ŽELJKA MARKIĆ: Zabrinjava mogućnost da se povezivanjem HDZ-a i HNS-a zatvara krug korupcije

U utorak je na N1 televiziji gostovala Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji. Govorila je o koaliciji HDZ-a i HNS-a, postupku Davora Ive Stiera, reformi obrazovanja i huliganskom napadu na Janicu Kostelić.

Ocijenili ste da su premijer i predsjednik HDZ-a Plenković i bivši predsjednik HNS-a Vrdoljak prevarili birače. Ne vjerujete da rade za dobro i stabilnost Hrvatske, kako su više puta naglasili?

Smatram da je temelj demokracije, za što su ljudi ginuli i branili Hrvatsku, da građani Hrvatske s različitim svjetonazorima imaju svoje autentične političke predstavnike. Gospodin Plenković je prije nekoliko mjeseci, u predizbornoj kampanji, na pitanja o koaliciji ponavljao da će koalirati sa svjetonazorski bliskim strankama. U to danas više, nakon izbora, ne bi ušao čak niti HSS, s obzirom na promjene i čistke koje su se tamo dogodile.

Dakle, kada jedna stranka kao što je HDZ dvaput zaredom u godinu dana dobije povjerenje većine birača, a da ti isti birači ne omoguće SDP-u i HNS-u da se nakon 4 godine vlasti vrate na vlast, a onda predsjednik te stranke suprotno svojim predizbornim obećanjima tu stranku, u ovom slučaju HNS, vrati na vlast, ja to smatram velikim deficitom demokracije i mislim da su prikraćeni birači. I oni koji su tražili od HDZ-a da preuzme odgovornost za zemlju bez SDP-a i HNS-a, kao i oni birači ljevice koji nikada ne bi dali glas HDZ-u, a dali su ih – sada im je te glasove donio, prodao gospodin Vrdoljak.

Mislite li da je upravo zbog tih svjetonazorskih razlika Davor Ivo Stier dao ostavku i podržavate li to?

Gospodin Stier je jučer u svojem obraćanju rekao da je odlučio dati ostavku na poziciju ministra vanjskih poslova, na kojoj je inače bio vrlo cijenjen, jako dobre stvari su se mogle čuti iz diplomatskih krugova o njegovom radu. On je dugogodišnji političar s dugom diplomatskom karijerom, i sigurno je za njega bila žrtva odustati od pozicije ministra vanjskih poslova za svoju državu. To je velika čast i vjerujem da je to bila teška odluka.

On je rekao da ima dva cilja: jedan je pomoći da se ovdje u Hrvatskoj održi, razvije i ojača demokršćanska pozicija unutar HDZ-a – to su on i gospodin Plenković i najavili kada se gospodin Plenković kandidirao kao jedini kandidat za predsjednika HDZ-a – i druga stvar, rekao je da želi omogućiti da se kroz ‘1 član – 1 glas’ osigura veća demokratičnost unutar HDZ-a. Ja se potpuno slažem da je u Hrvatskoj potrebna ne samo demokratizacija izbornog sustava, koju je udruga U ime obitelji i pokušala realizirati kroz referendum o promjeni izbornog sustava, isto tako je potrebna demokratizacija stranaka, i bilo bi jako dobro da se to počne događati.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Odgovori

Skip to content