POLJSKI PREDSJEDNIK KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ ‘Dolazak Trumpa je vaš veliki uspjeh. Mogu vam čestitati te zahvaliti na tome što vam je to uspjelo’

Foto: Davor Pongračić / CROPIX

Hrvatska i Poljska očekuju da će dolazak američkog predsjednika na summit Inicijative triju mora, koji će se održati u Varšavi početkom idućeg mjeseca, potvrditi strateško partnerstvo između SAD-a i EU-a, izjavili su predsjednici dviju zemalja nakon sastanka u Zagrebu u utorak.

“Očekujem da će dolazak predsjednika SAD-a potvrditi to strateško partnerstvo između SAD-a i EU-a”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Duda je ocijenio da je to ‘iznimno važan događaj, događaj koji jasno pokazuje dimenziju politike koju želi realizirati predsjednik Donald Trump i njegova adminstracija’.

“To je naš zajednički uspjeh. Ali vaš je veliki uspjeh i vaša zasluga i mogu vam čestitati te zahvaliti na tome sto smo to uspjeli”, rekao je Duda komentirajući dolazak Trumpa na summit koji će se održati u Varšavi, a ne u Wroclawu kao što je ranije planirano. “Promjeniili smo lokaciju sastanka Inicijative triju mora zbog sigurnosnih razloga”.

Grabar-Kitarović je izrazila nadu da će taj sastanak također osnažiti gospodarsku suradnju između SAD-a i članica EU-a okupljenih u toj inicijativi, posebice u područjima energetike, prometa, intramodalnog prometa, digitalizacije.

“Očekivanja su da ćemo postaviti temelje jedne snažnije suradnje sa SAD-om i da se otklone bilo kakve dvojbe da SAD nije zainteresiran za Europu, za EU i da ne stoji iza naših država, već upravo suprotno – da smo mi strateški partneri, da ćemo u tom duhu nastaviti tu suradnju. Želimo usmjeriti i pozornost SAD na jugoistok Europe kako bismo se mogli učinkovitije nositi sa svim izazovima, ali iskoristiti i sve prilike koje ta situacija nosi”, istaknula je.

Dvoje predsjednika složilo se da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Poljske su izvrsni, ali da bi mogli biti puno bolji posebice u smislu gospodarstva, trgovinske razmjene i investicija. Grabar-Kitarović je naglasila da su mogućnosti ogromne, posebno kad je riječ o energetskom i prometnom povezivanju i izrazila je zadovoljstvo što postoje konkretni projekti koji će svakako tome pridonijeti kako bilateralno tako i u okviru Inicijative triju mora koju Zagreb i Varšava zajedno promiču.

“Potencijali za povezivanje ne samo Luke Rijeka s Poljskom već i budućeg LNG terminala na Krku s onim u Poljskoj i povezivanje energetske mreže na prostoru srednje Europe, izgradnja interkonektora, odnosno reverzibilnih konektora prema Mađarskoj i prema Ukrajini i prema našim susjednim državama jugoistoka Europe svakako će pridonijeti energetskoj stabailnosti, učinkovitosti i neovisnosti naših država”, kazala je predsjednica.

Što se tiče jugoistoka Europe, Hrvatska i Poljska su članice NATO saveza i dijele istu zabrinutost kada je u pitanju stabilnost u regiji i šire, poručila je hrvatska predsjednica.

“Rusiju ne smatramo neprijateljem i sve što NATO radi je u službi odvraćanja”, kazala je Grabar-Kitarović.

U razgovorima je bilo riječi i o obrambenoj suradnji i Duda je rekao kako se nada da će Sabor potvrditi odlazak hrvatskih vojnika u Poljsku u sklopu snaga NATO-a. Grabar-Kitarović je rekla da je u neformalnom razgovoru na marginama summita NATO-a u svibnju u Bruxellesu pozvala Trumpa da dođe u Hrvatsku za što je on pokazao veliko zanimanje.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content