zasjeli titoisti od devedesetih do danas ! Hrvatska politika ništ nije učinila ako proziva samo titu, pusićku, pupovca milanovića mesića itd.,to je slično onome kad čovijek čajnom žlicom priliva Jadransko more u jedno bure. Upravo hadezejevi komunisti “rodoljubi” i esdepejovi komunisti traže i surađuju sa pusićkam, pupovcim, vučićima i svim šljamom iz tako zvane jugoslavije. da bi čovijek postao čovjekom,on se mora osloboditi grijeha, da bi jedno društvo ozdravilo ono se mora osloboditi bivši delikvenata u društvu, u ovom slučaju to je komunistička partija koja i danas vlada hrvatskom ,a još nije pridala račune za nedjela koja je počinila, od devedesetih do danas, nego jedan drugome čuvaju leđa i stoji ih vriva drži ovog drži onog a između sebe se ljube kradu i bogate! Da bi naša država ozdravila, mora se otvoriti arhiva i lustrirati bivše komuniste, komunističke partije i odbaciti sve trgove ulice i spomenike jugoslavenskih zločinaca,jer istina i pravda dolazi samo oslobođenjem grijeha i istinom!

Odgovori

Skip to content